Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
İzmir'de 40 yıllık vapur törenle batırıldı
İzmir'de 1970'li yıllardan bu yana iki yaka arasında yolcu taşımacılığı yapan 9 Eylül vapuru, Karaburun ilçesinde su altı canlılığın artırılması ve dalış turizminde kullanılmak üzere törenle batırıldı.

Vapurun ilk kaptanlarından Yahya Şaşmaz, Karaburun İskelesi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, gemiye dair birçok güzel anısı olduğunu belirtti.



Kendisinin bir yandan üzüldüğünü bir yandan da sevindiğini dile getiren Şaşmaz, "Yıllarca kullandığım vapurun batması üzüyor ama en azından parçalanmadığı, deniz yaşamına yapay resif olarak katkı sağlayacağı için seviniyorum" diye konuştu.

İzmir Valisi Mustafa Toprak da denizden daha fazla yararlanılması gerektiğini ifade ederek, "Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi" kapsamında batırılacak vapurun, dalış meraklılarının ilgisiyle ilçe turizminin yanı sıra deniz altındaki canlı hayatının gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Vapurun batırılmasına üzülenler bulunduğuna değinen Toprak, "Bu bir yok oluş değil, hatıraların deniz altında yeniden fışkırmasıdır" dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk de İzmir'in anılarını süsleyen vapurların, artık yolcular değil, deniz canlıları için hizmet vereceğini belirterek şöyle konuştu:

"Karaburun, son yılların en çok rağbet gören yerleri arasında bulunuyor. Turizmde, planlı şekilde kalkınmak zorunda. Dalış turizmi de doğasını koruyup turizm gelirlerini artırmasına yardımcı olacaktır."

Karaburun Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın da katıldığı törenin ardından katılımcılar, iki tekneyle 9 Eylül'ün batırılmak üzere bekletildiği Küçükada'nın açıklarına götürüldü.

9 Eylül vapuru, çevredeki teknelerin de katılımıyla sirenler eşliğinde kontrollü şekilde batırıldı. Etkinliğe katılanların, hatıra fotoğrafı çektirdiği gözlendi.

Milli dalışçı Derya Can'ın bir süre bekledikten sonra batırılan vapura dalacağı öğrenildi.

Alaybey vapuru yarın batırılacak

Alaybey vapuru ise yarın Büyükada yakınlarında batırılacak.

Alaybey Tersanesi'nde inşa edilip 1976 yılında hizmete giren 9 Eylül ve Alaybey vapurları, Karşıyaka ve Konak iskeleleri arasında sayısız sefer yapmalarının ardından 2012 yılında ekonomik ömürlerini tamamlamalarıyla seferden alınmış, İzmir Büyükşehir Belediyesince satışa çıkarılan ancak alıcı bulamayan vapurlar, en sonunda Karaburun Belediyesine bedelsiz hibe edilmişti.

İki vapurun, hem batırıldıkları yerdeki deniz altı yaşamına canlılık getirmesi hem de dalış turizmi açısından ilgi çekmesi bekleniyor.



Kaynak: TRThaber
Eklenme tarihi: 30.04.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOCAELİ Denizcili..
 NAUTİLUS Diving
 SERHAT Feribot A...
 CATONI Deniz İşle..
 GARANTİ Denizcili..
 ERKAN ÖZTÜRK Yat ..
 ARYA SHİPYARD CO.
 NOVA Shipping
 DOĞUHAN Denizcili..
 AR-GAZ
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim