Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Japon Prenses'e Ertuğrul Fırkateyni albümü hediye edildi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Japon Prenses Akiko'ya, 2. Abdülhamid'in emriyle Japonya'ya gönderilen ve orada yakalandığı fırtınada batan Ertuğrul Fırkateyni'ne ait fotoğraflardan oluşan bir albüm hediye etti. 50'den fazla fotoğrafın bulunduğu albümde, Ertuğrul Fırkateyni, mürettebat, geminin çarptığı kayalıklar, Nippon hükümetince tedavi ettirilen kazazedeler, Japonya'daki Ertuğrul Şehitliği, Japon İmparatoru'nun 1923 yılındaki şehitlik ziyareti, şehitler için Japon adetlerince düzenlenen törenler, gemi enkazından çıkarılan eşyalar da yer alıyor.

Bakan Çelik'in davetiyle Türkiye'ye gelerek çeşitli temaslarda bulunan Altes Prenses Akiko'ya, Türkiye ile Japonya'nın 141 yıl önce başlayan ilişkilerinin, yaşanan acıyla yakın dostluğa dönüşmesini sağlayan Ertuğrul Fırkateyni'ne ait 50'nin üzerinde fotoğraftan oluşan bir albüm hazırlandı.

Albümde, gemi, geminin mürettebatı, geminin çarptığı kayalıklar, Nippon hükümetince tedavi ettirilen kazazedeler, Japonya'daki Ertuğrul Şehitliği, Japon İmparatoru'nun 1923 yılındaki şehitlik ziyareti, gemi enkazından çıkarılan eşyalar da yer alıyor.

Ertuğrul Fırkateyni

II. Abdülhamid'in, 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya'ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmesinin ardından, bu ülkeye gönderilmek için özel olarak seçilen Ertuğrul Fırkateyni 56'sı subay toplam 609 mürettebat ile Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürmek üzere Temmuz 1889'da yola çıktı.



540 denizci Japon sularında kaldı

Farklı limanları da ziyaret eden gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890'da Japonya'nın Yokohama Limanına, Japon İmparatoru'nun görkemli karşılaması eşliğinde yanaştı.

Japon sularında, etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler veren fırkateyn, üç ayın sonunda geri dönüş yolculuğu için hazırlıklarını tamamladı.

Fırkateyn, yola çıkılacağı gün Japon Bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen, 15 Eylül 1890'da Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Firkateyni, bir gün sonra kayalara çarparak battı.

Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi.

Ertuğrul Fırkateyni'nin trajik sonu, Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi.

Kazada ölenlerin anısına daha sonra Kushimoto'da bir anıt yapıldı. İlk anıt Japonlar tarafından 1891'de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletildi. Şehitlik Anıtı, 3 Haziran 1929'da Japon İmparatoru tarafından da ziyaret edildi. Türkiye'nin de 1937'de restore ettirdiği anıt önünde her yıl anma törenleri düzenleniyor.

Kushimato'da 1974 yılında inşa edilen "Türk Müzesi"nde de Ertuğrul Fırkateyni'nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları ve heykelleri bulunuyor.

540 denizcinin hayatını kaybettiği Kushimoto kasabası ile Mersin ve Yakakent de kardeş şehir olarak ilişkilerini sürdürüyor.



Kaynak: Haberciniz.biz
Eklenme tarihi: 28.04.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AYSA Denizcilik A..
 EVMAR Denizcilik
 ÇETİNKAYA Denizci..
 LİMA Turizm Yatçı..
 RİZE İPEKYOLU Den..
 MARDES Gemi
 ERDOĞAN Shipping
 BAŞARANLAR Su Ürü..
 MARVEL Uluslarara..
 CENK GROUP
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim