Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Ulla’nın yükü nihayet boşaltılıyor
Hatay’ın İskenderun Körfezi’nde geçen yıl batan M/V Ulla gemisindeki toksik atık maddenin çıkarılması için çalışmalar dün başladı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Ulla’nın çıkarılmasıyla ilgili olarak, “1 ay sürecek çalışmalar, 1 milyon dolara mal olacak.’’ dedi.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Genel Müdürlüğü personeli ile 6 dalgıcın da aralarında bulunduğu 20 kişi incelemelerde bulundu. İlk olarak dalgıçlar Ulla gemisinde teknik kontroller yaptı. Ardından, vakumlama boruları denize indirildi. Yüzeyden 40 metre aşağıda bulunan geminin ambarlarındaki 2 bin 200 ton toksik atığın yüzeyinin kesilerek hortumlarla emilme yöntemiyle çıkarılacağı bildirildi. Yetkililer, İspanya’ya götürülecek olan atık maddenin çevreye zarar vermemesi için suyla birlikte çıkartıldığını ifade etti. Çalışmaların sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için körfezin 3 mil açığında bulunan batığın çevresindeki 500 metrelik alana giriş ve çıkışlar yasaklandı. Çalışma sırasında karada ve denizde ekipler güvenlik önlemleri aldı. Malta bandıralı Merküry ve Venüs adlı iki gemi ise yükü almak için batık alanında bekliyor. Körfezde 4 yılı aşkın süredir bekledikten sonra, batan gemideki atıkların çıkartılması amacıyla açılan ihaleyi Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat AŞ firması kazanmıştı.

Bu arada, CHP Hatay Milletvekili Abdülaziz Yazar ile İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nihat Beyazıt, batık alanına giderek incelemelerde bulundu. Yürütülen çalışmaları izleyen CHP milletvekili Yazar, “Atığın çıkarılarak körfezden gönderilmesi hepimizi rahatlatacak. Aslında çıkarılma işlemi çok gecikti. Gecikme nedeniyle balıkçılar da mağdur oldu. Mağdur olan balıkçıların kredi borçları hükümet tarafından ertelenmeli.’’ dedi. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nihat Beyazıt da balıkçı esnafının çok kötü bir sezon geçirdiğini ifade ederek, “Balığımızı tuttuk, ama istediğimiz gibi satamadık. İnsanlar, zehirin suya karışmamış olmasına karşın psikolojik olarak etkilendiler. Bir daha böyle bir felaketin olmamasını diliyoruz.’’ diye konuştu. Geçen hafta içinde İskenderunlu balıkçılar mağdur olduklarını belirterek İspanya’ya 100 bin dolarlık tazminat davası açmıştı.

İspanyol atıkları gidiyor, sıra İtalyan atıklarında

Uluslararası Çevre Örgütü Greenpeace üyeleri, Ulla gemisindeki yükün tahliyesi için başlatılan çalışmalar sırasında liman kıyısında “Atık ticaretini durdurun” ve “İspanyol atıkları gidiyor, sıra İtalyan atıklarında” yazılı pankart açtı. Dün öğle saatlerinde liman kıyısında toplanan Greenpeace üyeleri, ayrıca İtalyan zehirli varillerinin depolandığı Samsun ve Sinop’un uzaklıklarını gösteren trafik levhaları dikerek, hükümete ülkedeki diğer atık ticareti olayını çözmesi için yol gösterdi.

Eylem sırasında, İskenderun Çevre Koruma Derneği’nin konu ile ilgili açmış olduğu ve Greenpeace’in de katıldığı stanttaki çalışmalar izlendi. Önemli küresel sorun olan tehlikeli atık ticaretine dikkat çekilmesi amacıyla imza kampanyası başlatılması kararlaştırıldı. Greenpeace Akdeniz Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, yaptığı açıklamada, ‘’M/V Ulla’daki atığın Akdeniz’i tehdit etmesi yıllar önce engellenebilir, atık geri gönderilebilirdi. Ancak her iki hükümetin sorumluluklarını zamanında yerine getirmemesi, bu tehlikeli atık ticareti olayının skandala dönüşmesine sebep oldu.’’ dedi.


Kaynak: ZAMAN
Eklenme tarihi: 04.06.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AVRASYA EXPRES
 PAKSOY KARDEŞLER ..
 JEDI Yacht
 HACI ŞABAN ZORER ..
 CVS Denizcilik
 NEOPLİS Otel
 PLUTO Dalış Merk.
 KALYONCU Denizcil..
 UNIMARIN Denizcil..
 DENTA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim