Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Asbestli Otapan gemisi Türkiye’ye gelebilir
Türkiye’de sökülmesi için geçen yıl gönderilen, ancak yapısındaki asbest miktarı yanlış bildirildiği için ülkeye sokulmayarak Hollanda’ya geri dönmek zorunda kalan eski kuru yük gemisi Otapan’ın tekrar Türkiye’ye yola çıkarılmasının gündemde.

Hollanda Çevre Bakanı Jacqueline Cramer, parlamentoya verdiği bilgide, Otapan’ın satıldığı İzmir’deki Şimşekler şirketinin, gemiye giriş izni verilmesi için Türk hükümetinin yeni Çevre ve Orman Bakanı’na başvuruda bulunduğunu bildirdi.
Haberin devamı

Bakan Cramer, şirketin, Otopan’ın asbestten arındırılması için Hollanda’da yapılan çalışmaların bağımsız bir komisyonca araştırılmasını bakanlıktan istediğini, bakanlığın da konuyu araştırma ve incelemeye aldığını söyledi.

Türk hükümetinin şirketin isteğine olumlu yanıt vermesinin beklendiğini belirten Hollandalı Bakan, Otopan’ın asbestten arındırılması için şu ana kadar yapılan masrafları hükümetinin karşıladığını, bundan sonraki masrafların ise Şimşekler şirketinden tahsil edilmesine çalışılacağını da kaydetti.

GEMİDE HÂLÂ ASBEST VAR

Verilen bilgiye göre, yaklaşık 5 ay süren çalışmalarda gemi asbestten tamamen temizlenemedi. Gemide hala 850 kilogram dolayında asbest bulunuyor.

Hollanda Teknik Araştırma Kurumu (TNO), bu asbesti temizlemenin normal koşullarda mümkün olmadığını, ancak geminin tamamen sökülmesiyle bunun yok edilebileceğini ve bu miktarın çevre için tehlike yaratmadığını belirtti.

Asbestten arındırılması çalışmaları Rotterdam Limanında yapılan Otapan, limanda bulunduğu bölgeye yakın çevre sakinlerinin itirazları ve protestoları nedeniyle s’Gravendeel kasabasında yerleşim birimlerinden uzak başka bir limana çekilerek burada demirledi. Bakanın verdiği bilgiye göre, geminin limandaki yıllık bekleme gideri 250 bin Euro dolayında bulunuyor.

Rotterdam’da bir tersanede 1965 yılında inşa edilen Otapan’a, yapısındaki asbestin çevreye ve insan sağlığına verebileceği zarar nedeniyle 1999 yılında Amsterdam Limanında el konulmuştu. O dönemde bir Meksika şirketine ait olan gemi, uzun süre Amsterdam Limanı’nda demirli kaldıktan sonra 2006 yılında İzmir Aliağa’da özel bir şirkete satılmış ve gemi aynı yılın temmuz ayı sonunda Türkiye’ye hareket etmişti.

1 TON DENİLDİ, 80 TON ASBEST ÇIKTI

Resmi belgelerde geminin yapısında bir ton asbest bulunduğunun bildirilmesine karşılık, bu rakamın gerçekte 55 ton dolayında olduğu sonradan öğrenilmişti. Yapısındaki asbest miktarının bildirilenden fazla olduğunun anlaşılması üzerine, çevre örgütlerinin de baskısıyla gemi, Türk karasularına sokulmayarak Akdeniz’de beklemeye başlamıştı.

Gemi, geçen yıl eylül ayının son haftasında tekrar Hollanda’ya dönerek Amsterdam Limanı’nda beklemeye alınmış, bu yılın başlarında da Rotterdam Limanı’na çekilerek asbestten temizleme işlemi başlatılmıştı. Gemiyi temizleme işlemi başlatılmadan önce Hollanda Teknik Araştırma Kurumu’nca yapılan incelemede, geminin yapısındaki gerçek asbest miktarının 55 ton değil, 80 ton dolayında olduğu da öğrenildi.

TÜRKİYE TEMİZLİK MASRAFINI ÖDEMEYİ REDDETTİ

Hollanda, yaklaşık 4 milyon Euro tutarındaki temizlik masraflarının Türkiye tarafından karşılanması talebinde bulundu, ancak Türk tarafı, geminin hiçbir zaman resmi olarak Türkiye’ye ait olmadığını belirterek bunu reddetti.

Eklenme tarihi: 13.10.2007




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALFEKS ALESTA Den..
 ORGANİKSAN Ltd.
 ERKAN ÖZTÜRK Yat ..
 EMEK MARIN Ltd. S..
 CEM Shipping
 DİNÇER Yatçılık
 HM Denizcilik Tic..
 KALE Grubu
 ZAS Denizcilik
 SEACOR INTERNATIO..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim