Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
'Üsküdar faciası' kurbanları yarın anılıyor
İzmit Körfezi’nde 1 Mart 1958 tarihinde, içinde çoğunluğu öğrenci 600’e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi’nden hareket ettikten kısa süre sonra aniden patlayan fırtınaya yakalanarak batan ’Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybeden 387 kişi, yarın acı olayın 53’üncü yıldönümünde İzmit, Gölcük ve Karamürsel’de düzenlecek törenlerle anılacak.

O tarihte İzmit’in dışında lise olmadığından, başta Gölcük ve Karamürsel ilçeleri olmak üzere diğer sahil şeridindeki yerleşim birimlerindeki gençler, daha çok vapur yolculuğu ile İzmit’teki liseye gidiyorlardı. 1 Mart 1958 cumartesi günü öğlene kadar olan öğrenimin ardından bu ilçelerde oturan öğrenci ile yolcular, saat 13.00 sıralarında vapura doluştu. Yıllarca İstanbul Boğazı’nda hizmet eden ve oldukça eski olan ’Üsküdar’ vapuru, çoğunluğu lise öğrencisi 600 yolcusuyla hareket etti.

DONANMAYA BAĞLI GEMİLER DİNEZDEN İNSAN TOPLADI

Ancak kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki ’Üsküdar’, iskeleden ayrıldıktan 5 dakika sonra bugünkü Petrol Ofisi Derince Tesisleri açıklarına geldiğinde aniden patlayan fırtınaya yakalandı. Şiddetli dalgalara yakalanan köhne Üsküdar, ikiye ayrıldıktan sonra battı. Faciada denize dökülen ve çoğunluğu öğrenci olan yolcuların yardımına Donanma Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak olmak üzere resmi kayıtlara göre 387 kişi hayatını kaybetti.

KAPTAN GEMİYİ TERK ETMEDİ

O tarihte vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı’nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terk ettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında kaptan Mehmet Aşçı’nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmış, kaptanın gemisini terketmediği anlaşılmıştı.

’Üsküdar Faciası’nın kurbanları için yarın İzmit Lisesi’nde, İzmit Vapur İskelesi önünde, Gölcük ve Karamürsel ilçelerindeki Üsküder Şehitliği’nde anma törenleri düzenlenecek.


Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 28.02.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MARİNPET Petrol D..
 SOYLU Denizcilik ..
 TEMEL Kum Çakıl v..
 FERGÜN Denizcilik
 DERİN Gemi işl.sa..
 CENK GROUP
 ULUSAL Denizcilik
 EMSAN Denizcilik ..
 GRANDE Ship Manag..
 UGUR 44 Vapur Ac..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim