Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Aliağa'da ikinci ‘Kuito’ vakası mı?
Avrupa Birliği Çevre Yasalarına göre geri dönüşümü gerçekleştirilemeyen M/T METHANIA isimli LNG taşıyıcı tankerin, sökülmek üzere Türkiye’ye getirildiği haberi çevrecileri ayağa kaldırdı. Aliağa’daki bazı gemi geri dönüşüm firmalarının gemiye talip olduğu, alımı ve sökümü uygun görülmeyen gemiyi satın almayı kafasına koyan bir Türk firmasının hülleye başvurduğu iddia edildi.



Tehlikeli atıkların sınır ötesi taşınmasını ve bertarafını düzenleyen ‘Basel Sözleşmesi’ kurallarına aykırı olduğu için uzun bir süredir AB Çevre yasalarına göre geri dönüşümü gerçekleştirilemeyen M/T METHANIA isimli LNG taşıyıcı tankerin, sökülmek üzere Türkiye’ye getirildiği haberi çevrecilerin tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz yıl da Angola açıklarında uzun yıllar ham petrol işleyen ve radyoaktif atık yüklü olduğunu ileri süren 'Kuito' adlı geminin söküm için Aliağa’ya getirilmesi çevrecilerin tepkisine neden olmuştu.

TÜRKİYE’YE GETİRMEK İÇİN İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ

Uzun yıllar sıvılaştırılmış doğal gaz taşımacılığı yaptıktan sonra ekonomik ömrünü tamamlayan M/T METHANIA isimli geminin, notifikasyon (bildirim) işlemlerini gerçekleştirmeden, Fransa’dan demir aldığı öğrenildi. Ancak uluslararası ‘Gemi Takip Sistemi’nde halen Fransa’nın Marsilya Limanı’nda görülen geminin, isim değişikliği ile Türkiye’ye getirilmek üzere yola çıktığının bilgisine ulaşıldı.

HÜLLE YOLUYLA ALINDI İDDİASI

Aliağa’da faaliyet gösteren bazı gemi geri dönüşüm firmalarının gemiye talip olduğu, ancak Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler gereği alımı ve sökümü uygun görülmeyen söz konusu gemiyi satın almayı kafasına koyan bir Türk firmasının hülleye başvurduğu iddia edildi.

GEMİ ÇANAKKALE AÇIKLARINDA

Geminin adının Mayıs ayında M/T METHANIA olarak değiştirildiği ve Hindistan vatandaşı olan bir iş adamı üzerinden satın alındığı öğrenildi. Fransa’daki kaotik ortamı da lehine kullanarak ülkeden ayrılmayı başaran gemi, römorkör yedeğinde önce Malta’ya buradan da Türkiye’ye getirildi. Sökümü yapılmak üzere getirilen geminin şu an Çanakkale Bozcaada mevkiinde bulunduğu ve notifikasyon onayı olmadığı için, miktarı belli olmayan slaç atığını Kolin Şirketi tarafından atık bertaraf depolarına boşalttığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre; 2 bin ton olarak tespit edilen atığın slaç olmadığı, geminin yakıtı olduğu iddia edildi.

ÇEVRECİLER KARŞI ÇIKIYOR

Tehlikeli ve zehirli atık barındırdığı gerekçesiyle, geminin Türkiye’de sökülmesine karşı çıkan çevreciler, Aliağa’ya getirilmesi an meselesi olan geminin sökümünü engellemek için harekete geçerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden de konu hakkında açıklama beklendiği ifade ediliyor.


Kaynak: Aliağaekspres
Eklenme tarihi: 06.06.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MOST Denizcilik
 MERYEM ANA Deniz ..
 KAPTANOĞLU Denizc..
 VİYA Yachting
 İZMAİL Kumanya
 AKNUR Denizcilik
 ATA Holding A.Ş.
 CHISIEL Dış Ticar..
 DEDEMAN Holding A..
 KİRAZOĞLU Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim