Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi Sinop'ta yapılıyor
Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Recep Bircan, Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel çalışmalarında kullanılmak üzere Türkeli İlçesi'nde özel bir tersanede araştırma gemisi yaptırdıklarını söyledi.

Prof.Dr. Bircan, 2.5 milyon TL’ye mal olacak geminin Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve projelendirilen ilk yerli araştırma gemisi olacağını belirtti.

Sinop Ünversitesi tarafından ulusal ve uluslararası sularda bilimsel araştırma yapılmasını sağlamak amacıyla geçen yıl Eylül ayında araştırma gemisi yapımına başlandı. Türkeli İlçesi’ndeki özel bir tersanede yapımı devam eden geminin 22 metre uzunluğunda, 135 gros ton ağırlığında, 7.5 metre genişliğinde olacağı belirtildi. Geminin iç donanımı ile birlikte toplam 2.5 milyon TL’ye mal olacağını dile getiren Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, geminin Su Ürünleri Fakültesi’nin bilimsel çalışmalarında kullanılacağını ifade etti.

Amaçlarının öğretim üyelerinin daha rahat şartlarda ve daha geniş kapsamlı bilimsel çalışma yapmasını sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Bircan, "Üniversitemize ait 12 metre uzununluğunda ağaç malzemeden yapılmış bir gemimiz vardı. Ancak bu gemi araştırma çalışmaları için yetersiz kalıyordu. Öğretim üyelerimiz mevcut gemi ile en fazla 3-4 saat denizde kalıp geri dönmek zorunda kalıyorlardı. Biz de bu problemi çözmek için bir proje hazırladık. Hazırladığımız proje Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından kabul edilip desteklendi. Geminin maliyeti DPT tarafından karşılandı” dedi.

Gemide 3 personel, 13 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 16 kişinin bulunabileceğini belirten Prof. Dr. Bircan, "Gemi bir hafta denizde kalma kapasitesine sahip. Öğretim üyelerimiz 1 hafta karaya çıkmadan ulusal ve uluslararası sularda araştırma yapabilecekler. Geminin içerisinde suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ölçümü, balık avlanma stoklarının belirlenmesi gibi bir çok çalışmanın yapılabileceği iki labaratuvar, soğuk hava deposu ve çeşitli cihazlar bulunacak” diye konuştu.

Geminin tasarımı ve iç donanımı için Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknoloji Bölümü, Su Ürünleri Temel Bilimi Bölümü ve Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir ekibin geniş çaplı çalışma yaptığını belirten Rektör Prof.Dr. Bircan, "Türkiye’de çeşitli kurumlarda ve üniversitelerde araştırma gemileri var. Ancak bu gemiler ya yurt dışından satın alınmış ya da balıkçı gemileri revize edilerek araştırma gemisine dönüştürülmüş. Bu gemi ise Türk mühendisleri tarafından sadece araştırma gemisi olması için projelendirilen yine Türk işçiler tarafından yapılan ilk yerli araştırma gemisidir. Gemi bu açıdan da çok önemli bir özelliğe sahiptir" dedi.

Prof.Dr. Bircan, geminin projesinin Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde bulunan özel bir firmadaki gemi mühendisleri tarafından hazırlandığını söyledi. Araştırma gemisinin Mayıs ayında tamamlanması hedeflenirken, Su Ürünleri Fakültesi’nde de 34 öğretim üyesinin bulunduğu belirtildi.

F5haber

Eklenme tarihi: 12.01.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KEREM Denizcilik
 TSC Denizcilik
 HDR Denizcilik
 MERİDYEN Denizcil..
 MASTER Petrol
 GRUP Denizcilik S..
 FURUNO Denizcilik
 ARZU Denizcilik v..
 DMV Denizcilik
 OBA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim