Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye'de bir ilk: Tek kızak yöntemi ile gemi indirildi
TVK Tersanesi tarafından inşa edilen 15000 DWT’luk “Castillo De Maceda” IMO II kimyasal tankeri Türkiye’de ilk defa uygulanan tek kayıcı sistemle denize indirildi.

Denizcilik Bayramı’na bir gün kala düzenlenen görkemli bir törenle denize indirilen “Castillo De Maceda” ile Kocaeli’nde Denizcilik Bayramı erken kutlanmaya başladı.

Üç önemli etkinlik için Türkiye’den ve yurtdışından büyük bir katılımın gerçekleştiği organizasyonda; tersane açılışı, gemi indirme töreni ve TVK 002’nin kızak törenleri gerçekleştirildi.

Tersane açılışı, kimyasal tankere isim verme ve denize indirme töreni, ses ve görsel efektlerle kutlanırken, Türk denizciliğinin dünya standartlarına ulaşma serüveninde yeni bir sayfa açılmış oldu.

Kocaeli Serbest Bölge'deki TVK Tersanesi'nde düzenlenen törene Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Türk Loydu Başkanı Doç.Dr. Mustafa İnsel, GESAD Başkanı Ziya Gökalp ve diğer yetkililer ve yabancı konuklar katıldı.

Denizcilik dünyasının ünlü isimleri büyük güne şahit oldu

Uluslararası Deniz Ticaret Odaları (ICS) Genel Sekreteri Tony Mason, Uluslararası Tankerciler Birliği (INTERTANKO) Ceo’su Peter Swift, IACS IMO Daimi Temsilcisi John De Rose, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) İcra Direktörü Jo Espinoza Ferrey, IMAREST Başkan Yardımcısı David Preston, Uluslararası Tanker Sahipleri Kirlilik Federasyonu (ITOPF) Başkanı Dr. Tosh Möller’in aralarında bulunduğu 12 üst düzey isim törenleri izledi.

Törenler kapsamında ilk olarak olarak TVK Tersanesi’nin resmi açılışı gerçekleştirildi.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, TVK Gemi Yapım Yönetim Kurulu Başkanı Can Topsakal ile birlikte kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi.

Açılışın ardından Can Topsakal, Kocaeli Serbest Bölgede güçlü bir sermaye yatırımı ile 2005 yılının mayıs ayında kurulan TVK gemi yapımın, Türk denizcilik sektörünün hızla ilerlemesine paralel olarak verimliliğini artırmak adına var gücüyle çalıştığını söyledi.

Artık dünyada marka haline Tuzla Tersaneler bölgesinin kabına sığmadığını belirten Topsakal, 817 bin metrekare alan üzerine kurulu modern bir teknopark olan Kocaeli Serbest Bölgesi’ni de gemi inşada en kısa zamanda bir dünya markası haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Can Topsakal, “”benim gibi Türk müteşebbislerinin aklından bundan 7-8 sene önce tersane kurmak geçmiyordu. Eğer bugün Türk müteşebbisi gemi inşa sanayine yatırım yapıyorsa, geldiğimiz noktayı doğru değerlendirmek ve emeği geçen herkesi tebrik etmek gerekiyor. Ben bu vesileyle başta başbakanımız olmak üzere hükümetimize, bu bölgede bize sağladıkları destek için devlet bakanımız Kürşat Tüzmen’e, Ulaştırma Bakanımıza, müsteşarlarımıza, genel müdürlerimize, kısacası emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

İsim töreninde medeniyetler buluşması

Ardından kimyasal tankere isim verilme törenine geçildi.
İsim verilme töreni, medeniyetler buluşmasına sahne oldu.
Kimyasal tankere ismi bir hoca ile bir papazın ortak dualarıyla verildi.

Gemi İndirme Töreni

Bu törenin ardından Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, 29 ekim 2001 de kendisi tarafından açılan Kocaeli Serbest Bölgenin dünyanın en güzel gemilerini inşa eder duruma gelmesinden gurur duyduğunu söyledi.

Bunun bir serbest bölge başarısı olduğuna dikkat çeken Kürşat Tüzmen konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Serbest bölgeler 40 bin kişiye istihdam sağlayan 24 milyar dolar dış ticaret hacmi olan yerler haline geldi. Serbest bölgelerde gemi inşaya yönelmeyi çok doğru buluyorum. Gerçekten Tuzla’ya da tamamlayıcılık kazandırdı.”

DTO Başkanı Metin Kalkavan ise sektörün çok hızlı geliştiğini bu nedenle açılışlara yetişmekte zorlandıklarını söyledi.

Başbakan hükümet ve Denizcilik Müsteşarlığına sektöre gösterdikleri destekten dolayı teşekkür eden Kalkavan şunları kaydetti.
“Artık ihracatı geçtik esas Türkiye’nin ana problemi istihdam için çok büyük katkı yapıyoruz. Daha fazlasını yapacağız. Bu sektör Türkiye’ye uygun bir sektör, hedef sektör. Bu açıdan hükümetinin desteğiyle inanıyoruz ki bu yıl bir buçuk milyar doları aşacağız. Gelecek yıl da 2 milyar doları hedefliyoruz. Bu oranlar Türkiye’nin büyüme oranlarının çok üstünde, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim”

Konuşmaların ardından “Castillo De Maceda” IMO II kimyasal tankeri coşkulu bir törenle, Türkiye’de ilk kez uygulanan tek kızak yöntemi ile başarıyla denize indirildi.
Tören, TVK 002’nin kızağa konmasıyla son buldu.
TVK 002’nin ilk kaynağı da Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile DTO Başkanı Metin Kalkavan tarafından yapıldı.

Castillo De Maceda’nın teknik özellikleri

15.000 DWT
En : 21 metre
Boy : 140 metre
Yükseklik : 10,30 metre
Kapasite : 12 kargo tank

TVK Gemi Yapım

Bugün teslim edilen ve denizle buluşan, IMO II 15,000 DWT kimyasal tankeri TVK’ya sipariş edilen 4 kimyasal tankerden ilki.

TVK Gemi Yapım Tersanesi’nde; güçlü sermaye yatırımı yapılmış ve rakam şu ana kadar 25.000 doları aşmıştır. Tersane, 50.000 metrekarelik bir alanda faliyet gösteriyor.

Tersane, 1500 ile 30.000 DWT arasında gemi inşa kapasitesine sahip.

Türkiye'de bir ilk: Yarı ıslak kızak ve merkezden tek kayıcı sistem

Yarı ıslak kızak yöntemi, denize indirme için en elverişli ve güvenli yöntemlerden biri.

Denize inişten önce deniz suyu, geminin büyük bir bölümüne ulaşır, bu sayede gemi daha çabuk sephiye kazanarak hızlı ve güvenli bir şekilde kızaktan ayrılır.

Karada kızak yapısında ise, denize inişten önce denizin içine kayıcı kızak sistemi kurulmaktadır.

Geminin boyutlarına bağlı olarak deniz içine yerleştirilen bu yapı oldukça büyük maliyete neden olur.

Yarı ıslak kızak sisteminde geminin büyük bir kısmı zaten su içinde olacağından fazladan maliyete gerek kalmaz.

TVK Tersanesi’nde yarı ıslak kızak yapısına ilave olarak merkezden tek kayıcı sistem kullanılıyor.

Bu sistem, tam olarak geminin merkez omurgası boyunca devam eden iki metre genişliğinde sabit ve kazıcı kızaklardan oluşuyor.

Geminin iki tarafına döşenen kızaklar yerine yalnızca merkeze konulan tekli kızak büyük mali avantaj getiriyor.

Bunun yanında yapımı ve montajı çok daha kolay ve hızlı.

Ayrıca denize inişte geminin hassas bölgelerini desteklemek için ekstra zahmet ve maliyete neden olan popetlerden kurtarıyor.

Merkez kızak sistemi, eski sistemlere göre de oldukça emniyetli.

Kaynak: ViraHaber
Eklenme tarihi: 30.06.2007




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EŞMELER Tarım Ltd..
 MARİN Römorkör ve..
 SELAY Shipping
 GENTA
 LİDER Gemi işletm..
 CONTAZ Gemi İşlet..
 CASPI Cargo Lines..
 İMAMOĞLU Denizcil..
 KAPTANOĞLU Denizc..
 EVRİM 1 Tur Tekne..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim