Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
ÖZDENKURDER’in yeni yönetmelik hakkında basın açıklaması
Özel Denizcilik Kursları Derneği (ÖZDENKURDER), geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanan Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği'ne ilişkin basın açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile, gemiadamları ve kılavuz kaptanların yeterlikleri, eğitimleri, sınavları, belgelendirilmelerine ilişkin kurallar ve disiplin işlemleri ile gemiadamlarına ilişkin denizcilik eğitimi veren kurum ve kuruluşlara yönelik idari yaptırımlar belirlendi.

Konu ile ilgili basın açıklamasında bulunan Özel Denizcilik Kursları Derneği (ÖZDENKURDER) gemiadamlarının kalite ve standartlarının arttırılmasına yönelik bu değişikliğin sektöre çok faydalı olacağını vurguladı.

Basın açıklamasında, mevzuatta yapılan en önemli değişikliğin zabitlere ve kılavuz kaptanlara getirilen yabancı dil puan zorunluluğu olduğuna değinildi. Özel Denizcilik Kursları Derneği, zabitlerinin yabancı dil sorunu olduğuna, bu sorunun çözülmesine, bunun için düzenlemeler yapılmasının gerekliliğine katıldığını, bu kararı desteklediklerini açıkladı.

Ayrıca basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

‘Bir üst yeterliliğe geçecek zabitlerden hazırlık ve sınava girmek için zaman verilmeden yabancı dil sınavı veya muadili sınavlardan puan alması uygulamasına katılmıyoruz. Hangi sınav olursa olsun sınavlar hazırlık ve belirlenmiş sınav takvimine uyulmasını gerektirir. Diğer taraftan aynı mevzuat ile kılavuz kaptanlar için YDS 70 puanı zorunlu olmuş, idaremiz yerinde bir uygulama ile hazırlık ve sınava girmek için kılavuz kaptanlara 2 yıl geçiş süresi vermiştir. Çelişkili durumun ortadan kaldırılması için yabancı dil sınav puan zorunluluğu uygulamasına, kılavuz kaptanlara verildiği gibi gemi zabitlerine de 2 yıllık hazırlık ve sınava girme süresi verilmelidir. Aksi taktirde bir çok zabitimiz istihdam sıkıntısı ve mağduriyet yaşarken, armatörlerimiz personel bulmakta zorlanacak, yabancı gemiadamı istihdamı artacak ve denizcilik faaliyetlerimiz olumsuz yönde etkilenecektir.

Verilecek bu süre içinde, sektörün bütün paydaşları ve alan uzmanlarının katılımıyla bir çalıştay düzenlenmeli, çalıştayda zabitlerimizin yaptıkları görevler ve çalıştıkları bölgeler dikkate alınarak lisan ihtiyacı tespit edilmeli, mesleğimizin kendine has özellikleri, mesleki gelişim paternleri, dünyada ve ülkemizdeki uygulamalar ortaya koyulmalı, Gemiadamları Sınav Merkezi imkanları da kullanılarak en uygun hal tarzı tespit edilmeli ve uygulanmalıdır. Denizcilik İdaresinin ve sektörünün soruna yaklaşma ve çözme yöntemi böyle olmalıdır.

Özel Denizcilik Kursları Derneği olarak, her iki mevzuatımızın uygulanmasında bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonra da önemli rolümüz olmasına rağmen, mevzuat değişiklik çalışmalarında Derneğimize yer verilmemiş, çalışmalara aktif olarak katılımımız sağlanamamış, bilgi birikimi ve tecrübelerimiz değerlendirilmemiştir.

Yönetmelik ile Yönergesinde görülen iki mevzuat arasındaki İngilizce dil sınav puanı gibi uyumsuzluklar giderilmeli, Yönetmelikten çıkartılan Köprüüstü Kaynakları Yönetimi (BRM) ve Makine Dairesi Kaynak Yönetimi (ERM) gibi sertifikaların özellikle 1 Temmuz 2013 den önce yeterlik belgesi almış olan gemi adamları yönünden liman kontrollerinde yaratabileceği sorunlar yeniden değerlendirilmeli, tayfa yeterliliklerinde sınav olmaksızın hizmetle yapılan yükselmeler ile kamuda ve özel sektörde çalışan gemiadamları arasında oluşturulan ayrımın giderilerek tüm bu hususlar STCW Sözleşmesine uyumlu hale getirilmelidir.

Denizcilik eğitiminde önemli bir boşluğu dolduran ve STCW-2010 uyum süreçlerinde filomuzun aksamadan çalışmasına en büyük katkıyı koyan Derneğimiz üyesi tüm kurslara, yayınlanan mevzuattaki güvensizlik içeren bakış açısının İdaremiz tarafından uygulamada giderileceği temennisiyle mevzuatımızın sektörümüze hayırlı olmasını temenni ederiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.'

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- 'Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği' yayımlandı





Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 15.02.2018




Share |




YORUMLARINIZ


SIKAYET
İngilizce imtahanını gecerek kaptanlık yada zabıtlık almıs arkadaslar bu ehlıyete haız olan ınsanları bır anda zora sokmak nedır acaba eskıden elma apple dı da sımdı baska bır deyım mı oldu yada ıngılızce kelımeler degıstıde bız mı bılmıyoruz yada amaç turk bayraklı gemılerı ve turk ehlıyetlı kaptanları pıyasadan sılıp üç bes gunluk uydurma kurslarla 5000 usd gıbı paralarla uzakyol veya 3000 gros ton kaptan mı olacak pıyasada amac bu mu sureklı yurt dısına calısan ve bır sorun yasamayan kaptan ve zabıtlerı bence ayrı bır kefede tutmak lazım zaten bu işi yapamayanlar artık pıyasadan sılındı ve sılınmeye mahkum bırakıldı bızler akademık duzeyde ıngılızce tercumanlık yapmayacagız yada ıkı ulke arasında burokrasık konusmaları tercumede etmeyecegız ve ıngılızce aşk kıtaplarıda yazmayacagız lutfen denız emekçılerının ne maasına ne yasam kosullarına göz dıkmeyınız eger kı cesaretınız varsa ve bu yasayı cıkaranlar gercekten samımı ıseler önce yıpranmamızı gerı versınler ve denızde calısma sartlarını kosullarını maaş standartlarını sıgorta ve emeklılık haklarını sosyal haklarını iyileştırerek bu işe başlayalım gerısı zaten gelır saygılarımla Kaptan berat yedıcan

Yazan: BERFAT YEDİCAN - 16.02.2018 22:58:10


Yeterlilik yükselmelerinde YDS şartı
Yeterlilik yükselmelerinde yönergede belirtilen ingilizce puan şatrını (YDS veya ösym nin kabul ettiği eşdeger sınavlar) sağlamak ingilizce bilme sorununu çözmez sadece barajı geçmeyi sağlar. Önerim kurumun kabul ettiği bir inglizce eğitim kurumundan yeterli olabilecek süre ingilizce eğitimi almak ve başarılı olmak
Yazan: Tamer AK - 16.02.2018 15:01:00




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DESE Crew Managem..
 HİLAY Denizcilik ..
 NEGMAR Denizcilik..
 DEVAL Denizcilik
 TRIO Denizcilik İ..
 ADA YATCILIK ve T..
 AGS Union İnşaat ..
 EMSAN Denizcilik ..
 ASLI Deniz Taş. V..
 ONURSAN
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim