Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İstanbul'da denizi kirleten gemilere ceza yağdı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl İstanbulBoğazı'nı ve denizi kirleten gemilere toplam 2,8 milyon lira ceza kesti.

Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, İstanbul sınırları içerisinde deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla Karadeniz'den Ambarlı açıklarına kadar havadan ve denizden düzenli denetim yapıyor. Ekipler, katı ve evsel atık deşarjı, kirli balast, petrol türevi, sintine basılması, tehlikeli madde ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptırımları uygulamak amacıyla 3 denetim gemisiyle 24 saat aralıksız çalışıyor.

Denetimler, gemilerin demirleme, bağlama ve bekleme yerleri, balıkçı barınakları, marinalarıyla kıyıya, iskele ve rıhtımlara bağlı bekleyen deniz araçlarında yoğunlukla yapılıyor. Deniz araçlarından alınan numuneler, son teknolojiyle donatılmış laboratuvarda yapılan testlerin ardından kirletici özelliğe sahip olmaları halinde gerekli ceza işlemleri uygulanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, yaptığı açıklamada, İstanbulBüyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın direktifleri doğrultusunda en ileri teknolojilerle çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti. İstanbul'da Boğaz'da ve Marmara Denizi'nde ceza uygulama yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinde olduğunu ifade eden Tahmaz, çalışmaları İstanbul Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüyle işbirliği içinde yürüttüklerini aktardı.

İstanbul Boğazı'ndan yılda 55 bine yakın gemi geçiyor

Mustafa Tahmaz, İstanbul Boğaz'ından geçen gemi sayısının yıllık 55 bini bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"2015 yılı itibariyle 28'i Türk bayraklı olmak üzere 90 gemiye cezai müeyyide uyguladık. Bunun karşılığında 2 milyon 814 bin lira ceza kestik. 3 denetim ekibimiz var. Bu gemilerimiz hızlı, manevra kabiliyeti yüksek ve teknolojik açıdan her türlü özelliği barındırıyor. Ekiplerimiz 24 saat esasına dayanan denetim uygulamaları yapıyor. Herhangi bir kirlilik tespit edildiğinde bu fotoğraflanıyor, kamera kaydı ve numune alınıyor. Daha sonra laboratuvarlarımızda alınan numuneler inceleniyor. Eğer standart değerler üzerinde bir kirlilik oluşturuyorsa yine kirletici geminin özelliğine, büyüklüğüne göre mevzuatta karşılığı olan cezai müeyyide uygulanıyor. İhtiyaca göre program dahilinde helikopterle denetim yapıyoruz. Mart başından itibaren Multikopter, Drone cihazlarla da inşallah denetim yapacağız, ekibimizin eğitimine başladık."

Tahmaz, deniz araçlarından gelen çağrı üzerine, ücret karşılığında atıklarını aldıklarını ve Haydapaşa Limanı'ndaki susuzlaştırma biriminde ayrıştırdıktan sonra atıkları geri dönüşüm merkezine gönderdiklerini dile getirdi. Deniz araçlarına mavi kart uygulamasıDeniz araçlarının kirletici maddeler açısından elektronik ortamda kontrolü için yeni bir uygulama başlattıkların bildiren Tahmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Mavi kart uygulamamızı İstanbul'da 7 noktada gerçekleştirmiş durumdayız. Bu kapsamda liman ve marinalarda bağlı bulunan gemilerin pis sularının İSKİ'nin kolektörüne deşarjını sağlıyoruz. Bu online olarak da sitemizden takip ediliyor. Hem hangi gemi ya da yatın ne zaman boşaltım yapması gerektiğinin denetimini periyodik olarak yapmış oluyoruz hem de mavi kart uygulamasıyla bu hizmeti alması gereken gemilerin ihtiyacını sağlamış oluyoruz. Türkiye'de konaklayan uluslararası gemilerde bu uygulama zorunlu. Bu kartı elde etmek çok kolay, almayanlara mevzuat açısından bir cezai müeyyidesi var."



Kaynak: Sondakika
Eklenme tarihi: 04.02.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BÜYÜK ÇAMLICA Den..
 MAKSİMUM Denizcil..
 İSTKUM Denizcilik
 TOPKAPI GROUP
 KÜÇÜKPRENS gezi t..
 FATOGLU Gıda San...
 EFE Gemi İşletmec..
 YÜKSEL Denizcilik
 EMEK MARIN Ltd. S..
 LİKİTGAZ gemicili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim