Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Kaptanın son fiyaskosu: Kaçmadım, Filikaya düştüm !
11 kişinin öldüğü yolcu gemisinin kaptanı Schettino manevra hatasını kabul etti. Kaptan, boşaltılmadan gemiyi terk etmesini şu sözlerle savundu: Tahliyeyi yönetirken ayağım kaydı, güvenlik botuna düştüm.

İtalya'nın Giglio Adası yakınlarında 13 Ocak gecesi karaya oturarak 11 kişiye mezar olan Costa Concordia gemisinin kaptanı Francesco Schettino manevra hatası yaptığını itiraf etti ve ayağı kaydığı için güvenlik botuna düştüğünü söyledi. Kaptan, hâkim tarafından evinden uzaklaşmamak kaydıyla, serbest bırakıldı. Üç saat süren sorgulamasından sonra kaptanın aralarında kadın, yaşlı, hasta, çocuk ve özürlülerin bulunduğu kendisine bakmaktan aciz 300 yolcuyu da kaderine terk ettiği ortaya çıktı.

Öte yandan ölen 12 kişi arasında olan kemancı Sandor Feher'in ise çocuk yolculara tahliye işlemlerinde yardım ettiği öğrenildi. Grosseto savcılığının yürüttüğü soruşturmada, kaptan dışında kaza sonrasında tahliye işlemlerinin gecikmesinde sorumluluk payı olan 3 isim ortaya çıktı.

Costa şirketinin Operasyon Yönetimi görevini yürüten Roberto Ferrarini de soruşturulan şüphelilerden biri. Kazadan hemen sonra, tahliye işlemini başlatmak yerine kariyer derdine düşen Kaptan Schettino'nun cep telefonundan aradığı ilk isimlerden birinin Ferrarini olduğu belirlendi.

Kazanın olduğu 21.42 ile yolcuların tahliyesinin başladığı 22.58 saatleri arasında tam 3 kez telefon görüşmesi yapan ikilinin neler konuştuğu bilinmiyor. Ancak kaza ertesinde gemi şirketinin kaptanı koruyan açıklamaları, Schettino'nun ihtiyatsızlığının Ferrarini tarafından örtbas edilmek istendiği kuşkularını uyandırıyor.

SELAMI İTİRAF ETTİ

Mali polisin, kazanın olduğu 13 Ocak Cuma günü saat 22.35'de çektiği bir video da, geminin o saatte karaya tamamen oturmuş olduğunu ve tahliye çalışmalarının geminin her iki yanından rahatlıkla yapılabileceğini gösteriyor. Nitekim gemi personelinden Alessandro Di Lena, eğer tahliye işlemlerine hemen başlansaydı 4 bin 200 kişinin ayaklarını bile ıslatmadan karaya çıkabileceklerini öne sürdü.

Kaptan Francesco Schettino dün yapılan sorgusunda, kazanın, "Adada bulunan arkadaşı, deniz subayı kaptan Mario Palombo'yu selamlamak için kıyıya fazla yanaşması nedeniyle olduğunu" itiraf etti. Kaptan daha önce ise haritada olmayan bir kayaya çarptığını iddia etmişti. Daha önce de 3-4 kez aynı manevrayı yaptığını ancak bu kez dümeni kırmak için geç karar verdiğini itiraf eden kaptanın ifadeleri savcılık tarafından yapılan soruşturmada doğrulanıyor.

Livorno Limanı Kumandanlığı ile Costa Concordia gemisinin kaptanı Schettino arasındaki konuşmanın kayıtları da olayın trajikomik boyutlarını ortaya koydu. Yanında ikinci ve üçüncü kaptanları ile bir filikaya binmiş olan Schettino, liman kumandanlığına "Buradan tahliye işlemlerini yönetiyorum" diye yalan söylediği ardından "Can kurtarma botuna tahliye işlemleri sırasında ayağım kaydığı için düştüm" dediği belirlendi.

TÜM KAPTANLAR FİLİKADA!

Kaptan, savunmasında “Çarpmanın ardından gemi 90 derece yattı. Gemideki yolcuları tahliye ederken ayağım kaydı birden kendimi filikanın içerisinde buldum. O sırada filika hareket etti ve denize indik. Üzerimdeki can yeleğini bir yolcuya verdiğim için sadece ceketim vardı. Yeniden gemiye tırmanmak mümkün değildi” dedi.

Ancak savcı Francesco Verusio, aynı filikada 2’nci kaptan Dimitri Christidis ve 3’üncü kaptan Silvia Coronica’nın da olduğunu, bunun da kaptanın yalan söylediğini ortaya çıkardığını savundu. Buna rağmen Ağır Ceza Hâkimi Valeria Montesarchio, kaptanın psikolojik durumunu göz önüne alarak tutukluluk halini ev hapsine çevirdi.

EŞİ: SAYGI GÖSTERİN

Hâkimin kararına, savcı Francesco Verusio ve kazazedeler büyük tepki gösterdi. Savcı, “Kararı anlamakta çok güçlük çekiyorum. Kaptan, yolcularını kaderlerine terk edip kaçtı. Ölümlere, kayıplara neden oldu. Cezaevi yerine evine gönderildi, şimdi keyif çatacak. Bu kararın gerekçelerini öğrenip, kaptanın cezaevine konulması için çaba sarf edeceğim. Adalet bu değil” diye isyan etti. Kaptanın eşi Fabiola Russo ise, medyaya seslenerek, “Bir insanın dramına saygı gösterin” dedi.

5 AY ÖNCE TEĞET GEÇMİŞ

İngiliz yayın kuruluşu BBC, geminin çarptığı kayalıkların üzerinden geçen ağustos ayında da geçtiğini gösteren uydu görüntülerini yayınladı. Gemicilik dergisi Lloyd's List'in elde ettiği uydu takip görüntülerinde geminin kayalıkların üzerinden 14 Ağustos tarihinde de geçtiği görüldü. Geminin ağustosta adanın 230 metre yakınından geçtiği de ortaya çıktı. Lloyd's List yetkilileri "Bu görüntüler, Costa Concordia'nın işletmecisinin bu güzergahı bildiğinin kanıtıdır" dedi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DURDURULDU

Giglio Adası'nda 11 kişiye mezar olan ve 22 kişinin hâlâ kayıp olduğu Costa Concordia gemisinde arama kurtarma çalışmaları dün bir kez daha durduruldu. İtalya Sahil Güvenlik yetkilileri, "Kayıplara canlı ulaşma umudu neredeyse hiç kalmadı. Geminin enkazı da kayalıklara doğru kaymaya başladı. Gemiye yaklaşamıyoruz. Bu nedenle arama kurtarma çalışmaları durum kontrol altına alınana kadar askıya alındı" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Sabah+Mynet
Eklenme tarihi: 19.01.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DMY Denizcilik A...
 FURUNO Denizcilik
 ADATEPE Denizcili..
 KORAL Ship
 DALYAN Denizcilik
 TUNCMETE Denizcil..
 İS-BİR Denizcilik..
 MERİDYEN Denizcil..
 GOKTAS Yatcilik L..
 KAPTAN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim