Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Dünya ekonomisi çöküyor mu?
Küresel piyasalar büyüme konusuna oldukça hassas. Dünya Bankası yayımladığı yıllık raporunda 2015 için büyüme tahminini yüzde 3.4’ten yüzde 3’e çekti. Banka 2016 büyüme tahminini de yüzde 3.5’ten yüzde 3.3’e düşürdü. Üstelik bu düzeltmeyi petrol fiyatlarının yarıdan fazla gerilemesinin dünya büyümesini yaklaşık yarım puan artıracağı tahminine rağmen yaptı.

****

■ Küresel ekonomideki yavaşlamaya işaret eden bir başka gösterge kuru yük gemisi navlunları. Küresel kriz sırasında hiç kimsenin aklına hatta hayaline gelmeyen düzeylere yükselen navlunlar krizle birlikte çöktü. Çöküş oranı yüzde 94 gibi çok yüksek düzeydeydi. Baltic Dry Endeksi 11 bin 793 puandan 666 puana kadar gerilemişti. Son olarak 4 Kasım 2014’te 1.484 puandan dün 724 puana indi ve yüzde 51 düştü. Krizdeki rekor düşük düzeyine çok yaklaştı.

■ Aşağıda yer alan grafik adeta ABD’nin yıkılan İkiz Kuleleri’ni ortasında barındırıyor gibi. Kulelerin öncesine yatay seyir hâkimdi, sonrasına da aşağı yukarı aynı eğilim hâkim. Ama sonraki yatay dalgalı seyrin, biraz daha aşağıda bir platoda hareket ettiğini belirtmek gerekiyor.



■ Emtia ve faizlerdeki gerilemenin ardından kuru yük navlunlarındaki büyük düşüş, küresel büyümeye son derece duyarlı bakır fiyatlarındaki sert geri çekilme ile yan yana konulunca ürkütücü bir görüntü verebilir. Ne oluyor küresel çapta batıyor muyuz gibi bir soruyu gündeme getirebilir.

■ Fakat durum öyle korkulacak kadar da değil. Çünkü emtialar ile bakır ve navlunlar büyümeye duyarlı ama asıl Çin’in büyümesine duyarlı. Emtiaların asıl büyük ithalatçısı bu ülke. Taşıma işini de gemiyle yapıyor. Halbuki Çin’in büyümesi ivme kaybediyor. Yüzde 7.5’lik büyüme kabullenildi gibi. Şimdi onun altına inilmesin diye yeni parasal paketler açıklanıyor.

■ Navlunların düşüşünde ise büyümenin ivme kaybı ve bunun özellikle Çin’de olması etkili. Ama etkili olan başka bir faktör daha var, o da gemi arzındaki artış. Kriz öncesindeki yüksek navlunlara göre bu iş çok kârlıydı ve aşırı fazla gemi siparişi verildi. Gemi inşaatları tamamlandı, teslimler gerçekleşiyor ama şimdi de ortada taşıyacak yük azaldı. Sonuçta gemi kiraları kriz öncesi uzun vadeli fiyatların da altına indi. Yani küresel ekonomi olarak batmıyoruz.



Kaynak: HaberTürk (Abdurrahman Yıldırım)
Eklenme tarihi: 15.01.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SARIOĞLU Denizcil..
 ORUÇOĞLU Yacht & ..
 MARMARA Deniz Taş..
 ABALCO
 NEW MOON Shipping..
 DİNÇER Yatçılık
 GRUP Asm
 ÇAVUŞOĞLU Kara ve..
 DİZMAN Denizcilik
 PİRANA Dalış Ltd...
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim