Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Utanç denizi Karadeniz: Standartaltı gemilerde Denizcilik
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) Karadeniz’de çalışan gemiadamlarının çalışma koşullarını iyileştirmek için bir kampanya yürütüyor. “Utanç Denizi Karadeniz” adlı bu kampanya için 4 aylık bir çalışma sonucunda “Karadeniz’in Öteki Yüzü: Standartaltı Gemilerde Denizcilik” adlı bir belgesel çekildi. Hazırlanan bu belgesel, Karadeniz’de çalışan gemi adamlarının çalışma ve yaşam koşullarını anlatıyor. Türkiye ve Gürcistan’da 30’dan fazla gemi ziyaretinin, yaklaşık 400 gemiadamıyla yapılan görüşmelerin, konuyla ilgili avukatların, sendika başkanlarının ve aktivistlerinin, port state kontrolörlerinin de dâhil olduğu 30 civarında uzman ile yapılan röportajların yer aldığı belgeselde, Karadeniz’de çalışan gemiadamlarının içinde bulundukları kötü koşullar tüm gerçekliğiyle ortaya konuluyor.

Bölgedeki gemiadamlarının üçte ikisi, zorunlu yapılan denetimlerden dahi geçemeyecek olan, ekonomik ömürleri bitmiş, aslında çoktan hurdaya ayrılmış olması gereken ve çoğu 20 yaş üstü olan standart-altı gemilerde çalışıyor. Gemiadamlarının çalışma ve yaşam koşullarının da buna bağlı olarak dünya standartlarının oldukça gerisinde olduğu görülüyor. Gemiadamlarının maruz kaldığı kötü koşullar en çok da nehir tipi gemilerde ortaya çıkıyor. Karadeniz’in ticaret filosunda önemli bir paya sahip olan nehir tipi gemilerin, aslında Karadeniz gibi açık bir denize çıkmaması gerekmektedir. Oysaki armatörler, birçok sebepten dolayı bu gemileri tercih ediyor ve denizcilik kurallarına tamamen aykırı bir biçimde ve insan hayatını hiçe sayarak Karadeniz içinde bu gemileri kullanılıyorlar.

Ailelerine daha iyi bir yaşam olanağı sağlamak için karşılaştıkları zorlu koşullara göğüs germek zorunda kalan gemiadamları, armatörün kaderine terk ettiği gemilerde aylarca tek kuruş ücret almadan, yakıt ve kumanya yokluğunda hayatta kalmaya çalışıyorlar. Gemiadamları, maaşların geç ödenmesi hatta ödenmemesinin, gemilerdeki kötü çalışma ve yaşam koşullarının, iş güvenliği kurallarının hiçe sayılmasının bir rutin haline geldiği, birer hurda yığını halindeki ‘yüzen tabutlarda’ gemi kazalarıyla her an karşı karşıya çalışmaya itilmiş durumdalar. 8 gemiadamının ölümüyle sonuçlanan Vera, 4 gemiadamının ölümüyle sonuçlanan Ogan Bey, Volga Bat 199, Tolstoy, Amira 1, Rezzak, Erol Şenkaya gemileri bunlardan sadece birkaçı… Yaşanan gemi kazalarının ardından sakat kalanların, hayatlarını devam ettirebilecekleri bir güvenceleri yok. Ölen gemiadamlarının ailelerine ve çocuklarına sigorta sistemi ve tazminat hakları çoğu zaman verilmiyor. Bu durum gemiadamlarının ve ailelerinin hayatlarını daha da karartıyor.

Rusya, Ukrayna, Türkiye, Gürcistan Azerbaycan, Suriye ve daha pek çok ülkeden bir araya gelen gemiadamları tüm bu kötü koşullar altında çalışmaya, denizin zorlu şartlarında hayatta kalma mücadelesine devam ediyorlar. Karadeniz’de çalışan gemiadamlarının zorlu çalışma ve yaşam koşullarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bu belgesel, Karadeniz sularında çalışan gemiadamlarının seslerini duyurmayı, armatörler ve devlet kurumları nezdinde bir farkındalık yaratarak sorunun ciddiyetini ortaya koymayı, dünya standartlarının oldukça gerisinde kalan koşulların hüküm sürdüğü Karadeniz’in utanç denizi olmaktan çıkarılmasına yönelik adımların atılmasını ve sendikal örgütlülüğün güçlendirilmesini amaçlamaktadır.

Türkiye’de denizcilik alanında basın yayın kuruluşu olarak faaliyet yürüten siz değerli www.gemipersoneli.com yetkililerine ve ziyaretçilerine hazırladığımız belgeseli iletmeyi çok önemli buluyoruz. Sizlerin de yaratmaya çalıştığımız bu farkındalık çabasına hassasiyetle yaklaşacağınızı, bu belgeseli daha geniş kitlelere ulaştırmamıza olanak sağlayacağınızı umuyor ve şimdiden teşekkür ediyoruz.

DAD-DER Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği

**********
Bütün denizciler adına bu güzel ve bilgilendirici belgeseli hazırlayanlara emekleri için şükranlarımızı iletiyoruz.

Belgesel Videoyu izlemek için TIKLAYINIZ



Eklenme tarihi: 12.12.2014




Share |




YORUMLARINIZ


teşekkürler
deniz taşımacılığı katma değeri en yüksek işlerden biridir.bu işi daha kaliteli seviyelere çıkarmak için yapılan her çalışmayı takdirle karşılıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Yazan: kadir bey - 31.12.2017 00:35:50




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MERSİN Deniz ve T..
 LİDER Gemi
 ZRC Denizcilik
 DALYA-H Shipping
 LOTUS Shipping
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 YAĞCI Denizcilik
 TRANSATLANTIK Den..
 INTERGLOBAL Deniz..
 DOLFİN Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim