Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
''Ertuğrul 1890'' yarın gösterime girecek
1890 yılında japonya’da batan Ertuğrul fırkateyninin hikayesini ve yaşanan dramı anlatan “Ertuğrul 1890” filmi yarın gösterime giriyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye'de yarın gösterime girecek film hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Japonya ile Türkiye'nin ilk ortak sinema çalışması olan "Ertuğrul 1890"a ilişkin, "Film aslında şunu anlatıyor, insanlığın içindeki iyiliği muhafaza etmemiz gerekir. İnsan, her yerde insandır. İnsanın içindeki iyilik duygusu, her yerde iyilik duygusudur. Bunu muhafaza etmeye ve iki ülke arasındaki kadim dostluğa vurgu yapıyor. Çok da güzel, keyifli bir hikayesi var" dedi.



Türkiye'de yarın gösterime girecek film hakkında değerlendirmelerde bulunan Ünal, filmin Japonya'nın Kushimoto bölgesinde Osmanlı zabıtlarının bulunmasıyla başlayan çok güzel bir hikayesinin olduğunu söyledi.

Yönetmenliğini Japon Mitsutoshi Tanaka'nın yaptığı filmde acı bir hikayenin anlatıldığını ifade eden Ünal, filmin hikayesi hakkında şunları söyledi:

"Birilerinin 'hasta adam' damgasını vurma, bugün olduğu gibi itibarsızlaştırma çalışmalarının başladığı bir dönemde Osmanlı Devleti, kendi itibarı ve gücünü göstermek için Ertuğrul fırkateynini Japonya'ya gönderir. Filmde işlenmeyen bölümler vardır. O gemi Halifenin gemisidir. Her uğradığı limanda Müslümanlar limanlara koşarlar çünkü Halifelerinin gemisi gelmiştir. Bu şekilde Japonya'ya kadar ulaşır. Orada temaslar yapılır, sonra bir kolera salgını dolayısıyla dönüş ertelenir ama daha sonra fırtınalı bir günde gemi yola çıkar. Kushimato Adası açıklarında gemi batar. 618 mürettebatı vardır ve sadece 69 kişi kurtulur. Ada halkı, çok büyük yardımlar yapar. Yaklaşık 150 kişi bulunur, diğerleri bulunmaz. 150 kişinin defin işlemi yapılır, sonrasında Türkiye'ye dönerler. Filmin ikinci yarısı da 1985 Tahran. Saddam'ın hava sahasını kapatacağını ilan etmesiyle bütün ülkeler vatandaşlarını tahliye etmeye başlar ama Japonlar maalesef uçak gönderemezler, bunun üzerine dönemin Başbakanı Turgut Özal talimat verir ve Tahran'a bir tahliye uçağı gönderilir. Tahran'daki Japon vatandaşları son 15 dakikada tahliye edilir."

Filmin yarın gösterime gireceğine işaret eden Ünal, "Film aslında şunu anlatıyor, insanlığın içindeki iyiliği muhafaza etmemiz gerekir. İnsan, her yerde insandır. İnsanın içindeki iyilik duygusu, her yerde iyilik duygusudur. Bunu muhafaza etmeye ve iki ülke arasındaki kadim dostluğa vurgu yapıyor. Çok da güzel ve keyifli bir hikayesi var" dedi.

Türkçe'nin BM resmi dilleri arasına girmesi

Bakan Ünal, Türkçe'nin Birleşmiş Milletlerin resmi dilleri arasına girmesinin Hükümet programında yer aldığını hatırlatarak bu konudaki girişimlerinin devam ettiğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen Türk Edebiyatının Dışa Açılımı Projesi (TEDA) ile 2 bin 500'e yakın Türkçe eserin diğer dillere çevirisini sağladıklarını aktaran Ünal, "Avrupa ve Amerika özelinde değil, diğer taraftan bizim kültür coğrafyamız üzerinde de şu anda Türkçe'nin yavaş yavaş ciddi bir etkinliği ve kullanılırlığı artıyor" diye konuştu.

Ünal, Türkçe'nin kullanımının yaygınlaşması konusunda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile bazı ortak çalışmalarının olacağını kaydetti.



Kaynak: TRThaber
Eklenme tarihi: 24.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ


taşlı
ertuğruldan evvel barbaros hayrettin paşanın preveze savaşını konu alan bir film yapsalarya holuwood türk işbirliği ile tabi yemez zor

Yazan: hızır - 26.12.2015 20:01:59




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LARA Denizcilik T..
 ÇANAKKALE Liman İ..
 MARMARA Denizcili..
 EKİNCİ Gemi Hizme..
 ŞENER Kardeşler D..
 ATLAS GRUP Denizc..
 AREL Denizcilik
 TUZLA Tersanecili..
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
 ORTAKS Shipping c..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim