Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Dünya devi olma yolundaki Yıldırım’a bürokratik fren
Son 8 yılda 2 milyar dolarlık liman yatırımına imza atan Yıldırım Holding, Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olma hedefiyle İzmit Körfezi’nde hayata geçirdiği Yılport – Gebze’de yatırımlara devam etmek için bürokratik engeli aşamıyor.

Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, yaptığı açıklamalarda “Beş yıl içinde dünyanın en büyük 20 liman operatörü arasına girme hedefiyle yatırımlarımıza devam ediyoruz. Fakat Türkiye’de büyümemizin önüne engel çıkarılıyor. Dilovası bölgesindeki Yılport’u büyütüp 500 milyon dolarlık yatırımı bitirebilmek ve 1,000 kişi istihdam edebilmek için beş yıldır onay bekliyoruz” dedi.

2005 yılında Sedef ve Alemdar limanlarını satın alarak birleştiren ve Türkiye’nin en büyük limanlarından birini kurmak için yatırımlarına başlayan Yıldırım Holding, bugüne kadar Yılport’a 200 milyon doların üstünde yatırım yaptı. Projenin tamamlanabilmesi için 300 milyon dolarlık 2. ve 3.faz yatırımların da yapılması gerekiyor ama bürokrasi izin vermiyor. Projede Faz 2′nin 2010 yılında bitmesi gerektiğini hatırlatan Yüksel Yıldırım “Fakat 2013 oldu ve biz hala Faz 2′ye başlayamadık. Çünkü Faz 2′ye geçince, yan komşumuz tarafından belediyeye şikâyet edildik. Bunun neticesinde Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararıyla hâlihazırda devam eden liman inşaatımızın Faz 2 kısmı durduruldu. Oysa biz Ankara’dan ilgili bakanlıklardan bütün onayları gecikmeli de olsa alarak inşaata başlamıştık” dedi.

Bu yıl da yeni alımlar olacak

Sekiz yılda 2 milyar dolarlık bir liman yatırımı yaptıklarını ve Türkiye’de lider duruma geldiklerini ifade eden Yıldırım, “Sedef ile Alemdar limanlarını birleştirerek büyük bir liman kurduk. Yılport Gemlik projemizi, satın aldığımız Gemport ile birleştirip yine büyük bir liman haline getireceğiz. Körfez’de aldığımız Rota Port’u ise hemen yanındaki tersane sahamızla birleştirip büyük bir liman haline getireceğiz. Genellikle iskelelerden oluşan liman sektörüne gerçek liman kavramını getirdik” diye konuştu. Beş yıl içinde milli bir liman operatörü olarak dünya devleri arasına girme hedefinde olduklarını vurgulayan Yıldırım, yatırım planlarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Malta Freeport’un ardından Türkiye’de iki limanı daha bünyemize kattık. Bu yıl da yatırımlarımız devam edecek. Türkiye’de üç liman ile görüşme halindeyiz. Derince başta olmak üzere özelleştirilecek limanlarla da ilgileniyoruz. Ayrıca Afrika ve Latin Amerika’da büyüme stratejimize uygun limanlarla görüşüyoruz.”

Tek isteğimiz gölge etmesinler

Uluslararası arenada milli bir marka yaratmak için yatırıma devam edeceklerini söyleyen Yıldırım, “bu konuda yerel belediye ve Ankara’da bürokratik destek istediklerini dile getirdi. Beş yıldır Yılport Gebze’nin 2. Fazına başlamak için en üst düzey yetkililerden destek beklediklerini ifade eden Yüksel Yıldırım, “Biraz anlayış istiyoruz. İş ortaklarımız ‘hani limanınızı büyütecektiniz neden devam etmiyorsunuz’ diye soruyorlar. Sanki maddi imkânsızlıklardan dolayı yatırıma devam edemediğimizi düşünüyorlar. Yeni yatırımlarla bu algıları silmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. “Birlerinin ayağına bastığımız için mi yatırımlarımız engelleniyor. Hükümetin 2023 dış ticaret hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak yatırımlara imza atmak istiyoruz ama yerel belediyeler bunlara en büyük engel” diyen Yıldırım şöyle devam etti: “Bugün Yılport Dilovası’nda 600 kişi doğrudan, 1200 kişi dolaylı olarak çalışıyor. Bütün fazlar bittiğinde toplamda yaklaşık 2 bin 500 kişi istihdam ediliyor olacak. Limanlarımızda kullanılmak üzere Japon MES (Mitsui) firmasına dünyanın en büyük konteyner gemilerini elleçleyebilecek , Türkiye’nin ilk büyük 23 sıralı STS gantry kreyn siparişlerini Kasım 2012′de verdik. Bu kreynler 4′ü Yılport-Gemlik, 4′ü Yılport-Gebze olmak üzere 8 adet olacaktır. Artık Türkiye, Yılport’un liderliği sayesinde uluslararası liman sektöründe kendi adından sık sık söz ettir oldu.”

Teker takıp götürmeyeceğim

Bu, ülkeye liman işletmeciliği adına yapmış olduğu yatırımlardan hiçbir zaman şikâyetçi olmadığını dile getiren Yüksel Yıldırım, “Bu limanlar bu ülkenin limanlarıdır; bunların altına teker koyup başka bir yere götürmeyeceğim. Bu yatırımımızın önü artık açılmalı, Başbakanlık’ta beklemekte olan izinlerimizin bir an önce imzalanıp yatırımlarımızın başlaması gereklidir. Kaybeden ülkemiz olmasın. Çünkü bölgedeki 35 tane liman ve iskelenin hepsi küçük ölçekli. Ülkemizin büyük hedefleri için büyük limanlara ihtiyacı var” yorumunda bulundu.

Perşemberotası - Murat Erdoğan


Eklenme tarihi: 14.02.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATLANTİK Deniz ve..
 BARİKA Denizcilik..
 İNTA Denizcilik
 O.D.G.I. SHIPPING
 MARİNTEK Danışman..
 LİDER Gemi işletm..
 ERTUĞ Nak. Taah. ..
 EDO TURİZM
 CK Shipping
 MALATYA Belediyes..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim