Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Tuzla'da canavar uyanmadan önlem şart!
Çalışma ve Sosyla Güvenlik Bakanlığı'na (ÇSGB) bağlı İstanbul İş Teftiş Grup Başkanlığı, Mart 2010'da Tuzla'nın fotoğrafını çekti. İş hacminin daralıp işçi sayısının azaldığı Tuzla'da, yapılan teftişler sonucu önlemler arttırılsa da tablo çok değişmediği ortaya çıktı. Rapora göre, iş hacmi düştüğü için kış uykusuna yatan 'Tuzla canavarı' gelecekte işçi sayısı arttığında, uyanmış olacak.

İstanbul İş Teftiş Grup Başkanlığı’nda görevli bir gemi inşa mühendisi, 1 Mart 2010’da, Tuzla’daki teftişlerin sonucunu içeren bir önrapor hazırlayıp bakanlığa iletti. Geçmişe oranla önlemlerin arttığı belirtilirken, iş hacmi ve işçi sayısındaki azalmanın da kaza risklerini ortadan kaldırdığı ancak hacmin artmasıyla geriye dönüş yaşanabileceği vurgulandı. Önrapordaki, saptamalar şunlar:

* İşçi Sağlığı ve Güvenliği’ne (İSG) ilişkini işe giriş döneminde ve sonrasında periyodik eğitimler veriliyorsa da mesleki eğitim almış işçi sayısı, kaynakçılar hariç, hayli düşük.
* Vinçlerin hareket alanlarında yeterince boşluk bırakılmaması, işçilerin üzerinden yük geçirilmemesi sorununun, düşen iş yoğunluğu paralelinde azaldığı, ancak artan iş hacmiyle birlikte tekrar karşımıza çıkacağı...
* Azalan seyyar kabloların su, metal ve sıcak cisme temas riskinin iş hacmiyle artacağı...
* Kazaların meydana gelmesinde asıl unsurlardan olan yerleşim ve üretim sahası yetersizliği, azalan iş hacmiyle azaldığı ancak artan iş hacmiyle birlikte tekrar karşımıza çıkacağı veya tedbirlerin etkinliğini azaltarak tetikçi ve gizli risk unsuru olarak karşımıza çıkacağı açıktır.
* İş sağlığı güvenliği uzmanı istihdam edildiği ancak uzmanların bir çoğununun A sınıfı sertifikasını haiz olmadığı görülmüştür. İşyeri hekimi ihtiyacı Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Sağlık Birimi’nden hizmet alımı yoluyla gideriliyor.

Zorunlu hale gelen sağlık ve güvenlik birimi ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdamının zorunlu kılınan şekil şartlarına uyulmuyor.

Taşeron olgusuna da değinilen önraporda; montaj, blok imalatı ve boru alanlarında taşeron işçi çalıştırıldığı ve bunun İş Kanunu’na aykırı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Taşeronların gemi inşa ve bakım/onarım çalışmalarının asıl unsurlarının bir veya birkaçında çalıştığı dikkate alındığında, bu ilişkinin muvazaaya (danışıklı anlaşma) dayanan bir ilişki olduğu netliğe kavuşturulmuştur.”

Vinci elle iterken ölüm

Tuzla’da bu yılki ilk kaza, 27 Mayıs’ta ASTAŞ Tersanesi’nde meydana geldi. Komşu tersanedeki vinçle kaldırılmak istenen kızağı ‘elle itmeye’ çağrılan 23 yaşındaki Metin İnanır, devrilen vincin altına kalıp öldü. Selay Tersanesi’nde 16 Haziran’da 60 yaşındaki kadrolu işçi Mehmet Tağrikulu, forkliftte taşıdığı tonlarca ağırlığın, üzerine devrilmesiyle öldü. 15 Temmuz’da Nurettin Bingöl, Torlak Tersanesi’nde emniyet kemeri olmadığından vinçten düşerek yaşamını yitirdi.


Kaynak: Radikal
Eklenme tarihi: 24.08.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PLUTO Dalış Merk.
 DEK Shipping
 KARADENİZ Ro-Ro T..
 HM Denizcilik Tic..
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 GRANMAR Denizcili..
 BAASE & ELSEK
 AKUADEM Ltd Sti
 YALTUR
 ERSAGUN Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim