Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye’den İtalya’ya 15 hayalet gemi gitti
AB sınır koruma kurumu Frontex, Türkiye’den İtalya’ya yeni bir insan kaçakçılığı yolu açıldığı uyarısı yaptı; 6 ayda Türkiye’den yola çıkan 15 mülteci gemisi İtalya açıklarında terk edildi.

Türkiye’den yola çıkan, yüzlerce mülteciyle dolu iki kargo gemisinin İtalya açıklarında terk edilmesi, insan Kaçakçılarının yeni bir yöntem benimsediği yönünde yorumlara yol açtı. Dünya basınındaki tartışma, Blu Sky M ve Ezadeen gemilerinin 31 Aralık ve 2 Ocak tarihlerinde İtalya kıyılarında bulunması ile başladı. Ancak, Avrupa Birliği’nin (AB) sınır koruma kurumu Frontex’e göre, bu zannedildiği kadar yeni bir taktik değil. Frontex Sözcüsü Ewa Moncure, geçen ağustos ayından bu yana Türkiye’den mülteci taşıyan ve bu yöntemi kullanan 15 geminin İtalya kıyılarında tespit edildiğini söylüyor.



Rotalar değişti

Frontex, kaçakçıların Libya’dan Avrupa’ya uzanan rotalarını terk ederek, Türkiye’den Adriyatik Denizi kıyılarına uzanan yeni bir “mülteci yolu” açtığı uyarısında bulunuyor. Avrupalı yetkililere göre, gemilerin çıkış noktaları ise çoğu zaman, hâlâ Lazkiye ile feribot hattı bulunan Mersin ve Kuzey Kıbrıs.

Milliyet’e konuşan Frontex Sözcüsü Ewa Moncure, “(Kaçakçıların) doğudan, yani Türkiye’den kargo gemileri kullanarak Avrupa’ya gelmesi aslında birkaç ay önce başladı. İlk kez Temmuz-ağustos aylarında gerçekleşirken, ekim ayında yoğunluk kazandı. Bundan önce ise gemiler Libya’dan geliyordu” dedi.

Ankara ile işbirliği

Frontex’in bu konuda Türk yetkililerle işbirliği yaptığını anlatan Moncure, “Frontex’in faaliyetlerinden biri de gemilerle gelen mültecilerin sorgulanması. Sığınmacılardan kaçakçıların nasıl organize olduğuna dair önemli bilgiler topluyoruz. Bu bilgileri Türk yetkililer ile paylaşıyoruz” diye konuştu. Moncure, kargo gemilerinin kullanılmasının sebeplerinden birinin daha fazla mülteci taşıyarak daha fazla kâr elde etmek olduğunu söylüyor. Bir diğer nedeni ise bu gemilerin ufak teknelerden ziyade kış şartlarına daha dayanıklı olması.

Moncure’a göre, rotanın Libya’dan Türkiye’ye kaymasının birçok sebebi var. Ancak, bunların en önemlisi Libya’daki mevcut durum. Fiilen ikiye bölünen Libya’da milislerin sürekli çatışma halinde olduğunu hatırlatan Moncure, Libya’dan insan kaçakçılığının yapılmasının güçleştiğini söylüyor. Libya’nın komşularının sınır politikalarını katılaştırmasının da etkili olduğunu belirten Moncure, “Sonuçta mültecilerin Libya’ya gitmek için komşu ülkelerden geçmesi gerekiyor. Sınır kontrolleri sıkılaştığı için artık bu daha güçleşti” diyor.

‘Gemiler bize uğramadı’

Mersin Limanı’ndan çıkış yaptığı iddia edilen kaçak göçmenlere ilişkin basında çıkan haberlerin doğruları yansıtmadığını öne süren Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş yetkilileri “Adı geçen gemiler hiçbir surette limanımıza uğrak yapmamıştır”dedi.

***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:

* İtalya: ''Mersin Limanı kevgire dönmüş''
* İnsan kaçakçıları bir gemiden 1 milyon dolar kazanıyor
* Mürettebat 450 göçmeni gemide bırakıp kaçtı
* Terk edilmiş gemide 970 göçmen bulundu
* 700 Mülteci taşıyan gemi acil yardım çağrısı yaptı
* Kaçaklar ölüme terk edilmiş




Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 07.01.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GEMAK
 DİZMAN Denizcilik
 ICM Havacılık A.Ş
 BLUETANKERS
 ALTINTAŞ Gemi Ace..
 POYRAZ Denizcilik
 ARAS Gemi Kurtarm..
 YAKAMOZ Denizcili..
 INTERTRANS Denizc..
 AKNUR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim