Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Çanakkale Boğazı'nda yolcu gemisi ile tanker çarpıştı
Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneri önlerinde damıtılmış petrol ürünü nafta yüklü Marshall Adaları bayraklı 'Stı Pımlıco' tankeri ile gece yarısı çarpışan Malta bayraklı 'Celestyal Crystal' adlı yolcu gemisindeki 853 yolcu ve 382 personel büyük bir tehlike atlattı.

Kıyı Emniyeti, tankerden yük sızdığını açıkladı. Gelibolu önlerine demirletilen 'Celestyal Crystal' gemisinde bulunan ve mavi yolculuğu kabusa dönen 'Celestyal Crystal' gemisindeki yolcular ise tahliye edilerek otobüslerle İstanbul'a ulaştırılacak.



Yunanistan'dan İstanbul'a giden 162 metre boyundaki Malta Bayraklı 'Louis Cristal' isimli yolcu gemisi ile Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan Malta'ya giden 182 metre boyundaki Marshall Adaları bayraklı 'STI Pimlico' isimli tanker saat 01.30 sıralarında Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Fener altı mevkisi önlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle çarpıştı. Ham petrol yüklü olan tankerden denize sızıntı ihtimaline karşı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 'Kurtarma-2' ve 'Kurtarma-9' römorkörleri bölgeye sevk edildi. Tankerin çevresine sızıntı ihtimaline karşı bariyer çekilmesine karar verildi. kaza sonrası ham petrol yüklü 'STI Pimlico' isimli tankerin balast tankının patlaması nedeniyle 10 derecelik açıyla yan yattığı ifade edildi. İçinde 382 mürettebat ve 853 yolcu bulunan yolcu gemisi ise, Gelibolu yakınlarında demirletildi.

Gece saat 01.25'de Gelibolu Feneri önlerinde 853 yolcu ve 382 personel ile Yunanistan'dan İstanbul'a seyir halindeki 161.8 metre boyundaki Malta bayraklı 'Celestyal Crystal' yolcu gemisi, damıtılmış petrol ürünü nafta yükü bulunan 184.26 metre boyunda Marshall Adaları bayraklı 'Stı Pımlıco' adlı tankere iskele tarafından tam ortasına çarptı. Büyük bir facianın ucuz atlatıldığı kazanın hemen ardından 'Stı Pımlıco' tankeri römorkörler tarafından boğaz dışındaki Lapseki ilçesine bağlı Şevketiye önlerine çekilerek demirletildi. Yolcu gemisi 'Celestyal Crystal' ise Gelibolu önlerine demirletildi. Yetkililer, her iki geminin de sörvey kontrolünden geçeceği ve sigorta şirketi yetkililerince inceleme yapılacağını duyurdu.

MAVİ YOLCULUK KABUSA DÖNDÜ

Şans eseri ölen ve yaralanan kimsenin olmadığı kazada 'Celestyal Crystal' gemisindeki 853 turist ve 382 personel büyük bir tehlike atlattı. Ancak, gemideki turistlerin Yunanistan'dan İstanbul'a olan mavi yolculuğu kabusa döndü.



Çarpışma anında kopan gürültü ve sarsıntı ile büyük panik yaşayan turistlerin gecesi, büyük hayaller kurarak çıktıkları yolculukta Gelibolu önlerinde demirleyen gemide beklemekle geçti.

TAHLİYE KARARI

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Malta bayraklı 'Celestyal Crystal' gemisinde personel dışındaki 240'ı Türk, 853 yolcunun tahliye edileceğini ve otobüslerle İstanbul'a ulaştırılacağını söyledi. Şirketin bu taleplerinin kendilerine iletildiğini belirten Vali Çınar, şunları söyledi:
"Yolcuların tahliyesi için Gümrük Müdürlüğü'ne ve İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube'ye gerekli talimatları verdim. Tahliye için gemiye gidip, pasaport ve gümrük işlemlerini yapacaklar. Tahliye işlemi Çanakkale Boğazı'nda ve adalarda deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ'a ait feribotla yapılacak. 853 yolcunun tamamı tahliye edilecek. Gelibolu İskelesi'ne indirilecek olan turistler, yine gemi şirketin iskelede hazır bekleteceği 20 otobüs ile İstanbul'a gönderilecek."
Vali Çınar, tahliye edilecek gemi yolcularının 2 bin bavulun bulunduğuna da dikkati çekti.

TANKERDE YÜK SIZINTISI VAR

Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneri önlerinde yolcu gemisiyle tankerin çarpıştığı kazayla ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; Malta bayraklı 161.8 metre boyundaki 'Celestyal Crystal' isimli 853 yolcu ve 382 personel bulunan yolcu gemi Marmara Denizi'nden boğaz çıkışı yapmakta iken, boğaz girişi yapmakta olan 184.26 metre boyunda Marshall Adaları bayraklı 'STI Pimlica' isimli tankerin, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri tarafından telsizle yapılan tüm uyarılara rağmen saat 01.25'te çatıştığı bildirildi. İskele tarafından hasar aldığı bildirilen tankerin Gelibolu önlerine trafik hattı içine acil olarak demirletildiği, baş tarafından hasarlandığı rapor edilen yolcu gemisinin ise pilotlu olarak Gelibolu koyuna demire gittiği açıklandı. Her iki gemide de yaralı ya da ölü bulunmadığı rapor edilirken, tankerden yük sızıntısı olduğu belirtildi.

PETROL NAFTASI NEDİR?

Malta bayraklı 'Celestyal Crystal' yolcu gemisinin iskele tarafından çarptığı Marshall Adaları bayraklı 'Stı Pımlıco' tankeri petrol ürünü nafta yüklü.

Nafta renksiz, uçucu, alev alabilen ve karbon ihtiva eden maddelerin destilasyonundan elde edilen herhangi bir hidrokarbon karışımı. Nafta, elde edildiği maddeye göre isimlendiriliyor. Petrolden elde edilene petrol naftası, odundan elde edilene ise odun naftası deniyor. Petrol naftası, kaynama noktası benzinden yüksek, gazyağından düşük bir ürün. Bileşiminde, başlıca alifatik hidrokarbonlar bulunuyor. Naftalar, kauçuk çözmek için, deri ve metallerin yağını gidermek için, kuru temizleme vasıtası olarak vernik ve boyaları inceltmek için kullanılıyor.



Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 28.06.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 JUNIORORCUN Yat İ..
 BALU Yatçılık
 AYKIN Deniz Nakli..
 TEMEL Denizcilik
 CANMAR Denizcilik
 MSAM Denizcilik
 AYANOĞLU Denizcil..
 REKA Denizcilik
 PAK Kimya
 MEHTAP Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim