Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Hindistan gemi sökümünde Aliağa’ya rakip
Geçen yıl 280 hurda gemi sökümü yaparak rekor kıran İzmir’in Aliağa ilçesi, bu sene adeta sinek avlıyor. Avrupa’nın en büyük söküm tesislerinin bulunduğu bölgeye parçalanmak için gelen gemiler, geçen yıla oranla üçte iki azaldı.

Bu düşüşte Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’in hurda fiyatlarını artırmasının etkili olduğu belirtildi. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, Uzakdoğu’nun gemi söküm piyasasını bozduğunu belirterek, “Aliağa’ya ayda 30 gemi geliyordu, şimdi en fazla 10 gemi geliyor. Hindistan, Pakistan ve Bangladeş hurda fiyatlarını artırınca gemiler söküm için buraya yöneldi. Aliağa’ya gelmesi gereken gemilerin yüzde 75’i bu bölgeye kaydı.” dedi.

Bölgeye gelen hurda gemi sayısında ciddi düşüş yaşandığına dikkat çeken Şimşek, “Artık eskisi kadar hurdaya gemi çıkmıyor. Ayrıca piyasa çok kötü. Ucuz işgücüne sahip Hindistan, Pakistan ve Bangladeş, gemi sökümünde öne çıkmaya başladı. Bu ülkeler, piyasadan pay almak için son dört aydan bu yana hurda fiyatlarını yüzde 30-40 oranında artırdı. Bundan dolayı gemiler, söküm için oraya gidiyor. Bu durum Aliağa’yı olumsuz etkiledi, en az yüzde 75 pazar kaybıyla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

İtalya’nın Giglio Adası yakınında 13 Ocak 2012 tarihinde kayalıklara çarparak yan yatan Costa Concordia isimli dev kruvaziyerin geri dönüşümüne, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’ndeki şirketler talip olmuştu. Geminin yüzer hale getirildikten sonra parçalanması için Aliağa’ya gönderilmesi bekleniyordu ancak sahibi Carnival Group, Türk firmaları yarı fiyatına teklif vermesine rağmen İtalyan şirketleri tercih etti. Gemi, Cenova’daki tersanelerde sökülecek. Dernek Başkanı Şimşek, İtalya’nın geminin geri dönüşümü sırasında oluşan katma değeri kaybetmemek için Türkiye’ye göndermediğini söyledi. Cazip bir teklif sunmalarına rağmen Aliağa’daki tersanelerde sökümüne izin verilmediğini belirten Şimşek, “İtalya, gemiyi bize vermedi. Aliağa gemi sökümünde Avrupa’da bir numara ama politik nedenlerden dolayı kendi ülkelerinde kesmek ve kendi insanlarına istihdam sağlamak istediler.” diye konuştu. İtalya, geminin Türkiye’ye gelmesine müsaade etseydi, Costa Concordia bölgede parçalanan en büyük gemi olacaktı. Aliağa, yaklaşık 100 milyon dolar kaybetti. Toplam ağırlığı 60 bin ton olan geminin, sadece parçalama maliyeti 50 milyon doları buluyor.

Aliağa gemi geri dönüşüm tesislerine, Avrupa ülkelerine yakın olması sebebiyle ağırlıklı olarak Fransa, İngiltere, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, İtalya ve İspanya’dan gemiler geliyor. Avrupa söküm sektöründe söz sahibi olan Aliağa, yıllık 900 bin ton söküm kapasitesine sahip. Bölgede en fazla 50 bin tonluk gemi parçalanabiliyor. Sektör, yan sanayiyle birlikte yaklaşık 8 bin kişiyi istihdam ediyor. Aliağalı gemi sökümcüler, geçen yıl da “Aşk Gemisi” filminin çekildiği Pasifik Prensesi isimli gemiyi sökmüştü.



Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 17.07.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇANAKKALE Liman İ..
 ÖZGÜN Company
 AYDEN Denizcilik
 MARMARA Denizcili..
 TSC Denizcilik
 POLARİS Denizcili..
 UMDE Denizcilik
 DİZMAN Denizcilik
 PASİFİK Lojistik ..
 İNTA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim