Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İzmit Körfezi’nde yüzülecek
Kişi başına düşen milli gelir ile Türkiye’de birinci sırada bulunan Kocaeli, nüfus bakımından Türkiye’nin yüzde 2’sini barındırmasına rağmen ülkemizin imalat sanayi üretiminin yüzde 13’ünü gerçekleştiriyor.

Havayı, suyu, toprağı ve denizi korumaya yönelik çok ciddi çevre yatırımı ve çalışmaları yapılıyor. Depremle ilgili hiçbir problemin kalmadığı, bütün tedbirlerin alındığı şehirde, ‘17 Ağustos’tan çok dersler alındığı görülüyor. Köylere kadar imar gitmiş, oralarda bile izinsiz yapılaşmaya geçit yok.

Kocaeli, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Marmara Denizi’nin ve Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alır. Kuzeyinde Karadeniz’in bulunduğu Kocaeli’nin merkezi ile birçok ilçesi, Marmara Denizi’nin kıyısında, Körfez’de yer almakta. Dünyanın en önemli yollarının kavşak noktası durumunda olan Kocaeli, MÖ 3 bin yılından beri yerleşim yeri. Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit, eski adıyla Nikomedia, bir zamanlar Romalıların başkenti olmuş. Bu şehir Roma, Antakya ve İskenderiye’den sonra dünyanın dördüncü büyük şehriymiş.

YILDA 14 BİN GEMİ

11. yüzyılın son çeyreğinde Selçuklular’ın eline geçen şehir, zamanla el değiştirir. Orhan Gazi zamanında, Adapazarı ve Hendek yörelerinin Valisi Akçakoca buraları alır; şehir Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girer. Başlangıçta İznik’in yan komşusu anlamında “İznikmid” olan şehrin adı, zamanla “İzmit”e dönüşür. Cumhuriyet’in ilanından sonra merkez ilçesi İzmit olmak üzere, “Akçakoca Gazi”den dolayı Kocaeli adıyla vilayet olur.
Cumhuriyet döneminde buraya sanayi yatırımları yapılır. Gittikçe ileri seviyede bir sanayi ve endüstri şehri olan Kocaeli; çevresi ile ileri seviyede demiryolu, karayolu ve denizyolu bağlantılarına sahip.

Kocaeli’nin, kişi başına düşen milli gelir ile, Türkiye’de birinci sırada bulunduğunu söyleyen Vali Gökhan Sözer; nüfus bakımından Türkiye’nin yüzde 2.2’si kadar olan bu ilin, İstanbul’dan sonra en fazla vergi veren il olduğunu, 2009 yılında 24 milyar liralık vergi tahsil edildiğini belirtiyor. Türkiye Dış Ticaretinin yüzde 11’ini de bu il sağlıyor. Aynı zamanda liman şehri olan Kocaeli’nin limanlarına yılda 14 bin gemi geliyor. Bu ilimizde 400 büyük, 7 bin orta ve küçük ölçekli sanayi kuruluşu bulunmakta. Ülkemizin imalat sanayi üretiminin yüzde 13’ü bu ilimizde yapılmakta. Bu rakamların, Kocaeli’nin ülke ekonomisi ve üretimi için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Vali Sözer, bu ilin gerçek anlamda, dünya ölçeğinde bir sanayi şehri olduğunu belirtiyor. İl ekonomisinin yüzde 70’i sanayiye, yüzde 27’si hizmet ve ticaret sektörüne, yüzde 3’ü de tarıma dayanmakta.

3. KÖPRÜ BEKLENTİSİ

Kocaeli’de, sanayinin mutlak surette çevre, tabiat, insan ve kentle barışık olması gerektiği belirtiliyor. Bundan sonra, Kocaeli’nin sadece ileri teknoloji kullanan, yüksek katma değer oluşturan, doğrudan yabancı sermaye ile bağlantılı olan yatırımları istediği ifade ediliyor. Bunun dışındaki sanayi yatırımlarının il için yük olduğu anlatılıyor. 3. Boğaz Köprüsü ile birlikte, Kocaeli’nin kuzeyinde yeni bir otoyol yapılacak. Bursa-İzmir Otoyolu ve Körfez Köprüsü’nün yapımına da bu yıl içinde başlanacak. Bu yolun, köprüyle birlikte 110 kilometre kısalacağı belirtiliyor.

Kocaeli her ne kadar sanayi kenti ise de, kültür, turizm ve tabiat varlıkları açısından da ciddi potansiyeller bulunmakta. İlin güneyinden geçen Samanlı Sıradağları ve bunun en yüksek yeri olan Kartepe, ciddi bir turizm merkezi olarak görülüyor. Sapanca Gölü ve Karadeniz kıyılarının da, nice saklı güzellikleri barındıran tabiat harikaları olduğu ifade ediliyor. Kültür ve tabiat varlıklarından turizm açısından daha çok faydalanmak için büyük çalışmalar yapılıyor.

ŞEHRİN DÖNÜŞÜMÜ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları, bütün ili içine alınca hizmet seferberliği başlatılmış. Köylere kadar imar gitmiş. Köylerde bile izinsiz yapılaşmaya geçit yok. Bütün il uzaydan gözetleniyor, en küçük kanunsuzluğa müsamaha gösterilmiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sabah erken saatlerde sporla, uzun yürüyüşle başlıyor, geç saatlere kadar çalışıyor. Başkanın bir günü Gebze’de geçiyor. Salı günü, vatandaşla görüşmeye ayrılmış...

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Körfez’in, hepimizce malum eski kirli halini, kötü kokusunu hatırlatıyor; “eskiden çay içecek yer bile yoktu” diyor. Şimdi 10 arıtma tesisi yaptıklarını, kirletenlere kesinlikle müsamaha göstermediklerini, bütün sahili dinlenme ve yürüyüş alanı haline getirmek için çalıştıklarını, bunun çoğunu başardıklarını belirtiyor. Büyükşehir Belediyesi’ne ait uçaklarla havadan kontrol yapılıyor, atık bırakan gemiler anında tespit ediliyor, en ağır cezalar veriliyor. Körfez’i çevreleyen kollektör ve arıtma tesisleri yapılmış. Halen arıtılmadan denize dökülen sadece Dilovası ve Çayırova’da iki dere olduğu söylenirken, Dilovası arıtmasının bitmek üzere olduğu, Çayırova arıtmasının da bir yıl içinde faaliyete geçeceği belirtiliyor. Böylece, Körfez’e hiçbir şekilde kirli atık atılmayacak.

Türkiye’nin ilk endüstriyel dönüşüm projesi SEKAPARK, SEKA İzmit Kâğıt Fabrikası’nın 520 dönümlük arazisi üzerine kurulmuş. Türkiye’nin en modern parkı olma özelliğini taşıyor. İngiltere’deki Hyde Park model alınarak hayata geçirilmiş, ağaç ve çiçeklerle süslenmiş, sosyal tesislerle donatılmış... 95 dönümlük Seka Park 2. etabı da hizmete sunulmuş. Vatandaşın şehir içinde ve sahillerde rahatça yürüyebilmesi için yapılan yürüyüş yollarının uzunluğu 17.5 kilometreyi bulmuş. Son 5 yılda, il genelinde onlarca köprülü kavşak yapılmış, trafik sıkıntısı yaşanan bölgelerde rahatlama sağlanmış.

SOSYAL PROJELER

Sadece altyapı değil, eğitime, sosyal faaliyetlere de önem verilmiş. 26 bin 587 ilköğretim 6. sınıf öğrencisine ücretsiz laptop dağıtılmış. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, gelecek 5 yıl içinde 130 bin bilgisayarı öğrencilere dağıtacaklarını söylüyor. Faaliyete başladığı 2005 yılından bu yana on binlerce kişiye meslek kazandıran KOMEK, 5 yılda 160 bin kursiyer yetiştirerek mezun etmiş. Ebru sanatından yüzme kurslarına, Bulgarca’dan takı tasarımına toplam 82 branşta eğitim veren KOMEK, 36 Kurs merkezi ile, vatandaşın hizmetinde olmuş...

KONUT VE YEŞİL HAMLESİ

TOKİ iş birliği ile Kocaeli’de son 5 yılda 18 bin aile ev sahibi yapılmış. Son 6 yılda 977 dönüm yeşil alan oluşturan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şehrin dört bir yanını parklarla donatmış.

KÖRFEZ’DE BALIK TUTULACAK, YÜZÜLECEK

Körfez ciddi şekilde temizlenmiş, balık türleri artmış, olta ile balık tutulmakta. Karamürsel sahillerinde denize girilirken, yakın gelecekte Körfez’in her tarafında yüzülebileceği belirtiliyor. Körfez’de 6 kilometrelik yürüyüş alanı bitmiş bile, müthiş güzellikler ortaya çıkarılmış...

Ekonominin kalbi bu şehirde atıyor!
Kocaeli’deki imalat sanayii içinde otomotiv, otomotiv yan sanayii, kimya ve demir-çelik sanayisinin öne çıktığını anlatan Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ülke otomotiv üretiminin yüzde 34’ünün bu ilde olduğunu söylüyor. Kocaeli’nin, 40’a yakın liman ve iskelesiyle, Türkiye’nin büyük limanı gibi olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, çok sayıda tersane de bulunduğuna değiniyor. Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin 83’ü, en büyük şirketi (Tüpraş), en büyük 10 şirketin 3’ü Kocaeli’de bulunmakta. Bu ilimizde 13 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 3 tane de Tekno Park bulunuyor. Sanayi Odası’nın 2100 üyesinin yüzde 90’ı KOBİ, yüzde 10’u da büyük işletmelerden oluşuyor. Sanayi Odası olarak, KOBİ’lerin yurtdışına açılmalarının çok önemli olduğunu gördüklerini söyleyen Başkan Zeytinoğlu, krizde Avrupa pazarlarında ihracat azalınca, KOBİ’lerin çeşitliliğinin faydasını gördüklerini ve bunun devam etmesi gerektiğini belirtiyor. KOBİ’lere bu doğrultuda eğitim veriliyor, yardımcı olunuyor. Her ay kapasite kullanım oranları değerlendiriliyor. Geçen Ağustos ayından bu yana, ilk defa Nisan ayında 5 puanlık artışla 68.4 olmuş, bu da sanayicileri sevindirmiş...


Kaynak: TürkiyeGazetesi
Eklenme tarihi: 06.05.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GRUP Denizcilik S..
 MARMARA Denizcili..
 ÇANAKKALE Liman İ..
 TEXPERT Teknoloji..
 BEYKİM Petrolcülü..
 ÖZGÜN Company
 ALİ RIZA AKSOY De..
 TEB Denizcilik
 CATONI Deniz İşle..
 HAY Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim