Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Mersin Limanı işletmesi 755 milyon dolara PSA-Akfen'de kaldı.
TCDD'ye ait Mersin Limanı'nın 36 yıllığına işletme hakkı devir ihalesini Singapurlu ortağıyla birlikte 755 milyon dolar veren Akfen kazandı. Akfen'in sahibi Hamdi Akın, ihale bedelini muhtemelen peşin ödeyeceklerini ve ilk 5 yılda 70-100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirtip, "Mersin Limanı çok genişleyecek. Akdeniz'in en büyük limanı olacak" diye konuştu.
Özelleştirme İdaresi, dün de Mersin Limanı'nın 36 yıllığına işletme hakkı devir ihalesini sonuçlandırdı. İhaleye Global-Hutchison, PSA-Akfen ortak girişim grupları ile Dubai Port Authority katıldı. ÖİB Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş başkanlığındaki ihale komisyonu, tekliflerin ardından dün üç grupla pazarlık görüşmesini tamamladı ve açık artırmanın ardından ihaleyi sonuçlandırdı.
İhalede açık artırma 510 milyon dolarla başladı. Global-Hutchison, üçüncü turda fiyat 55 milyon dolara yükselince ihaleden çekildi. Dubai Port 15. turda fiyatın 705 milyon dolara yükselmesinden sonra salon dışına çıkıp durum değerlendirdi. 20. turda ise PSA-Akfen'in 755 milyon dolarlık teklifinden sonra Dubai Port ihaleden çekildi. İhale, Özelleştirme Yüksek Kurulu onayından sonra sözleşme aşamasına gelecek.
İhale esprili geçti
İhale aşamasından Komisyon Başkanı Köktaş ile yatırımcılar arasında esprili diyaloglar yaşandı. Teklif zarfları hazırlanırken bir yatırımcı, "Sayın Başkan limanın çok ucuza gideceğini düşünüyorsunuz ki, soğuk su bile ikram etmediniz" sözleri üzerine Köktaş, "Soğuk su ikram etmek istemiyorum, sıcak ikram etmek istiyoruz ihaleye katkısı olsun" diye cevap verdi.
Elemesiz ilk turda firmaların teklifleri verme süresini uzatınca, Köktaş'ın "İlk turda bu kadar uzun sürerse, diğer turlarda işiniz zor, hızlanalım" deyince, yatırımcılardan "Tercüme zorluğu nedeniyle uzuyor" cevabı geldi. Bunun üzerine Köktaş, "Rakamların tercümesi olmaz" dedi.
Dubai temsilcilerinin 15. turda değerlendirme için ihale salonu dışına çıkarken, Akfen'in patronu Hamdi Akın'ın "Ben de geleyim mi" esprisi karşılıklı gülüşmeye neden oldu.
ÖİB'ye 1 milyar dolar
Bu arada Mersin limanı satışıyla birlikte ÖİB iki günde 1 milyar 43 milyon dolarlık özelleştirmeye imza atmış oldu. Önceki gün İstanbul Hilton 255.5 milyon dolara Doğan Grubu'na ve Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın yüzde 50 hissesi ise 33 milyon dolara Ada Havacılık'a satılmıştı. Böylece ÖİB 2005'te 9 milyar 705 milyon dolarlık özelleştirme yaptı oldu.
'Zorlasalardı yukarı çıkardık'
Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, ihale bedelini muhtemelen peşin ödeyeceklerini, çünkü 2 yıl vadeli ödemedeki yıllık yüzde 8 faizin yüksek olduğunu, kendilerinin daha iyi koşullarda kredi bulabileceğini söyledi. 755 milyon doların makul bir fiyat olduğunu ifade eden Akın, "Zorlasalardı çok daha yukarı çıkabilirdik" dedi.
Singapur Port Authority'in büyük liman işletmecisi olduğuna vurgu yapan Akın, Mersin Limanı'nı çok büyüteceklerini ve Akdeniz'in en büyük limanı haline getireceklerini ifade etti. Liman işletmesi için yüzde 60 Akfen, yüzde 40 Singapurlu şirketin payı ile yeni şirket kuracaklarını belirten Akın, ilk beş yılda 780-100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Akın, devir işleminin bu yıl tamamlanacağını ve 2006'da işe başlayabileceklerini vurguladı. İskenderun Liman, özelleştirilmesiyle de ilgilendiklerini belirten Akın, Mersin'i aldıkları için İzmir Limanı ihalesine giremeyeceklerini de belirtti.




Kaynak: www.radikal.com.tr
Eklenme tarihi: 13.08.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KALYONCU Denizcil..
 EGE Sualtı Gemici..
 İSKELE Denizcilik..
 ULUÇAY Yatçılık
 AZAK Denizcilik
 CVS Denizcilik
 ADATEPE denizcili..
 AE Medya Turizm İ..
 GÜLTER Denizcilik..
 TOLGA Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim