Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Aysun Kaptan’ı can yeleği ile gemiden atacaktık
Suudi Arabistan’dan Ürdün’e giderken, 8 Temmuz’da 23 kişilik mürettebatıyla kaçırılan ve 90 gün sonra serbest bırakılan kuru yük gemisi Horizon-1’in yağcısı Orhan Yudar (22), esaret günlerinde yaşadıklarını, ambalaj kartonlarına ve kâğıt parçalarına yazarak makine dairesinde sakladı. Orhan Yudar, anılarını kitaplaştıracak.

ANADOLU Üniversitesi’nden Makine Teknikeri çıkan Orhan Yudar, bu yıl Horizon Gemicilik’te işe başladı. 8 Mayıs’ta, gemide çalışmaya başlayan Orhan Yudar, Dan Brown hayranı. Her gemide tutulması zorunlu jurnalden esinlenerek kendi yazdıklarına ‘Orhan Jurnali’ adını verdi. Geminin kaçırıldığı 8 Temmuz’da başlayan günlük, korsanların gemiyi terk ettiği 5 Ekim’de bitiyor. Günlükten esaret günleri örnekleri:

* 8 Temmuz Saat 08.25: Silah sesiyle uyandım. İskele taraftaki lumbozdan dışarı baktım. Havaya ateş ediliyor. İki kişi botta, üç kişi güvertede. Grup liderinin ismi Abdülvahit, kısaca Abdi diyorlar. Korsanlardan biri gemiye çıkarken ayağını kesmiş. 3’üncü kaptan tedavi etti. Korsanların hepsi gülüyorlar. Gayet keyifliler.


* Saat 17.30: Aysun Kaptanın can yeleğiyle gemiden atılması, korsanların çaylarına uyku ilacı katılması planları yapıldı ama riskli diye vazgeçildi

* 10 Temmuz: Köprü üstünde eşyaların koyulduğu küçük bir oda vardı. Usta vurulunca o küçük odaya Aysun (Akbay) Kaptan ve onu korumak için birkaç kişi geçti. Aysun Kaptan odadan çıkmıyor, uyuyarak vakit geçiriyor, sürekli ağlıyor. ...Her silah patladığında Aysun Kaptan sıçrıyor.

* 11 Temmuz, Saat 10.30: ...Vurulan usta ile Aysun Kaptan’ın gitmesi için baskı yapıyoruz. Aysun Kaptan korsana ‘Ne olur beni gönderin’ diye yalvarıyor.

* 16 Temmuz: Botla erzak geldi. Arasında ‘green grass’ diye bir ot var. Direnç verdiği, uykuyu açtığı için çok getirmişler bu ottan. Zamanla bu otlardan biz de tüketmeye başladık.

* 1 Ağustos: Deniz bana doğum günü hediyesi olarak büyük bir mercan balık hediye etti. Balık tutmayı hiç sevmem. İzlemesi daha zevkli. Bugün ilk ve son balığımı tuttum.

* 5 Eylül: Köprü üstü kırlangıç tarafına, güverteye ve ambarların oraya korsanlar tuvaletlerini yapıyor. Her yeri pislik götürüyor. El, ayak yıkamak zaten yok.

* 4 Ekim: 2. kaptan hepimizin 11.00’de iskele tarafında olmamızı, uçağın gelip bizi sayacağını söyledi. Uçaktan personel sayıldı. Öğleden sonra korsanlar parayla geldi. Para, gemi personelinden birkaç kişinin nezaretinde sayıldı. Korsanların tercümanı Fuat telefonla konuştuğu bir televizyoncuya ‘1.5 milyon dolar aldık’ dedi.


Yaşasın özgürlük

* 5 Ekim: Yakıt ve erzak ikmali yapıldı. Makineler kontrol edildi.
* Saat 17.30: Korsanlar gemiyi terk etti.
* Saat 18.30: SAT gemideydi. Gemi hareket etti. Yaşasın özgürlük! Eve dönüyoruz.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 17.11.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İBC GÜLER
 AMATUSA Denizcili..
 SOTRAMP Denizcili..
 SEAHORSE Shipping..
 CEM Shipping
 EKİNCİ Gemi Hizme..
 ÖZGÜN Company
 KUMSAL1 Gezi Tekn..
 AGS Union İnşaat ..
 ÇAYELİ Shipping L..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim