Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Adana'da Tersanecilerin beklediği karar nihayet çıktı
Dün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Adana - Yumurtalık Serbest Bölgesi sınırına deniz alanı da dahil edildi. Bu kararla Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde gemi inşa ve bakım onarımıyla ilgili yapılacak yatırımların önü açıldı.

Hükümet, “enerji üssü” yapacağını söylediği Adana bölgesine bir müjde daha verdi. Dün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi sınırına deniz alanı da dahil edildi. Bu kararla Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin büyüklüğü daha da artmış oldu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın hazırladığı Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin deniz alanının serbest bölge sınırı içine dahil edilmesini sağlayan kararnameyle en çok tersaneciler sevinecek. Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde çok sayıda tersane kurulması için hazırlık yapıldığı, bölgenin gemi inşa sektörüne açılmasıyla birlikte tersanecilik faaliyetleri kapsamında gemi inşa ve bakım onarımıyla ilgili olarak yatırımcıların bölgeye ilgisinin arttığı biliniyordu. Bu kararla tersanecilik faaliyetlerinin deniz sahasında dolgu yapılarak kazanılan alanlarda gerçekleşmesi sağlanacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, konuyla ilgili daha önce sıkıntıya dikkat çekmiş “deniz dolgu alanlarının mevcut serbest bölge sınırları dışında kalması nedeniyle serbest bölge uygulamaları ve gümrük mevzuatı bakımından ortaya çıkabilecek sorunları gidermek üzere” deniz alanının da serbest bölge kapsamına dahil edilmesini istemişti.

DTM: Karar kanuna uygun

Kuruluşunda ağır sanayinin gelişmesi hedeflenmiş Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde kazançlar kurumlar vergisi, gelir vergisi, katma değer vergisi ya da gümrük vergisi ile benzeri vergi ve harçlara tabi bulunmuyor. Bölgede yatırım yapanlar kişisel ya da kurumsal gelirlerini hiçbir sorunla karşılaşmadan, hiçbir vergi ya da harç ödemeden, resmi makamların iznine ihtiyaç duymadan Türkiye’nin ya da dünyanın her yerine serbestçe transfer edebiliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar, Kıyı Kanunu’nun dün çıkan karara olanak tanıdığına vurgu yapıyorlar. Kaynaklar Kıyı Kanunu’nda, “kıyılara uygulama imar planı doğrultusunda iskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez, istinat duvarı, fener, çekek yeri, kayıkhane, tuzla, dalyan, tasfiye ve pompaj istasyonları gibi, kıyının kamu yararına kullanımı ve kıyıyı korumak amacına yönelik alt yapı ve tesisler, faaliyetlerinin özellikleri gereği kıyıdan başka yerde yapılmaları mümkün olmayan tersane, gemi söküm yeri ve su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesisleri gibi, belirli bir özelliği olan yapı ve tesisler yapılabileceğine” ilişkin hükümleri anımsattı.

Kaynak: gazetevatan
Eklenme tarihi: 02.03.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SİNOMAR Denizcili..
 GULET POINT Yacht..
 NAKLET Ticaret Lt..
 GENÇER Denizcilik
 CK Shipping
 KİRAZOĞLU Denizci..
 GİSAN Gemi
 PASİFİK Lojistik ..
 TEMEL Denizcilik ..
 BURTRANS Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim