Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Ahmet Arslan, 'filomuz dünyada 14. sıraya yükseldi'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gemi Mühendisleri Odası'nın (GMO) 62. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programda denizcilik sektörüne ilişkin önemli bilgiler verdi.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası bu yıl sekizincisini düzenlediği Gemi Mühendisliği Haftası içerisinde 62. Kuruluş Yıldönümünü 10 Aralık 2016 tarihinde Crowne Plaza’da kutladı.



Geceye, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Gemi mühendisleri Odası üyesi Sayın Ahmet Arslan, T.C. UDHB Müsteşarı GMO Üyesi Sayın A. Selçuk Sert, T.C. UDHB Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü ve GMO üyesi Sayın Salim Özpak, T.C. UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü GMO üyesi Sayın Hızırreis Deniz, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı GMO Üyesi Sayın Prof.Dr. Abdi Kükner, Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve GMO üyesi Sayın Prof. Dr. Oral Erdoğan, YTÜ Rektör Yardımcısı ve GMO üyesi Prof. Dr.Mesut Güner, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Başaran Bayrak, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Metin Kalkavan, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fazıl Uzun’un yanı sıra sektörün ileri gelenleri, üyelerimiz ve aileleri katıldı.

Gece, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nuri Uygur’un açılış konuşması ile başladı. Ardından, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuşma yaparak, sektörün bugününü değerlendirip, geleceğe yönelik atılması gereken adımlar konusunda bilgilendirmelerde bulundular.

Türkiye'nin önemli noktalarında gemi mühendislerinin bulunduğunu anımsatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın, kendisinin ve bakanlık müsteşarının da gemicilik alanında eğitim gördüğünü söyledi.

Gemicilik sektörünün kaderini yıllar önce sektöre dair hiçbir bilgisi bulunmayan insanların belirlediğini anımsatan Arslan, "Bundan 17-18 sene önce denizcilikten sorumlu devlet bakanı çok kısa süreliğine Deniz Ticaret Odasına uğradığında aman tek cümle de olsa derdimizi anlatabilir miyiz diye peşinden koştuk. Sonra Ankara'ya gittiğimizde yine bir tane meslektaşımız rahmetli Türkan Çoban Hanımefendi… En son genel müdür yardımcısı olmuştu. Genel müdür yardımcısına erişebilmek bizim çok önemliydi, büyük bir lütuftu." diye konuştu.

"Türk sahipli filomuz dünyada 14. sıraya yükseldi"

Denizcilik sektörünün son 14 yılda önemli başarılara ulaştığını aktaran Arslan, "Dünya denizciliğinde Türk sahipli filo olarak yaklaşık 9 milyondan 29 milyon dedveyt tona geldik. 19'uncu sıradan 14'üncü sıraya geldik. Dünya denizciliğinin gemi inşasının yüzde 80'ini 30 ülkenin yaptığı düşünülürse 14'üncü sıra iyi bir sıra." bilgilerini verdi.

Arslan, Türkiye'deki tersane sayısının son 14 yılda 37'den 79'a yükseldiğini ifade ederek, "Çok daha önemlisi yaklaşık 400 ile 450 bin dedveyt ton inşaat kapasitesinden 4,5 milyona geldik. 10 misli artış var. Sektörün geleceği inşallah beklentilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin söylediği gibi umut verici." diye konuştu.

Türkiye'nin yat üretiminde dünya 3'üncüsü olduğunu dile getiren Arslan, kabotaja verilen desteklerde de yüzde 100'ün üzerinde artış sağlandığını kaydetti.

Bakan Arslan şöyle konuştu: "Türkiye'nin toplam dış ticareti içerisindeki deniz yoluyla taşınan malların parasal değeri 202 milyar dolar. 2002'yle kıyaslarsanız aşağı yukarı 4 misli. Hakeza denizcilik eğitimi veren okul sayısı geçmişte 3 ile 5 ile anılırken bugün bu alanda üniversiteler var artık. Sadece fakülteler değil. Meslek yüksekokulları, hakeza denizcilikle ilgili özel okullar, kurslar. Eğitim kurumu sayısı 35 iken bugün 126'ya erişmişiz. Bu sektörün el ele birlikte başardığı bir konudur. Yine Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) 255 milyon TL'lik kefaletle gemi yatırımlarını ülkemizde teşvik sisteminde 2'nci bölgeden 5'inci bölgeye getirmiş olmak çok önemli bir uygulama. Ancak bu uygulamanın asıl güzel tarafı önceki gün açıklanan teşvik paketiyle netleşti. Artık 100 milyar TL'den bahsediyoruz. Ondan da biz sektör olarak eğer akıllı davranır, adımlarımızı doğru atar, birbirimizle el ele çalışırsak eminim ki o fonlardan da ziyadesiyle yararlanacağız. Sektörü inşallah beklediğimiz noktalara daha emin adımlarla taşımız olacağız. "

"Bütün tersanelerin kira süreleri 49 yıla çıkarıldı"

Tersanecilik için kritik öneme sahip Tuzla ve Yalova'nın imar problemlerinin çözüldüğünü hatırlatan Arslan, "Şimdi tersanelerin kira süreleri 18 yıla düşmüştü, yine tersane sahibi geleceği göremediği için yatırım yapamıyordu veya ihtiyatlı davranıyordu. Bunun yerine 49 yıla çıkarılması çok önemliydi. Hiçbirini hiçbirinden ayırmadık, bugün itibarıyla bütün tersanelerin kira süreleri 49 yıla çıkarıldı." dedi.

Denizcilik sektörüne sağlanan destekleri sıralayan Arslan, sektörün Türkiye'nin kalkınması için önemli bir konumda olduğunu yineledi.

Türk milletinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde teröristlere ve fesat çıkarmak isteyenlere ders verdiğini vurgulayan Arslan, "Nasıl birlikte hareket edip dünyanın hainlikleriyle ve de onların maşaları olan hainlerle baş ediyorsak, sektörde de omuzlarımıza yüklenen büyük bir sorumluluk var. Mühendisiyle, tersanecisiyle, armatörüyle bu sektörün şemsiye kuruluşları olan STK'larla biz beraber hareket ettiğimiz sürece nasıl bugün dünden iyi, yarın bugünden de iyi olacak. Şüpheniz olmasın." değerlendirmesini yaptı.

Program Arslan'ın konuşmasının ardından türkü dinletisiyle devam etti. Etkinliğin sonunda plaket takdimlerine geçildi. Bakan Arslan 15 Temmuz Gazisi Ahmet Taşkıran'a plaket takdim etti.

Oda gecesinde meslekte 25. 40. 50. Ve 60. Yıllarını dolduran üyelere, “Gemi Mühendisliği Haftası 2016 “ etkinliklerine sponsor olan firmalara ve 15 Temmuz’da gazi olan üyemiz Ahmet Taşkıran’a plaketleri taktim edildi.



Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 13.12.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AE Medya Turizm İ..
 MARMARA RoRo
 AKNUR Denizcilik
 GRUP İSTANBUL
 ÇETİNKAYA Denizci..
 ATİPOST Turizm Lt..
 AQUANAUT Diving
 HİCRİ ERCİLİ Deni..
 ELDAŞ Gemicilik
 MARTRANS
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim