Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
ABD'nin yeni nesil süper destroyeri
ABD Donanması, karadaki düşmanı sürpriz saldırıyla gafil avlayabilecek bir silah geliştiriyor. Düşmanın denizde ya da karada olmasına aldırmadan taarruza geçecek olan silah, Zumwalt sınıfı destroyer. ‘Robotik gemi’ Zumwalt, taşıyacağı en son teknoloji silahların yanı sıra, geleceğin ağır silahlarının da deneneceği bir platform olacak.



ABD’nin yeni nesil destroyeri USS Zumwalt, Maine eyaletindeki tersanede inşası tamamlandıktan sonra gelecek yıl suya indirilmeye hazırlanıyor. ABD’nin dünyanın dört bir yanında görev yapan destroyerlerinden 30 metre daha uzun ve iki katı kadar geniş olan Zumwalt, buna rağmen radarda mevcut destroyerlerin 50’de biri kadar radar yankısı oluşturacak. Dahası, dev destroyer mevcut modellerin yarısı kadar mürettebat taşıyacak.

En gelişmiş radar, radardan korunma sistemi, silahlara ve itiş gücü teknolojisine sahip olacak Zumwalt, gelecek yıl başlayacak testlerinin ardından 2016 yılında ABD donanmasındaki yerini alacak. ABD’nin savaş uçaklarını hava saldırılarından korumakla yükümlü Arleigh Burke sınıfı destroyerlerin çok daha üstün bir modeli olacak Zumwalt, karadaki düşman harekerini tespit ederek sığ sulara sokulabilecek. Dahası, karanın yüzlerce kilometre içindeki hedeflere çok üstün bir isabet oranıyla ateş açabilecek.

ABD’nin ‘düşmanın kapısını kırmak’ için tasarladığı Zumwalt, karadaki hava savunmalarının imha edilmesi, çıkarmalar öncesi düşman birliklerinin karadan temizlenmesi gibi görevleri yürütecek, savaş uçaklarını düşman ateşinden koruyacak.

Popular Science'ın mercek altına aldığı Zumwalt projesinin ortaya çıkışı, 20 yıl öncesine rastlıyor. Somali’de 1990’lı yıllarda yürütülen operasyonlarda kara ve denizde görev yapabilecek bir silah üzerinde çalışmalar başlatan ABD donanması, Körfez Savaşı’nda Kuveyt üzerinden Irak’a düzenlenen Çöl Fırtınası operasyonunda bu tür bir silahın geliştirilmesi için kesin kararını verdi.

MEVCUT DESTROYERLERİ TARİHE GÖMECEK

ABD’nin bugün kullandığı destroyerler, düşmanın dikkatini çekmekte zorluk yaşamadığı gibi, radarda kolayca beliren bir gövdeye sahip. Ancak Zumwalt’ın gövdesi, geminin radarda belirme izini bir balıkçı teknesinin boyutuna indirgiyor. Denizde 180 metrelik bir zıpkın gibi ilermesi planlanan Zumwalt (Arleigh Burke sınıfı destroyerin uzunluğu 154 metre), hareket ve manevra kabiliyetiyle önden ve arkadan fark edilmesi oldukça zor bir gemi olarak tasarlandı. Zumwalt, denizaltılardan gelebilecek tehditleri ise gelişmiş radat teknolojisi ve sonarıyla tespit edecek.

Düşmanı vurmak için sığ sulara sokulacak olan Zumwalt, 115 km öteden vurabilecek. Denizciler, ne destroyerin 155 milimetrelik çift topuna mermi sürecek, ne de kovanları kaldırmak zorunda olacak. Toplar, komuta merkezindeki bilgisayar tarafından kontrol edilerek hedef alacak, kilitlenecek ve ateş edecek. GPS güdümlü mermiler, ABD donanmasına bir top mermisinden çok roket kullanıyormuşcasına üstünlük kazandıracak.

Zumwalt, bilgisayar kontrollü toplarının yanı sıra SM-2 uçaksavar füzelerine, karadaki hedefleri vuracak Tomahawk kruvazör füzelerine, roket imha eden ESSM füzelerine ve dikey olarak ateşkenen ASROC denizaltı avcısı torpidolara sahip olacak. Toplamda 80 mermi/füze taşıyacak olan Zumwalt, gövdesinin tasarımı sayesinde isabet alması halinde tüm silahlarının devre dışı kalması gibi bir risk yaşamayacak.

ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK

Zumwalt, sahip olduğu dört gaz türbinli jeneratör sayesinde ihtiyaç duyduğu tüm elektriği üretebilecek. Dört türbin, toplamda bir Arleigh Burke sınıfı destroyerin ürettiğinin neredeyse 10 katı, 78 mw enerji üretecek. 35 mw’lık çift endüksiyon motoru, Zumwalt’a maksimum 30 deniz mili hız kazandıracak. Destroyer, ortalama 20 deniz mili hızda hareket ettiği sürece, geride kalan 58 wm’lık enerjiyi diğer sistemleri için harcayacak. Robotik kargodan alt güvertelerin çalışmasına kadar tüm sistemleri ağırlıklı olarak robotik olan Zumwalt, 276 mürettebatı olan Arleigh Burke’lara kıyasla, sadece 148 denizci ile göreve çıkacak.

EN ZOR GÖREV PASİFİK’TE

ABD, Çin’in giderek artan gücü, sürekli geçerli olan Kuzey Kore tehdidi ve petrol ticaretinin önemli noktalarında yer yer İran’la yaşanan gerilimler dolayısıyla mevcut donanma gücünün yüzde 60’ını Pasifik Okyanusu’na konuşlandırmış durumda.

Bu kadar gelişmiş bir silahın maliyeti, şaşırtıcı olmayacak kadar yüksek: Bir Zumwalt sınıfı destroyer 3 milyar dolar. Bu rakam donanmanın projeden vazgeçmesine yeterli olmadı ancak, Pentagon, Pasifikte’ki birliklerin görevlerine uyumlu olması için en iyi kara-deniz taarruz aracının kesin olarak belirlenmeden önce Zumwalt üretimine başlamak istemiyor.

Genel olarak bakıldığında, Zumwalt sadece ABD’nin yeni destroyeri olarak düşünülmüyor. Gemi, aynı zamanda lazer ve elektromanyetik ray silahı gibi 21’inci yüzyıldaki uçuk silahların başını çekecek silah teknolojilerinin de deneme platformu olacak. ABD’nin milyarlarca dolarlık bir silah projesinin daha ne kadar başarılı olup olmayacağını önümüzdeki yıllar gösterecek.

ntvmsnbc

Eklenme tarihi: 17.10.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İZMAİL Kumanya
 KOÇ Topluluğu
 KOTİLOĞLU Deniz N..
 ERS Denizcilik
 HAKER Turizm Otel..
 ALTINTAŞ Gemi Ace..
 ERLER denizcilik ..
 ECA Ship Trade Co..
 GENÇ KAPTAN DENİZ..
 ATLAS Gemicilik v..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim