Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Kuşadası Limanı'na Danıştay'dan kırmızı kart
Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde özelleştirilmesinden bu yana tartışma konusu olan, defalarca yargıya yansıyan Kuşadası Limanı'yla ilgili Danıştay 6'ncı Dairesi bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Ofer- Kutman ortaklığına ait Egeports firmasının özelleştirmeyi kazanmasından sonra limanda yaptığı 56 işyeriyle ilgili mahkemelerin üç kez yürütmeyi durdurma kararı vermesine karşın çalışmaların devam etmesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 1 Haziran 2006'da 1/1000 ölçekli Kuşadası Limanı Uygulama İmar Planı'nı onaylayarak işlemleri yasallaştırması üzerine bir süre önce bağımsız meclis üyeleri yargıya gitti. Meclis üyeleri Nilgün Öğünçlü ile Ahmet Altunsoy, Danıştay 6'ncı Dairesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi.

Danıştay Savcısı Ahmet Arslan kararla ilgili görüşlerini yansıtırken, imar planları hazırlanırken, yörenin durumunun, olanaklarının ve ileride gelişmesinin gerçeğe en yakın şekilde saptanabilmesi için ülke, bölge, kent verilerinin titizlikle incelenmesi gerektiğini belirtti. Savcı Arslan, “İmar planları belde halkına iyi yaşama düzeni ve koşulları sağlamak amacıyla, kentin kendine özgü yaşayış biçimi ve karakteri, nüfus, alan ve yapı ilişkileri, yörenin çevresiyle olan bağlantıları dikkate alınarak hazırlanır” diyerek yapılan işlemlerin buna uygun olup olmadığının bilirkişi incelemesiyle tespiti için yürütmenin durdurulmasını istedi.

Danıştay Tetkik Hakimi Emel Çelik de aynı talepte bulundu. Danıştay 6'ıncı Dairesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın planlarda onay yetkisinin de olmadığını belirterek yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararında şöyle denildi:
“Kıyı Kanunu'nun ek 3'ncü maddesinde özelleştirme programındaki kuruluşlara ait veya kuruluş lehine kullanım hakkı alınmış arsa ve arazilerin Kıyı Kanunu ve Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında bulunması halinde, her tür ve ölçekte imar planları ve imar tadilatların, mevzi imar planlarının, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca onaylanmak suretiyle yürürlüğe gireceği kurala bağlanmıştır. Kuşadası ilçesinde uyuşmazlığa konu olan limanın 2003 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından özelleştirilerek Egeports'a devredildiği anlaşılmıştır. Bu durumda yukarıda belirtilen kanun uyarınca Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca onaylanan dava konusu planda hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava konusu planların yürütülmesinin durdurulması isteminin kabulüne oy birliği ile karar verildi.”

Meclis Üyesi avukat Nilgün Öğünçü, Kuşadası'nın kamusal kaynaklarına sadece kişisel rantlarının penceresinden bakan kişiler ve kurumlarla mücadelelerinin süreceğini belirterek şunları söyledi:
“Son kararla liman mücadelesinde ne denli haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yasallaştırıldığı sanılan yapıların dayanağı olan planların yürütmesinin durdurulması Kuşadası'nın geleceğine yönelik umutlarımızı artırmıştır. Mahkemenin vereceği esas karar önem taşıyor. Esastan iptal edilmesi durumunda buradaki yapılaşma yasalara aykırı olduğu için verilen ruhsatlar iptal edilecek ve tüm işyerleri gecekondu statüsüne kavuşacak.”

Bağımsız üye Ahmet Altunsoy da Kuşadası'nın harcandığını belirterek şöyle konuştu:
“Bu karar, ertelenen Galataport projesinin tersine, Kuşadası Limanı'nın ‘özelleştirme- imar yağmasına’ feda edilmesi furyasının durdurulması umudu yaratmıştır. Çünkü, Galataport geri çekilirken, Kuşadası Limanı bir bakıma harcanmıştı. Ne yazık ki yerelde bu politikalar, Belediye Başkanı AKP'li Fuat Akdoğan sayesinde yürütülüyor. Kuşadası halkı, kamuoyu, yargı ve belediye meclis kararlarını gözardı ederek limandaki yasa dışı yapılaşmalara ‘inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izni’ verdi. Gerilimli süreçlerin yaşanmasına yol açtı. Zaten geçen 3 yıllık süreçte, belediye başkanının nerdeyse tüm mesaisini, liman özelleştirmesini üstlenen firma lehinde kullandığı gözleniyor. Beklentimiz, Kuşadası Limanı'nda ‘ben yaptım, oldu’ mantığıyla dolgu alan üzerine inşaa edilen yapılaşmaların kaldırılması, deniz yönünde Kuşadası'nın ufkunun açılmasıdır.”

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 12.05.2007




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALTINTAŞ Gemi Ace..
 YAĞCI Denizcilik
 TRIO Denizcilik İ..
 ERENLER Denizcili..
 TSC Denizcilik
 MED MARİNE HOLDİN..
 HAY Shipping
 ÇANAKKALE Ayna De..
 FUDEN
 AKDENİZ Ro-Ro Den..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim