Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Dünyanın en büyük FSRU gemisi Hatay’da hizmete girdi
Dünyanın en büyük LNG depolama ve yeniden gazlaştırma gemisi (FSRU - Floating Storage Regasification Unit) Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından hizmete alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, , 263 bin metreküp depolama alanına sahip olan FSRU gemisini hizmete açtı.

Gemi, 263 bin metreküp depolama alanı ile dünyanın en büyük FSRU gemisi olma özelliğini taşıyor.

‘Milli Enerji’ alanında önemli projelere imza atan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, LNG depolama ve gazlaştırma özelliğine sahip FSRU gemisini hizmete açtı. BOTAŞ Dörtyol Terminalinde düzenlenen açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Hatay Valisi Erdal Ata, protokol üyeleri ile çalışanlar katıldı.




Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “2017 yılını enerji alanında büyük başarılar ile rekorlara imza atarak başlattık. 2018 yılında daha çok çalışacağız sözü vererek başladık. Bakanlığımızdaki tüm arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Geçen yıl İzmir Aliağa’da Türkiye’nin ilk FSRU terminalini hizmete aldık. Türkiye’nin ikinci FSRU terminalini hizmete alıyoruz. Dünyanın en büyük depolama kapasitesine sahip tesisimiz çok önemli bir konuma sahip. Dünyadaki standartların bir hayli üstündeki bu tesis, ülkemize hayırlı uğurlu olsun. FSRU sayesinde, gaz için binlerce kilometrelik boru hatları kurmadan, tüketim merkezlerine yakın yeni giriş noktaları oluşturuyoruz. Böylece doğalgaz üretim ve yatırımda, taşıma maliyetleri ile birlikte, işletme kayıplarını da minimuma indiriyoruz. Mevcut sisteme kısa sürede entegre edebilen FSRU tesisleri, arz güvenliğimize de önemli bir esneklik kazandırır. İşte bu tesis yarın bir gün bir sıkıntı olduğu zaman, gemimiz yüklenecek Trakya’da, Ege’de hizmete girecek. Bir gün içinde. Enerji üretimi ihtiyacı noktasında çok kıymetli bir yatırım” dedi.



Tüketim zamanlarındaki mevsimsel dalgalanmaların, ya da jeopolitik risklerden kaynaklı kesintilerin bu sayede önüne geçmiş olacaklarını ifade eden Bakan Albayrak, “Doğalgaz arz güvenliğimizi teminat altına alacak bir diğer husus ise, güçlü bir depolama alt yapısının kurulması. Silivri ve Tuzgölü depolama tesislerinin yaklaşık 3.5 milyar metreküp depolama tesislerini, geçtiğimiz yıl anons edip devralmaya başladığımız yeni fazlarla, 2023 yılından önce 10 milyar metreküpün üzerine çıkarıyoruz. Amacımız yıllık doğalgaz tüketimimizi, en az asgari, yüzde 20’sini depolayarak kısa süreli arz güvenliğimizi teminat altına almak. İşte bu amaçla 2016 yılbaşında, 34 milyon metreküp olan günlük LNG’den gazlaştırma kapasitemizi, 2016 sonunda yüzde 88 artış ile, 64 milyon metreküpe çıkardık. 2017 yılında ise toplamda 117 milyon metreküpe ulaştırarak, 2 yıl gibi kısa bir sürede mevcut kapasitemizin üç katının üzerine çıkacağız. Sisteme gaz giriş kapasitesinin 2015 sonunda tüm sistemdeki 190 milyon metreküpü, 2016 sonunda 210 milyon metreküpü, 2017 sonunda 288 milyon metreküpe çıkardık. Eski dönemlerde yoğun tüketimin olduğu, 250 milyon metreküp tüketimin olduğu, en pit zamanlardaki rakamın yaklaşık yüzde 20’sinin üzerinde” diye konuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FSRU GEMİSİ

Konuşmaların ardından dünyanın en büyük FSRU gemisinin açılışı gerçekleştirildi. Türkiye’nin ikinci FSRU gemisi olma özelliğini taşıyan gemi, 263 bin metreküp depolama alanına sahip. 345 metre uzunluğundaki gemi, 55 metre genişliği ile dünyanın en büyük FSRU gemisi özelliğini taşıyor. Gemi, günlük maksimum 20 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip. Bir depo LNG ile Türkiye’nin yüzde 20’sinin günlük doğalgaz ihtiyacı karşılanıyor. Yüzen bir fabrika özelliğini taşıyan gemi için özel iskele inşa edildi. Dörtyol ilçesinde bulunan BOTAŞ Terminalinin deniz kıyısına LNG taşıyan, FSRU gemilerinin yanaşabilmesi için 2.2 kilometre uzunluğunda iskele inşa edildi. Hareket edebilir olması sebebiyle, ihtiyaç duyulan bölgeye transferi sağlanan gemi, hem az maliyeti, hem de kısa sürede devreye girebilme özelliğini taşıyor. Dünya genelinde, 14 ülkede 29 FSRU gemisi bulunuyor.



Eklenme tarihi: 07.02.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KALAMIŞ Denizcili..
 ERKAN ÖZTÜRK Yat ..
 DADAYLILAR
 ER-MAR Denizcilik..
 NİSA Denizcilik
 PAK Kimya
 ÖZLER İskele Ltd...
 ALİ RIZA AKSOY De..
 ORTA DOĞU TEKNİK ..
 YOROZ Agency
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim