Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
‘Hiç bir ülkede bu kadar kolay kanun, düzenleme yapılmaz’
İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Deniz Ticaret Odası Genel Merzi’nde gerçekleşti.Toplantıda aylık olağan faliyet raporu dışında bütçe ve diğer sorunlar masaya yatırıldı. Ayrıca Piri Reis Üniversitesi’ne bu yıl katılacak olan öğrencilerin sayısı da gündemin bir diğer maddesini oluşturdu. Meclis toplantısına asıl damga vuran olay ise Uluslararası Gemi Sicili ile ilgili yaşanan sorunlar oldu. DTO Başkanı Metin Kalkavan’ın toplantı sonunda yaptığı konuşmanın ana konusu bu sorun oldu.

Toplantıya bütçe görüşmeleri ve aylık olağan faaliyet raporunun okunması ile başlandı. Sonrasında kürsüye çıkan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, son açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre Piri Reis Üniversitesi’nin durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Piri Reis Üniversitesi’nin geçtiğimiz seneye göre doluluk oranının arttığını belirten Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl yüzde 69 olan doluluk oranımız, bu yıl genelde yüzde 91 oldu. Lisans ve fakülte anlamında ise doluluk oranımız yüzde 94 oldu” dedi. Bölüm bazlı doluluk oranları hakkında da katılımcılara bilgi aktaran Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi staj gemisi hakkında da meclis üyelerine bilgi verdi.Piri Reis Üniversitesi Gemisi’nin 200 civarında öğrenci ile seyir gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, sadece Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin değil, çeşitli denizcilik eğitimi kurumlarından öğrencilerin de gemide staj yaptığını belirtti.

Oral Erdoğan’ın konuşmasından sonra üyelerin görüşlerine yer verildi. Konuşmalar sırasında söz alan Recep Düzgit, Türk Uluslararası Gemi Sicili konusundaki sorunlara değinilmesi toplantının ana gündemi haline geldi. Konuşmasında gemi tanımlarının değişmesi, ÖTV indirimi defterlerinin bloke edilmeye çalışılması ve TUGS’tan bazı gemilerin çıkarılmaya çalışılmasından bahsedilmesi bir anda ana gündem haline geldi.

‘İkinci sicil bir kamuflajdır’

Son olarak kürsüye gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, konuşmasında TUGS hakkındaki sorunlara değindi. ÖTV defterleri ile sicilin birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Kalkavan, “ÖTV defteri ile sicili birbirine karıştırmamak lazım. ÖTV defteri kabotajda çalışan her teknenin hakkı. Hiç kimse vermemezlik ya da bloke etme yapamaz. Defteri kaybedeceğinize sicili kaybedin daha iyi. Milli sicilin farklı artıları ve eksileri var” dedi.

Gemi tanımlamalarının değişmesinden dert yanan Metin Kalkavan “Bu kadar çok tanımlar ile oynayan başka bir ülke yok. Tanımlar ile neden oyunuyoruz? Tanımlamalar bu kadar önemli iken boşta kaldıkça tanımlamalar ile oynuyoruz. Gemi tanımı neye göre değişiyor? Şimdi bizde bir kaç tane gemi tanımı var. Şimdi terhane tanımları ile uğraşmaya başladık. Herhalde bürokrasiye şunu söylemek lazım. Her gelen yeni bir kural yapmak zorunda değil. Kuralın doğru uygulanması, takip edilmesi önemli. Bu kadar kolay kanun yapılmaz. Hiçbir ülkede bu dar kolay kanun, düzenleme yapılmaz. Böyle yaptığınız zaman hata da çok olur” diye konuştu.

Uluslararası Gemi sicilinin uluslararası rekabet için önemine vurgu yapan DTO Başkanı Metin Kalkavan “Uluslararası Gemi sicili bizde bir kamuflajdır, bir kalkandır. Bunu biz icat etmedir. Ana sebep rekabetçi olabilmek. Bizim ikinci sicilimizin altında yatan gerekçe budur. İkinci sicilde ‘uluslararası’ diye geçer. Sadece uluslararası iş yapan gemilerin olması. Ama biz siyasi kararla uluslararası değil, ulusal iş yapan bir sürü tekneye uyguladık. Ama bu bir siyasi karardı. Şimdiki TBMM Başkanımız İsmet Yımaz Müsteşarımızdı bu genişletmeyi yaparken. Bu genişletmenin başında ticari yatlar vardı. Ayrıca hizmet meileri ve römorkörler de girdi” ifadelerini kullandı.

Bürokrasideki değişikliklerin kanunların yorumlanmasındaki farklılıkları ortaya çıkardığını belirten Metin Kalkavan, “Maliye Bakanlığı reysen atsa bile Ulaştıma Bakanlığı silmemeli. Kişilerin değişikliğinden farklı yorumlamalar çıkabiliyor. Bizim ‘uluslararası’ ibaresini koymamızın gerekçesi farklı. Teşviğin bir çok maddesini yapamazsınız. Ama bunlar ince hesaplar ile kurulmuş teşvik mekanizmalarıdır. Siyasetçiler karar verir ama bürokratın böyle bir yetkisi yoktur. Bunu gidip siyasi olaraç çözeceğiz. İkinci sicilden çıkmayın Hukuken de kazanırız ama önce siyasi olarak çözmeliyiz.” dedi.

Konuşmasının son bölümünde 5 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek olan 10. Altın Çıpa Ödülleri için Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat’a DTO Başkanı Metin Kalkavan teşekkür etti.



Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 06.08.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 REGENCY Ship
 ERC Denizcilik Lt..
 GENÇ Denizcilik
 HM Denizcilik Tic..
 ERSAGUN Denizcili..
 ADATEPE denizcili..
 YEĞİNER SHIPPING ..
 RANMARİNE Denizci..
 TAMİ Denizcilik
 ATASOY Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim