Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Boğaz'da facia kılpayı atlatılmış
İDO’ya ait deniz otobüsüyle Sarayburnu önlerinde çarpışan kuru yük gemisindeki gübrenin, 3 bin ton amonyum nitrat olduğu bilirkişi raporuyla ortaya çıktı. Kaza sırasında, bir yangın çıksaydı, yaşanacak patlama çok sayıda ölüm ve ciddi hasara neden olabilirdi.

İstanbul Boğazı’nda en yoğun deniz trafiğinin yaşandığı Sarayburnu önlerinde iki ay önce ‘Yeditepe-1’ adlı deniz otobüsüyle çarpışan Amur 2521 adlı kuru yük gemisiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatırken, iki gemi kaptanı da gemilerindeki hasarların tespiti için mahkemeye başvurdu. İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’nin isteği üzerine bilirkişi, uzakyol kaptanı, Kıdemli Kılavuz Kaptan Oğuz Cebeci ve Gemi İnşaat ve Makine Yüksek Mühendisi Sabri Gökhan olayı inceledi.

GÜBRE PATLASAYDI FACİA OLURDU

Raporda, gemideki 3 bin ton gübrenin amonyum nitrat olduğu belirtildi. Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de zaman zaman amonyum nitrat gübresiyle yüklü araçlarla yapılan saldırılarda yüzlerce kişi ölmüştü. Amonyum nitratın kaza sonucu oluşacak olası bir yangınla ısınarak patlaması, çok sayıda ölüme ve ciddi hasara neden olabilirdi.

30 KİLOSU 1 KİLO DİNAMİTE EŞİT

Amonyum nitrat gübresi El Kaide terör örgütünün 2003’te İstanbul’da, İngiltere Başkonsolosluğu, HSBC Bankası Genel Müdürlüğü, Neve Şalom ve Beth İsrail sinagoglarına düzenlediği ve 67 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarda kullanılmıştı. Bir hafta arayla ikişer binaya yapılan saldırılarda kullanılan her bir kamyon ortalama 1.8 ton amonyum nitrat yüklüydü. Patlamalar çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yanı sıra bu binaların ön cephelerini tamamen çökertmiş, büyük hasara yol açmıştı. Gemide bulunan amonyum nitrat miktarı, bunun 1666 katı. Uzmanlar, ortalama 30 kilo amonyum nitratın, 1 kilo dinamite eşit olduğunu kabul ediyor.

KUSURU YARGILAMA BELİRLEYECEK

Mahkemeye sunulan kazanın İstanbul Boğazı’nda deniz trafiğinin en yoğun olduğu bölge olduğuna dikkat çekilen raporda, özetle şunlara yer verildi: “Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Türk Boğazlarından geçiş sırasında barındırdığı tehlikeler nedeniyle tüm gemilere şiddetle kılavuz kaptan almayı tavsiye etmektedir. Olayımızda yol üstünlüğü yabancı geminindir. Gemilerin birbirlerine sesli uyarı yaptıkları anlaşılmamaktadır.” Amur 2521 gemisi trafik ayrım şeridinde, kendine tahsis edilen hattın içinde seyrettiği belirtilen raporda, boğaz geçişi ve dikey geçiş yapan gemilerin, birbirlerine çapariz (çatışma ihtimali) vermemeleri gerektiği, kusur oranının, yargılamada ortaya çıkacağı belirtildi.

Kaptan Grygoryev Sesli uyarı verdim devam etti

AMUR 2521’in kaptanı Vasly Grygoryev (58), ifadesinde, bütün kusurun deniz otobüsünün kaptanında olduğunu öne sürdü: “Yüksek hızla yaklaşan Türk yolcu gemisini görüp, ana makinaları stop ettirdim, tam yol tornistan yaptım. Gemi düdüğüyle sinyal verdim. Gemi, sinyale tepki göstermedi. Önce rotasını değiştirir gibi oldu ama sonra üzerime geldi. Çatışma kaçınılmazdı. Kaza, karşı geminin kurallara aykırı hareket etmesinden meydana gelmiştir.”

Kaptan Arif İnce Zamanında kurtardım

YEDİTEPE-1 Deniz otobüsünün kaptanı Rasim Arif İnce de şöyle konuştu: “Zamanında gemimin dümenini iskele alabandaya almasaydım yabancı gemi, benim gemime ortadan çarpacak, çok sayıda insan ölecekti. Olaydan hemen önce bir arabalı vapur ve bir vapurun pupasından geçtim ve Amur 2521’i çok yakın mesafede gördüm. Serdümene iskele alabanda komutu verip kurtarma manevrasına başladım. Tüm çabalarıma rağmen Amur 2521 baş tarafı ile sancak kıç tarafıma temas etti.”

İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi’ne (İDO) ait 450 yolcu kapasiteli Yeditepe-1 deniz otobüsü, 8 Şubat 2013, saat 19.00’da 33 yolcusuyla Bostancı’dan Kabataş’a hareket etti. Sarayburnu açıklarına geldiğinde Gürcistan’dan gelen Belize bayraklı Amur 2521 adlı kuru yük gemisiyle çarpıştı. Deniz otobüsünde, ikisi ağır, 7 yolcu yaralandı.

***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
09.02.2013 - İDO'dan ''gemi kazası'' açıklaması
08.02.2013 - Boğaz'da gemi kazası: Kuru yük gemisi, deniz otobüsüne çarptı




Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/23039940.asp
Eklenme tarihi: 15.04.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAMBURCO Denizcil..
 SEALİON Shipping
 GEMAK Şirketler G..
 CENK GROUP
 SEAHORSE Shipping..
 SMARİNE Elektrik
 GÜLCEM Denizcilik..
 BEYTUR Turizm
 TEAM SHIP Crew
 BODUROĞLU Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim