Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
''Böyle bir usül yok, Rusya krizi tırmandırıyor''
Rus donanmasının "Smetlivy" isimli gemisinin Ege Denizi'nde bir Türk balıkçı gemisi ile çarpışmayı engellemek için uyarı ateşi açmasını değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdür Vekili, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Emekli Deniz Kurmay Albay, Öğretim Üyesi Dr. Murad Hatip, uluslararası kurallara göre, denizde böyle bir usul olmadığını söyledi.



Uluslararası İlişkiler Uzmanı Emekli Kurmay Albay Murad Hatip, geçtiğimiz 4 Aralık günü İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus Savaş Gemisi Caesar Kunikov'un üst güvertesinde bir roketatarlı denizci bulundurmasının dostane davranış olmadığına dikkat çekti. Bunun siyasi nezaket kurallarına sığmayacağını belirten Hatip, "Ayrıca 10 gün sonra Limni Adası açıklarında uluslararası sularda hiçbir tehlike arz etmeyen bir balıkçı teknesine ateş açılması da uygun bir davranış, dostane bir davranış değildir. Rus Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, çarpışmayı önlemek maksadıyla, ikaz maksadıyla ateşin yapıldığı söylenmektedir. Ancak uluslararası denizde çatışmayı önlemek kurallarına göre, denizde çatışmayı önlemede herhangi bir şekilde böyle bir usul yoktur. Bu şekilde davranışların Rusya ile Türkiye arasındaki son günlerde oluşan siyasi krizi daha da tırmandıracağını değerlendiriyorum. Türkiye bir noktada, kendi açısında itidalli davranırken, Rusya tarafından bunun karşısında krizi daha da yukarıya çekme çabasında olduğunu görmekteyim.

Denizcilik kuralları gereğince, denizde çatışmayı önlemek için bütün gemilerin, teknelerin uygulayacağı bir tüzük var. Bütün dünya devletlerindeki gemiler, bu gerek harp gemisi gerek sivil gemi gerekse de balıkçı gemileri olsun, hepsi için geçerlidir, uygulamak zorundadır ve de uygularlar. Bu çatışmayı önleme kurallarında ateş açma gibi herhangi bir hususun olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

"TÜRK BOĞAZLARI RUSYA İÇİN BİR NEFES BORUSUDUR"

Hatip, bundan sonra iki tarafın da daha itidalli davranması gerektiğini belirterek, "Türkiye için boğazların önemi yadsınamaz. Ancak Rusya için de Türk boğazları bir nefes borusu, bir yemek borusu kadar önemlidir. Onun için Türk boğazlarında, Türk karasularında ve Türk karasularından uluslararası sulara geçişlerde çok hassas davranması Rusya'nın milli menfaatleri açısında çok daha önemlidir" dedi.


***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
- Rus savaş gemisi Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtı!



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 14.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 VİLLA Denizcilik ..
 HDR Denizcilik
 RAYBEN Denizcilik..
 PASİFİK Gemi Onar..
 ATLAS Gemicilik v..
 FARİN Turizm
 LİDER Gemi işletm..
 REGENCY Ship
 DİNÇER Yatçılık
 BAYRAMOĞLU Denizc..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim