Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Mersin Limanı'ndaki Yük Trafiği Arttı
Türkiye'nin en büyük konteynır limanı olmasının yanında Doğu Akdeniz'in de en önemli limanlarından biri olarak öne çıkan Mersin Limanı'nda, 2009 yılının ilk 8 aylık dönemindeki yükleme trafiği geçen yıla göre yüzde 3'lük bir artış gösterdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan; 'Aylık Göstergeler' adlı analiz raporunda yer alan bilgilere göre limanda 2009 yılı Ocak-Ağustos döneminde gerçekleştirilen ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3, ithalattaysa yüzde 11 oranında bir artışın yaşandığı kaydedildi. Belirtilen dönemde yük taşımacılık istatistikleri incelendiğindeyse; yüklemede yüzde 3'lük bir artışla 5 milyon 722 bin 968 tona ulaşılırken, boşaltmada da yüzde 9 oranındaki yükselişle birlikte 8 milyon 106 bin 264 tona, bunun yanında toplam yük trafiğininse yüzde 6'lık bir artışın ardından 13.8 milyon ton seviyesine yükseldiği bildirildi. Bu artışta da başta ithalat olmak üzere ihracat ve dahili taşımacılık yüklerinin etkili olduğunun altı çizildi.

Mersin Limanı'ndaki yükleme-boşaltma faaliyetleri aylık bazda ele alındığındaysa; yüklemenin geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 5'lik bir düşüş göstererek 749 bin 479 tona gerilediği, bunun yanında boşaltmanınsa yüzde 6 oranında artarak 1 milyon 140 bin 331 ton seviyesine yükseldiği, toplam yük trafiğinin ise yüzde 1 artarak; 1 milyon 889 bin 810 ton seviyesine ulaştığı kaydedildi. Söz konusu artışta ithalat ve dahili taşımacılık yüklerinin etkili olduğu belirtildi.

İHRACATTA YÜZDE 3, İTHALATTAYSA YÜZDE 11'LİK ARTIŞ YAŞANDI

2009 yılının Ocak-Ağustos döneminde Mersin Limanı'ndan yapılan ihracatın, önceki yıla göre yüzde 3 oranında artarak 4 milyon 986 bin 906 ton seviyesine ulaştığına dikkat çekilen raporda, bu gelişmede toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan çimento ihracatındaki yüzde 38'lik artışın etkisi olduğu ifade edildi. Limandan gerçekleştirilen ihracattaki gelişmeler aylık bazda incelendiğindeyse; 2009 yılı Temmuz ayındaki artışın Ağustos ayında yerini yüzde 22'lik azalışa bırakarak, 644 bin ton olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi. Bu duruma da maden ürünleri ve çimento ihracatındaki azalışın neden olduğu kaydedildi.

Öte yandan 2009 yılının ilk 8 ayında Mersin Limanı'ndan gerçekleştirilen ithalatın yükselme eğiliminde olduğu ifade edilen raporda; ithalatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 6.7 milyon ton seviyesine ulaştığı belirtilerek, bu gelişmede de toplam ithalat yükleri içerisinde ilk iki sırada yer alan petrol ürünleri ile tahıl ithalatındaki artış etkin olduğu yorumu yapıldı. İthalattaki gelişmeler aylık olarak incelendiğindeyse; 2009 yılı Temmuz ayındaki yükselme eğiliminin, petrol ürünleri ile tahıl ithalatındaki artışın etkisine bağlı olarak Ağustos ayında da devam ettiği açıklandı.

YILIN İLK 8 AYINDA LİMANA 2 BİN 928 GEMİ OPERASYON İÇİN UĞRADI

2009 yılı Ocak-Ağustos döneminde limandaki dahili taşımacılık yük hareketi, önceki yıla göre yüzde 14'lük bir artış göstererek 1 milyon 22 bin 87 tona ulaşırken, toplam dahili taşımacılık yükleri içinde yüzde 71'lik paya sahip olan petrol ürünleri, önceki yıla göre yüzde 15 oranında arttığı vurgulandı. Söz konusu dönemde transit taşımacılık yük hacminin, önceki yıla göre yüzde 13 oranında azaldığına işaret edildi. Bu düşüşte de transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan genel kargo ve çimento yükleri etkili olduğu bildirildi.

2009 yılı Ağustos ayında dahili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğindeyse; dahili taşımacılıkta Mayıs ayından temmuz ayına kadar süren yükselme eğiliminin, Ağustos ayında petrol ürünleri yüklerindeki azalışın etkisiyle yerini düşüşe bıraktığı, transit taşımacılıkta ise Temmuz ayındaki azalışın, Ağustos ayında konteynır yüklerindeki artışın etkisiyle yerini yükselişe bıraktığı kaydedildi.

2009 yılının ilk 8 aylık sürecinde konteynır adeti bazında (TEU), özellikle boşaltma yüklerindeki düşüşün etkisiyle önceki yıla göre yüzde 6 oranında azalış gerçekleştiği, bunun yanı sıra Mersin Limanı'na operasyon için 2 bin 928 adet gemi uğradığı, bu sayının da önceki yıla göre yüzde 4'lük bir gerilemeyi ortaya koyduğu belirtildi.

Kaynak: HaberFX
Eklenme tarihi: 20.10.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALAPINAR Su Ürünl..
 ÇEBİ Denizcilik
 VİLLA Denizcilik ..
 DERIN Denizcilik
 NARAL Deniz Taşım..
 APEKS Denizcilik
 SEA JOGGERS
 KASAPOĞLU Yat Tur..
 DENİZ FENERİ Ulus..
 GAMMA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim