Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Malezya, Çanakkale'deki atık suda balık üretimini örnek alıyor
Tatil için Çanakkale’ye gelen Malezya Denizcilik ve Su İşleri Bakanı MohadKhazin Bin Hamzah ve beraberindeki 28 kişilik heyet, çelik, enerji ve gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren İÇDAŞ Değirmencik Tesisleri’nde atık suda balık yetiştirildiğini duyunca programlarını değiştirerek tesisleri ziyaret ettiler. Tesisleri inceleyerek bilgi alan Malezyalı Bakan, çevreye gösterilen duyarlılık ve bunun sonucunda atık suda balık üretimine ve denizden içme suyu elde edilmesine hayran kaldı. Bakan MohadKhazin, tesislerin bir benzerinin Malezya’da yapılması için İÇDAŞ yetkilileri ile temasta olarak iş birliği yapacaklarını söyledi.



Biga’da bulunan İÇDAŞ Bekirli Enerji Santrali ile DeğirmencikTesisleri’ne sürpriz bir ziyarette bulunan Bakan MohadKhazin’in heyetinde Penank Bölgesinden sorumlu Bakan Yardımcısı Aziz Bin Sabdin ve Malezya su ürünleri üreticileri de yer aldı. Konuk heyet, tesislerde denizden pompalanan soğutma suyunun kullanıldıktan sonra arıtılarak balık yetiştiriciliği yapılmasını merakla inceledi.

Bakan MohadKhazin, İÇDAŞ’ın sürdürdüğü “Çevre Yönetim Sistemi Uygulamaları” 2008 yılında Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye 1’incisi olarak ülkemizi temsil ettiğini de duyunca şöyle dedi: “Dünyanın farklı ülkelerinde balık yetiştiriciliği ve atık su sistemleri incelemelerinde bulundum. Ancak ilk kez ağır sanayi sistemi içinde kullanılan deniz suyunun böylesine temizlenerek balık üretildiğine ilk kez şahit oluyorum. Ayrıca denizden tatlı su üretimini de görünce çok etkilendim. İÇDAŞ yetkililerini canı gönülden kutluyorum. Aynı sistemi kendi ülkemizde de uygulamak istiyoruz. Bu nedenle İÇDAŞ yetkilileri ile temaslarımızı ve irtibatımızı sürdüreceğiz. Türkiye bu tesislerle gurur duymalı. İÇDAŞ’ın su arıtma ve balık üretim sistemine ait projenin aynısını biz de tesislerimizde örnek olarak uygulamayı planlıyoruz”

İÇDAŞ adına ev sahipliği yapan Değirmencik Tesisleri Direktörü Fuat Erkan Tekin gelen heyeti bilgilendirdi. Tekin şu bilgileri verdi: “2008 yılında Avrupa Birliği Çevre Ödülleri’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler’in Rio de Janeiro kentinde düzenlediği Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesinde ‘İÇDAŞ Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi’, örnek proje olarak tüm dünyaya tanıtılarak ödüllendirilmişti. Havuzlarda levrek ve çupranın yanı sıra Türkiye’de ilk kez kalkan balığı da yetiştirmeye başladık.Denizden günde 12 bin ton tatlı su elde ediyoruz. Yılda 52 ton levrek ve çupra yetiştiriyoruz. Denizden aldığımız suyu tesislerde kullandıktan sonra reverseosmoz teknolojisi ile tatlı su olarak kullanıyoruz. Bu tesisler, İÇDAŞ’ın sürdürülebilir çelik üretimi ve çevresel değerlere verdiği önemin ifadesidir”

İÇDAŞ Balık Üretim Çiftliği, 2008 yılından bu yana üretimlerini 4 havuzda yapılıyor. Demir çelik tesisleri proseslerini soğutan deniz sularının küçük bir kısmı, denize dönmeden önce balık havuzlarında değerlendiriliyor. Balık yetiştiriciliği için 12 ay boyunca ideal sıcaklık aralığında olan bu sular sayesinde, balık gelişiminin soğuk mevsimlerde de devam etmesi sağlanıyor.



Kaynak: Çanakkaledemokrat
Eklenme tarihi: 14.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOÇANLAR Deniz Ta..
 FIRST GROUP Inter..
 İDÇ Denizcilik
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 BERGEN Denizcilik
 GİRİT Denizcilik ..
 BAFA Su Ürünleri
 UMDE Denizcilik
 ALERİA Denizcilik..
 MİLESTONE Gemi İş..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim