Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Cahit Turhan: 180 bin amatör denizci belgesi verdik
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türkiye olarak insanlara denizi sevdirme konusunda geri kalındığına vurgu yaparak ‘1 Milyon Amatör Denizci Projesi’ kapsamında son 6 ayda 180 bin kişiye amatör denizci belgesi verildiğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Habertürk TV’de ekrana gelen Bakış programına konuk oldu.

Türkiye’nin yat kapasitesinin 25 bin olduğunu söyleyen Bakan Turhan, petrol, doğalgaz taşımının yüzde 91’inin denizden yapıldığına dikkat çekti.



Denizcilik sektöründe gemi üretiminin yanında gemi adamı yetiştirme konusunda da Türkiye olarak iyi durumda olduğunu dile getiren Bakan Turhan, “Gemilerde ve tersanelerde çalışan insan sayımız 400 binin üzerinde. Denizcilik sektöründe gemi üretiminin yanında gemi adamı yetiştirme konusunda da iyi durumdayız. Filipin ve Hindistan’dan sonra en çok gemi adamı yetiştirmiş bir ülkeyiz. Bunu artırmamız lazım” dedi.

180 BİN AMATÖR DENİZCİ BELGESİ VERİLDİ

Türkiye olarak insanlara denizi sevdirme konusunda geri kalındığına vurgu yapan Turhan, “Amatör Denizci Belgesi edinme konusunda bir proje başlattık. Dünyada bu konuda çok geride kaldık. İnsanımızı denizle buluşturma, denizi sevdirme konusunda geri kaldık. 2 Ekim 2018 tarihinde 1 milyon denizci projesini başlattık. Bugüne kadar 210 bin amatör denizci belgesi verilmişti. Son 6 ayda 180 bin amatör denizci belgesi verdik. İnsanların bu belgeyi alması için önündeki engelleri kaldırdık. Eğitimi bedava veriyoruz. Alınması gereken harçları almıyoruz. Sürücü belgeniz varsa ayrı bir belge istemiyoruz. Siz amatör denizci olabilirsiniz, diyoruz. Denizciliği sevdirme konusunda öncelikle insanlarımızı denizin kenarına çekmemiz lazım. Denizin kenarına gelen ve denizin içine giren insan, ufkun ötesini görmeye başlayan insan, denizcilik sektörüne de önem verecek, yönelecek. Bu konuda özellikle gençlerimizi teşvik edeceğiz, ediyoruz.

HER 100 KİŞİDEN 1’İ AMATÖR DENİZCİ OLMALI

Denizcilikte dünyanın sayılı aktörlerinden biri olduk. “1 Milyon Amatör Denizci Projesi”ni 2023 yılına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. İstatistiklere göre, bu sayı bize çok az. Biz 100 kişiden birinin amatör denizci sahibi olmasını istiyoruz. Yakın vadeli hedefimiz bu. Orta vadeli hedefimizde de bunu 50’de 1’e düşürmek. Biz, bunu 50’nin altına düşürmemiz lazım. Yoksa denizcilik konusunda başarılı olmuş sayılmayız” ifadelerini kullandı.

“KRUVAZİYER TURİZMİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kruvaziyer turizmin önemine dikkat çeken Bakan Turhan, “Bağlama kapasitemizi artırmamız lazım. Bizim bu altyapıyı çözmemiz lazım. Deniz turizmiyle ilgili, kruvaziyer turizmini geliştirmemiz lazım. Yenikapı’daki bir limanı örnek olarak veriyorum. Kruvaziyer liman olarak tesis edip buraya kruvaziyer gemilerin gelmesini sağlamalıyız. Ülkemiz için kruvaziyer turizmi çok önemli” diye konuştu.

DENİZCİLERE GEREKLİ DESTEK VERİLECEK

Denizcilerin taşıma kapasitelerini artırmaları için gerekli desteği vereceklerini söyleyen Turhan, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında dış ticaretimizin 500 milyar dolar olması hedefleniyor. Biz, belki bunu 600-700 milyar dolarlara çıkaracağız. Bu ticaret hacminden deniz ticareti yapan denizcilerimizin taşıma kapasitelerini artırmaları için gerekli desteği vereceğiz” dedi.

“KOSTER FİLOSU İYİLEŞTİRİLMELİ”

Koster filosunun iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Turhan, “Seyir emniyeti, can ve mal güvenliği için koster filomuzu iyileştirmeliyiz. Bizim, bu sektörümüze destek verip kapasiteyi artırma konusunda bunların yenilenmesini ve denizlerimizde bunların daha çok yük taşımasını sağlamalıyız. Türkiye büyüyor. Ticaret artıyor. Bu ticaretten denizcilerimizin hak ettiği payı alması için biz elimizden gelen her türlü desteği, teşviği kendilerine vermeye hazırız. Çünkü deniz yolu, Allah’ın insana ikram ettiği hazır bir yoldur. Ne asfalt ihtiyacı var ne tünel ihtiyacı var ne viyadük ihtiyacı var. Bir liman yaptınız mı, gerisi tamam. Onun için büyük hacimli yükler ve mallarda denizle uzak mesafelere taşınmak zorunda. Bunun bilincindeyiz. Ülkemizi buna hazır hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.





Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 22.02.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AZAK Denizcilik
 AYNACI Denizcilik
 İSTANBUL DENİZCİL..
 BATU Shipping
 GENÇ KAPTAN DENİZ..
 NİYANA Denizcilik
 MILLENIUM Yachtin..
 YAKAMOZ Denizcili..
 ERDUR Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim