Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Erol Yücel: Türk armatörü can çekişiyor
Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Başkan Vekili Erol Yücel "Farkındalık yaratabilirsek sorunlarımız çözülebilir. Türk armatörü can çekişiyor" dedi.

Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis salonunda yapıldı. Armatörlere zorlu kriz ortamında birlik ve beraberlik çağrısı yapan Türk Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel "Farkındalık yaratabilirsek sorunlarımız çözülebilir. Türk armatörü can çekişiyor" dedi.



Sektörün yoğun katılım gösterdiği toplantıya Türk Armatörler Birliği’ne üye olan ve olmayan armatörler ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda 2008 krizinin sektöre etkisi üzerinde durulurken Lütfi Elvan’ın özellikle Türk Tersanelerinin ihraç amaçlı gemi inşa projelerinin teminat sorununa çözüm getirilmesi ile koster armatörlerini ilgilendiren ‘Türk Koster Filosu’nun yenilenmesi ve hurda teşviği verilmesi konuları sektör temsilcilerine anlatıldı.

Türk Armatörler Birliği, Başbakanların,siyasi parti liderlerinin sıklıkla ziyaret ettikleri, destek istedikleri, görüş alış verişinde bulundukları çok önemli bir kurum olduğunu belirten Tüürk Armtörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel “İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın faaliyete başlamasından sonra maalesef Armatörler Birliği frene basmak zorunda kaldı. Son iki yıldır Armatörler Birliği’nin ön plana çıkabilmesi için çok yoğun çaba sarf ettik. Bir kurumu yeniden ayağa kaldırmak, yeniden kurmaktan çok daha zordur diye düşünüyorum. Armatörler Birliği’nin yeni bir kurumsal kimlikle ortaya çıkmasını sağladık. Buna göre düzenlemelerimizi yaptık. Web sitemizi yeniledik. Sosyal medyanın tüm olanaklarını kullandık. Birliğimizin tüzüğünü, düzenlediğimiz olağanüstü genel kurulla güncelleyerek günün koşullarına uygun hale getirdik. Üye aidatını düşürdük. Armatörlerimiz ve sahip olduğu gemilerle ilgili bir veri tabanı oluşturmaya başladık.” şeklinde konuştu.

ARMATÖRLERİMİZ KAN KAYBEDİYOR

Bu kürsüde çok fazla siyasi ağırladık. Birçoğu deniz ticaret filomuzun giderek büyüdüğünü ifade etti. Bu doğru değil. Filomuz 27.5 milyon DWT’e düştü. Kimse hayal görmesin. Türk armatörü kan kaybediyor. 2015’in de daha kötü olacağını herkes adı gibi bilsin. Onun için yumruk gibi kenetlenmemiz lazım. Sorunlarımızı bizi yönetenlerle paylaşmamız gerekiyor. Deniz Ticaret Odası’nın sınırları bellidir. Ama Armatörler Birliği bir sivil toplum örgütüdür ve hakkımız olanı söyleyebiliriz ve söyleyeceğiz de. Krizde yedi yılı devirdik ve sürekli dayandık. Geldiğimiz nokta ortada. Herkes sıkıntı çekiyor. Teminat verebilecek durumunuz olsa dahi bankalar denizcilik sektöründe çalışan kişilerden veba mikrobu gibi kaçıyorlar. Sayın Başbakanın devletin bin derdi arasında armatörün sıkıntılarından haberdar bile değildir. Eğer biz gidip derdimizi anlatırsak, farkındalık yaratırsak sorunlarımıza çözüm aranabilir. Ağlamayana meme vermezler. Türk armatörü can çekişiyor.

2015 SEKTÖR İÇİN ZOR GEÇECEK

Bugün Türk armatörü 27 milyon DWT’lik filosunu 32 ayrı bayrakta çalıştırmaktadır. Adet olarak ilk tercih Türk bayrağı daha sonra Malta bayrağı. DWT olarak baktığımızda ise ilk sırada Malta bayrağı, ikinci sırada Türk bayrağı geliyor. Bu analizler çok önemli. 2014, dünyada taşınan yükler bakımından rekor kırıldığı bir yıl oldu. Gelin görün ki yeni gemi arzı her şeyi götürmüş durumda. Mevcut filonun yüzde 29’u kadar yeni gemi siparişi var. Yeni gemilerin bu kadar hızla gelmesiyle bu piyasanın düzelmesi mümkün olmayacak. Kısacası 2015 için daha sıkı çalışmamız gerekiyor. Daha tedbirli olmamız gerekiyor. Biz kendi içimizde bilgiyi paylaşamıyoruz. Yenilenen web sitemizde şikayetlerinizi yazın. Tüm sektörün son gelişmelerden haberi olsun.

SORUNLARIMIZI ANKARA'YA ANLATMAMIZ GEREKİYOR

Ankara’ya son zamanlarda yaptığımız ziyaretlerde Armatörler Birliği’nin yeniden yapılanmasının Bakanlık ve diğer kurumların çok ilgisini çektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın Lütfi Elvan, Devlet Planlama Genel Müdürlüğü tabanlı olması vesilesiyle devletin işleyişini çok iyi bilen bir bakanımız. Önceki görevinde TBMM’de Bütçe ve Plan Komisyon Başkanlığı yaptı. Çok önemli bir çalışma grubuna sahip. Kendisini ziyaret ettik. Çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. 407 milyar dolar olan dış ticaretimizin parasal olarak yüzde 57’si deniz yoluyla gerçekleştirilmiş. Bunun navluna denk gelen kısmı 12 milyar dolar. Bu rakamın 7.9 milyar doları da yabancı bayraklı gemiye taşıtılmış. Sayın Bakanımızın çıkış noktası da yabancı bayraklı gemilerin taşıdığı 7.9 milyar doları Türk armatörünün taşıyabilmesi. 2023’te 30 milyar dolar navlun açığı hesaplanıyor. Elvan, ülke ticareti için deniz ticaret filomuzun öneminin farkında. Uzun yıllardır yılan hikayesine dönen Türk koster filosunun yenilenme projesi bulunuyor. Herkes bunun üzerinde çalışıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı içinde kurulmuş olan bir döner sermaye bulunuyor. Burada çok ciddi kaynak toplanıyor. Buradan hurda teşviği verilecek. Projeyle ilgili son rütuşlar yapılıyor. İhracata yönelik gemi inşada bir teminat sorunumuz vardı. Kredi Garanti Fonu devreye sokulmuştu. Bu fona 1 milyar TL ilave yapılarak imkanların arttırıldığı ifade ediliyor. Ayrıca sayın Bakan kimsenin tersanelere doğrudan desteğin sağlanmasını beklememesi gerektiğini söylüyor. Navlun primi konusunda kimsenin de bir beklenti içinde olmaması gerektiğini bildiriyor. Armatörler olarak tüm sorunlarımızı Ankara’ya anlatabilmemiz gerekiyor.

ARMATÖRLER BELİRSİZLİK İÇİNDE

Bugün bizi en çok rahatlatan gelişme petrol fiyatlarındaki düşüş. Dünyada 23 tane ülkenin ana geliri ham petrol. Türkiye’nin bu 23 ülkeye yaptığı ihracat rakamı 60 milyar dolar. Bu düşüşten bizim de ihracatımız düşecek. Turizm gelirlerimizde de düşüş olabilir. IMF, 3.8 olan büyüme oranını revize ederek 3.5’e çekti. 2016 için yüzde 4 olan büyüme oranını yüzde 3.7’ye çekti. Bir belirsizlik içinde devam ediyoruz.



Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 28.01.2015




Share |




YORUMLARINIZ


denizcilik
35sene öncesi çök iyiydi şimdi parasi olan gemi amiş ve ezilen içindekiler ödeme yok derler armodorler can çekişmiyor hebsi yalan

Yazan: cevdet sözer - 29.01.2015 21:32:22


denizciler öldü....
armatörler can çekişiyor diyen armatör biliyormusun denizde çalışanlar öldü...
Yazan: ümit metiner - 29.01.2015 01:30:23




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KALKAVAN Group
 AKSAY
 CATONI Deniz İşle..
 DOĞANBEY Denizcil..
 MİNERAL den. san ..
 KALKAVAN Transpor..
 FUL Denizcilik Lt..
 ÇAYELİ Shipping L..
 SVR Maritime Corp
 PASİFİK Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim