Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Denizde ‘altın çağ’ LNG’de yaşanıyor
Petrole nazaran daha ucuz ve çevreci olması nedeniyle doğalgaza artan talep, taşımacılık sektörüne altın çağını yaşatıyor. Günlük getirilerinin 150 bin doların üstünde olduğu LNG tankerlere ilgi arttı. Az sayıda güçlü oyuncuların olduğu LNG pazarına Yunan yatırımcılar gemi yatırımlarla girmeye çalışıyor.

Şu günlerde denizcilik sektöründe en şanslı armatörler hiç şüphesiz LNG tanker sahipleridir. Çünkü sıvılaştırılmış doğal gaz taşımacılık marketinin bugün geldiği noktada, bir gemi, sahibine günde 170 bin dolar kazandırabiliyor.

Çok zor bir sektör olan ve az sayıda güçlü oyuncuların yer aldığı LNG marketinde son bir yıldır işler fazlasıyla iyi gidiyor. Kuru yük, tanker ve konteyner gemilerinin zor günler geçirdiği şu dönemlerde LNG tanker kira getirileri rekor seviyelere ulaştı. Gaz sektörüne geçen yıl yeni gemileriyle giren İsveçli Stena’nın geçen yıl teslim aldığı 174.000 cbm kapasitesindeki LNG tankerinin günlük 170 bin dolardan 4 ayığına kiraya verdiği iddia ediliyor. Diğer bir görüş ise; geminin günlük 140 bin dolardan uzun dönem kirada çalıştığı yönünde. Fakat şirketin bu gemi için günlük 165 bin dolar navlun istediği bir gerçek. Şirket bu geminin kız kardeşi ‘Stena Clear Sky’ı günlük 135 bin dolardan 2015 yılının sonuna kadar Nigeria LNG’ye kiralamış durumda. LNG tankerlerin, uzun dönem kiralamalarında böyle yüksek kira getirilerinin olması, yatırımcıların iştahını kabarttı.

Mevcut şirketlerin gemi yatırımları devam ederken, Yunan armatörler de LNG pazarından daha fazla pay almak için sipariş atağına kalktı. Yunan yatırımcılar fiyatları 200 milyon doları bulan gemilerin kontrat garantisi olmadan inşa ettirmeye başladı.

Ezberler bozuldu

Uzakdoğu tersanelerin sipariş defterinde yer alan 70 adet LNG tanker sözleşmesinin yarısının spekülatif amaçlı sipariş edildiği belirtiliyor. Diğer bir ifadeyle bu gemilerin henüz bir kiracısı yok. Gemi fiyatlarının yüksekliği ve zor bir sektör olması nedeniyle gemiler daha çok proje bazında sipariş ediliyor. LNG tankerler genelde suya inmeden kiracı buluyor fakat son dönemde siparişlerin artması ezberleri bozdu. Yunan armatörlük şirketi Cardiff Marine’in patronu, bir ekibini dünya genelindeki kiracılarla görüşmesi için görevlendirdi. Çünkü Kore tersanelerinde inşası süren tankerleri şimdiden uzun dönem kiraya vermek istiyor.

150 bin dolara kadar çıktı

LNG sektöründe gemi kiralama genelde uzun dönem kontratlarla yapılıyor. Modern bir geminin 5 yıllık zamana dayalı kiralamalarda günlük getirisi 80-85 bin dolar seviyesinde. Yıllık getirisi ise 20 milyon dolar civarında. Üç yıllık sözleşmelerde ise günlük navlun 150 bin dolara kadar çıkmış durumda. Bu nedenle; piyasaların bugün geldiği noktada gemi sahipleri, şimdiden tankerlerini üç yıllığına uzun dönem gaz üreticilerine kiraya vermek istiyor fakat kiracılar yüksek navlunlarla gemileri kiralamak konusunda pek istekli değil. Fakat piyasada aktif olarak sadece 375 civarında gemi olması kiracıların şanslarını azaltıyor.

Yaşlı gemiler de şanslıydı

Geçen yıldan buyana 1975 ve 1980 yılları arasında yapılmış ilk jenerasyon LNG tankerleri de yüksek rakamlara kira elde etmeyi başardı. Yaşlı LNG tankerlerin son bir yıl içinde 80 bin ile 105 bin dolar arasında kiralandıkları görüldü. Fakat analistlere göre; yaşlı gemilerin gelecek dönemde günlük getirileri daha da düşecek çünkü markete eko dizayn yeni gemiler girecek.

Aslan payı G.Kore’nin

Son bir yılda sipariş edilen gemileri Uzakdoğulu tersaneler paylaştı. Pastadan büyük payı ise Güney Kore’nin üç büyük tersanesi kaptı.

Sipariş defterinde bulunan toplam yedisi yüzer depo özelikli 76 LNG tanker siparişinde aslan payını Samsung Tersanesi kapmış durumda. Tersane, 2015 yılına kadar 155-160 bin cbm taşıma kapasitesine sahip 26 LNG tankeri inşa edecek. Hyundai Heavy Tersanesi’nde 13 adet Hyundai Samho Tersanesi’nde ise 6 sipariş bulunuyor. 2015 yılına kadar inşa edilecek gemilerin arasında 170.000 cbm kapasitesinde gemiler de var. Daewoo Tersanesi’nde ise 2013 ile 2014 yılları arasında suya inecek 12 gemi siparişi bulunuyor. Kore’nin bir başka büyük tersanesi STX Offshore da son aldığı siparişlerle LNG marketinde bende varım dedi. Tersane, Rus SCF Group için 170.200 cbm kapasitesinde 4 LNG ve Alpha Tankers için ise biraz daha küçük tonajda bir gemi inşa edecek.

Japon tersaneleri Mitsubishi Tersanesi’nde üç, Kawasaki’de ise bir sipariş bulunuyor. LNG marketinde yarışa katılan Çin’in Hudong Tersnesi’nde ise 5 sipariş bulunuyor.

Firmaların tersanelerle yaptığı görüşmelere dayanarak tahminde bulunan yeni inşa brokerlerine göre, yıl içinde 25 yeni LNG siparişi daha verilebilir.

Perşemberotası (MuratErdoğan)

Eklenme tarihi: 25.04.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PAKSOY KARDEŞLER ..
 MİNERAL den. san ..
 ONUR Makina San. ..
 ULUÇAY Yatçılık
 ALASONYA Denizcil..
 VATAN PLASTİK San..
 TUR YAT SAN
 URSA Denizcilik v..
 BYZAS Turizm
 RECA MARMARA Nak...
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim