Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Caner Gönyeli Tatbikatı’nın deniz safhası başarıyla icra edildi
Türkiye ve KKTC’nin askeri ve sivil arama kurtarma unsurlarının katıldığı müşterek deniz tatbikatının birinci senaryosu Gazimağusa açıklarında gerçekleştirildi. İkinci senaryo ise akşam saatlerinde yine Gazimağusa açıklarında KKTC karasuları içerisinde Zeytin Burnu’nun 5 mil açığında başarıyla icra edildi.

Tatabikatta, Doğu Akdeniz’de, KKTC’nin egemenlik hakları ile Türkiye’nin Türk Arama Kurtarma Bölgesi konusunda hak ve yetkileri bir kez daha vurgulandı.

TATBİKATA KATILAN UNSURLAR

Tabikatta sivil unsurlar olarak Türkiye'den Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, KKTC’den de Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili kuruluşları, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili daireleri; Sivil Savunma Teşkilatı, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ltd. Şti.’nin söndüren 10 romorkörü ve Kıbrıs Türk Radyosu yer aldı.

Askeri unsurlar olarak ise TSK’dan 1. Muhrip Filotillası Komodoru, bir fırkateyn, bir korvet, bir karakol gemisi, Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıklarının arama kurtarma ve koordinasyon merkezleri, 1 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi ve 1 Sahil Güvenlik helikopteri, arama kurtarma uçağı ve bir sahil güvenlik botu, GKK’dan da, 3 sahil güvenlik botu, bir arama kurtarma ve bir ambulans helikopteri, Özel Görev Kuvveti Komutanlığı ve Havacılık Birlik Komutanlığı arama kurtarma ihtisaslı personel, Polis Genel Müdürlüğü unsurları ve bir deniz aracı görev yaptı.

İLK SENARYO GÜNDÜZ

Gün ışığında icra edilen ilk senaryoda, Dipkarpaz açıklarında KKTC karasuları dışında, Türkiye Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde seyir halinde olan bir feribottan yardım çağrısı alınması üzerine, Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirilerek, Gazimağusa Limanı’nda ziyaret amaçlı bulunan sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildi.

Feribot kaptanının güvertede bir TIR'ın yandığını ve bunun kontrol edilemediğini ihbar etmesi üzerine Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı tarafından KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı ile temasa geçilerek, KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi Ltd’in Söndüren - 10 römorkörü, GKK’dan bir arama kurtarma helikopteri ile bir ambulans helikopteri ve üç sahil güvenlik botu görevlendirilerek bölgeye sevk edildi.

Feribotla telsiz irtibatının kesilmesi üzerine Arama Kurtarma Teşkilatı, helikopter konuşlu firkateyn, bir korvet ve bir karakol gemisi, arama kurtarma helikopteri, sahil güvenlik helikopteri ile bir arama kurtarma uçağını bölgeye yönlendirerek arama kurtarma faaliyeti başlatıldı.

Arama kurtarma uçağı tarafından tespit edilen cansalındaki gemici personel firkateyn tarafından kurtarılarak ilk müdahaleleri gemideki revirde yapıldı. Sağlık durumu ciddi olan kazazedeler ambulans helikopterle Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Kurtarılan personelin, başka bir cansalında da kazazedelerin bulunduğunu bildirmesi üzerine, bölgede arama kurtarma faaliyeti tekrar başlatıldı. İkinci cansalındaki kazazedelerden dördü arama kurtarma helikopterleri diğerleri ise bölgeye sevk edilen deniz unsurlarınca kurtarılarak tahliye edildi. Feribottaki yangın ise Söndüren - 10 romorkörü tarafından söndürüldü.

İKİNCİ SENARYO GECE ŞARTLARINDA

KKTC karasuları içerisinde Zeytin Burnu’nun 5 mil açığında gece ortamında uygulanan ikinci senaryoda ise bir deniz uçağı tarafından tehlike sinyali verildi.

Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından alınan sinyalin, Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne bildirilmesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçti.

GKK’dan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve üç sahil güvenlik botu arama kurtarma faaliyetlerine başladı.

Denizde yerleri tespit edilen kazazede uçağın iki personeli arama kurtarma helikopteri, dört kazazede ise sahil güvenlik botları tarafından kurtarılarak tahliye edildi.

İki senaryonun da icra edilmesiyle birlikte tatbikat saat 21.30 sıralarında sona erdi.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın dün gerçekleştirilen kara safhasının ardından bugün icra edilen deniz safhasıyla birlikte fiili bölümü tamamlanmış oldu.

TATBİKATTA TÜRKİYE VE KKTC ARAMA KURTARMA UNSURLARININ BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİĞİ DENETLENDİ

Tatbikatın tamamlanmasının ardından Türkiye Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, Gemlik Fırkateyni’nde basın toplantısı düzenleyerek tatbikatı değerlendirdi.

Koramiral Uşaklıoğlu, Türkiye ve KKTC sivil ve askeri arama kurtarma unsurlarının katıldığı Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2014 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın Doğu Akdeniz’de, KKTC hava sahası, kara suları ile ana kara üzerinde ve Türkiye’nin Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda başarıyla icra edildiğini ifade etti.

Uşaklıoğlu, müşterek tatbikatta Türkiye ve KKTC sivil ve asker arama kurtarma unsurlarının koordineli ve birlikte çalışabilirliğinin denendiğini, arama kurtarma konusunda iki ülke arasındaki işbirliği ve koordinasyonun pekiştirildiğini, arama kurtarma harekatına ilişkin komuta kontrol ve muhabere usullerinin denendiğini ifade etti.



Kaynak: haberland
Eklenme tarihi: 12.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KAPTAN ACAR Yatçı..
 ALCOR Shipping
 ALFA tanker & ACM..
 EMEK MARIN Ltd. S..
 TSC Denizcilik
 DOGANATA Denizcil..
 ALESTA Denizcilik
 BEREM Denizcilik
 KALE Grubu
 SEAHORSE Shipping..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim