Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Nisan 2024
Haber
Anket
'Grand Canyon' törenle denize indirildi
Yalova'daki Tersan Tersanesi'nde yapılan "Grand Canyon" platform destek gemisi, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle denize indirildi.

First lady Ingrid Chulerud Stoltenberg'in baltayla gemi kurdelesini kestiği törende konuşan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Türklerle Norveçlilerin ileride çok daha önemli ortaklıklara imza atacağını söyledi.

Tersanecilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (TERSAN) Altınova'daki tersanesinde yapılan Grand Canyon adlı platform destek gemisi için suya indirme töreni düzenlendi. Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, törene eşi Ingrid Chulerud Stoltenberg ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte katıldı.

Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Türklerle Norveçlilerin denizcilik konusundaki iş birliğinin geçmişinin bin yıl yıl öncesine kadar dayandığını söyledi. Bugün Türkiye'de inşa edilen gemilerin Norveç'e geldiğini ifade eden Başbakan Jens Stoltenberg, "Şu an suya indirme töreni yapılan bu gemi omurgası, iki ülke arasındaki iş birliğinin göstergesidir. Türkiye'nin denizcilik bakımından gurur verici bir geçmişi bulunmaktadır. Günümüzde Türkiye'deki tersaneler tüm dünyaya ileri düzeyde hizmet vermektedir. Türkiye'deki tersaneleri Norveç'teki firmalara rakip yapmış ve aralarında iş birliğine olanak sağlamıştır. Bu gelişmeler sonucunda iki ülke arasında ticaret artmaktadır. Tersan'ın yeni projelerinde kullanılan denizcilik ekipmanların çoğu Norveç'ten gelmektedir. Norveç ve Türkiye'nin güçlerini birleştirerek aslında biz Asya ile Avrupa'yı da bir araya getirmiş bulunuyoruz. Ben bugün burada gördüklerimden çok etkilendim. Norveç ve Türkiye arasında ileride denizcilik alanında çok iyi ortaklık imkanının olacağını da gördüm" dedi.

İŞ BİRLİĞİNİN BOYUTU BUGÜN 150 MİLYON EURO'YU GEÇTİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 4 ay önce yine aynı tersanede Norveç için inşa edilen bir başka geminin suya indirme törenine katıldığını ifade ederek, "Bu kadar süre içinde, bu gördüğümüz destek gemisinin inişini gerçekleştiriyoruz. Bu bize şunu gösteriyor: Türkiye ile Norveç'teki denizcilik firmaları artık birbirlerine iyice alışmış. Firmaların birbirlerine olan güveni gittikçe artmaya başlamış. Bunun sonucu da birbiri arkasına devam eden bu yeni siparişler, iş anlaşması olarak karşımıza çıkıyor.

2000'li yılların başında Türkiye ile Norveç arasında gemi inşaatı siparişleri sadece 30 milyon dolardı. 2000'li yıllardan önce ben İstanbul Deniz Otobüslerinde genel müdürken biz deniz otobüslerini Norveç'te inşa ettiriyorduk. Bugün bu tersine döndü. Norveç gemilerini Türk tersanelerinde yapıyoruz. Ama şunu unutmayalım: Bu iki ülke arasında kazan-kazan esasına göre kurulmuş bir iş birliğidir. Çünkü Norveç'in denizcilikte çok önemli bir ülke olduğunu biliyorum. 1990-1991 yılları arasında İsveç'te bulunan biri olarak o yıllarda Norveç'in denizcilik kapasitesini yakından öğrenme fırsatım oldu. Genellikle gemi teçhizatı konusunda Norveç'in sahip olduğu birikim, tecrübe ve Türk tersanelerinin inşa kabiliyeti bir araya getirmek suretiyle bu gördüğümüz mükemmel ürünler ortaya çıkıyor. Tersan'ın tüm çalışanlarına gönülden teşekkür ediyorum. Sizler Türk-Norveç dostluğunun gelişmesi için büyük gayret gösteriyorsunuz. Unutmayalım bu bir başlangıç. 30 milyon euro ile başlayan bu iş birliği bugün 150 milyonu geçmiş durumdadır. Siparişteki 14 tekneyi de eklersek bu rakam 250 milyonu aşacaktır" dedi.

TÜRK TERSANELERİ ARTIK MARKA HALİNE GELDİ

Türkiye ile Norveç'in dünya gemi ticaretinin yüzde 5'ini kontrol ettiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, "Türk tersaneleri artık özel maksatlı gemileri yapacak bir marka haline geldi. 2003'te tersanelere yaptığımız yatırımlarla tersane sayımızı 37'den 80'ledre çıkardık. İnşa kapasitemizi artırdık. Gerek Tuzla gerek Altınova, açık deniz petrol platformları dahil her türlü tekneyi en iyi kalitede yapılabilecek güce erişmiştir. Ben bugünkü töreni Norveç ile Türkiye arasındaki uzun soluklu bir iş birliğinin başlangıcı olarak görüyorum ve Norveç Başbakanı ile heyetine, 'Hoş geldiniz' diyorum. Denizler derindir, durulmaz. Dostluk ebedidir unutulmaz. Norveç ile Türkiye arasındaki daha nice dostluk ve iş birliğinin devam etmesini diliyorum" diye konuştu.

Törende konuşan Tersan Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu ise Tersan'ın Yalova'daki tersanesinin Türkiye'nin istasyon mantığı ile çalışan sistemli ve düzenli en büyük gemi üretim fabrikası olduğunu ifade ederek burada bin 400 kişinin istihdam edildiğini söyledi. Grand Canyon'un Türkiye'de inşa edilen en büyük petrol platform destek gemilerinden biri olduğunu anlatan Paksu, "Norveç firmalarıyla imzaladığımız kontratların tutarı 300 milyon dolardır. Diğer kontratlarla beraber toplam sipariş tutarımız 400 milyon dolardır. Norveç-Türkiye ilişkilerinin Türkler için çok lezzetli bir hal aldığına inanıyorum. Biz balıkçı gemileri verip karşılığında kaliteli balık alıyoruz. Bu alışverişin artması sanırım hepimizin tek dileği" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Tersan Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu, törene katılan Norveçli Başbakan, Bakan ve Tersan'ın iş birliği yaptığı Norveçli Bergen Fosen tersaneleri CIO'su Terje Arnesan'a plaketlerini takdim etti.

Ardından first lady Ingrid Chulerud Stoltenberg, Grand Canyon'un protokol üyeleriyle birlikte baltayla geminin kurdelesini kesti. Protokol üyeleri, alkışlarla mavi sularla buluşan dev geminin ardından el salladı.

Törene Yalova Valisi Esengül Civelek, Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız ve yerel yöneticiler katıldı.

Haber3.com

Eklenme tarihi: 10.01.2012




Share |




YORUMLARINIZ


denizci
denizciligimizi her alanda geliştirmeliyiz.hayırlı olsun.

Yazan: erdal erenay - 11.01.2012 09:28:41




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UNİCORİMAN
 ALTINTAŞ Gemi Ace..
 GMARİN
 BODUROĞLU Denizci..
 C-M Denizcilik
 SEFER Chartering
 EGE KUMANYA
 ALEYNA denizcilik
 THH Shipping
 EDITH Yatçılık
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim