Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
''Kadınlar Denizde'' etkinliği gerçekleştirildi
Yakamoz ve SheFarers Platformu'nun düzenlediği "Kadınlar Denizde" etkinliğinde, stajlardan gemide yaşama kadar kadınların önündeki tüm engeller masaya yatırıldı.

Uluslararası denizcilik camiasının kadın liderleri Yakamoz ve SheFarers Platformu’nun 8 Mart’ta düzenlediği “Kadınlar Denizde” etkinliğinde bir araya geldi.



SheFarers Platformu kurucuları Kapt. Ayşe Aslı Başak ve Kapt. Hülya Güler’in ev sahipliğinde İNCİSU teknesinde İstanbul Boğazı’nda seyir halindeyken gerçekleştirilen etkinlikte her iki platformun da ana destekçisi olan TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın ile beraber İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Üyesi Müh. Yılmaz Onur ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Torlak hazır bulundu.



Denizcilik öğrencilerinden sektörün “erkek” paydaşlarına kadar yoğun ilgi gören etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kapt. Ayşe Aslı Başak, “Denizde Kadın temasını işlemek istedik. Hepiniz parlıyorsunuz. Bu kadar denizci kadın ilk defa bir gemide bir araya geldi” dedi.

or günler geçirdik

GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın ise, “Erkek mesleği olan denizcilikte kadınların yerini bulabilmesi çok zor oldu. O zamana kadar kendileri uğraşarak bir yere geldiler ama bir yerde tıkandılar ve biz devreye girdik. O. zamanlar kadın çalıştırmak istemeyen firmaların tamamı şu an kadınlarla çalışıyorlar. Hatta bir armatör, ‘imkanımız olsa da tüm gemilerimizle çalışsa’ demişti” dedi.



Aşkın şunları söyledi :

“Sizler bir anlamda 1850’lerin Amerika’daki zengileri gibisiniz. Orada içlerinden başkan çıktı. GEMİMO’yu bir dönem kadın başkan yönetti. DEFAMED’in İzmir Şubesi’nin başkanı kadındı. GEMİMO’da da tekrar bir kadın yönetici olacağını düşünüyoruz.

Atatürk’ün 100 sene önce sağladığı hakları şu anda ülke olarak kıymetini biliyor muyuz bilmiyor muyuz yorumlarına bırakıyoruz ama örnek aldığımız ülkelerde kadınlar araba kullanma hakkı alınca seviniyorlar. Bu hakları korumak kadınların örgütlenmesi ve çalışması ile mümkün olacaktır. 8 Mart anma ve mücadeleye devam günü olmalıdır. GEMİMO’da kadın üye sayımız çok az olmasına rağmen yönetim kurulumuzda ciddi sayıda temsil ediliyorlar”

Aklımıza bile gelmezdi

Aşkın’ın ardından etkinliğe sponsor olan firmaların plaketleri verildi. Transbosphor Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Mert Can, “Yedinci defa ana sponsor olduk. Bizi kırmayıp kabul ediyorlar. Umarım beyin fırtınalarından iyi fikirler çıkar. Biz de uygularız” derken İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Üyesi ve ONURSAN ile GEPA’nın yönetim kurulu başkanı Yılmaz Onur ise, “Yüksek Denizcilik Okulu’ndan (YDO) 1975’de mezun olduğumuz zaman aramızda bu işi kadınlar da yapabilir mi diye konuşuyorduk. Aklımıza bile getirmezdik. Fakat seneler geçti ve bizim okula kadınlar girmeye başladı ve görevlerini en iyi şekilde yapıyorlar. Şirketlerimizde de birçok kadın çalışıyor ve son deece memnunuz. Bizler Atatürk’ün bırakmış olduğu mirası taşımış olmamızdan dolayı bugünleri yaşıyoruz” diye konuştu.

Yurtdışından gelen kadın denizciler konuştu

Ardından etkinlikte uluslararası konuşmacıların sunumlarına geçildi.

Programa yurt dışından katılan kadın denizcilerden, Mısır’ın ilk gemi makine ve açık deniz mühendisi Nadin Said, Dünyanın ilk kadın kaptanlarından Danimarkalı Helle Andsbjerg, Norveç'den Dünyanın ilk kadın otomasyon uzmanı Kapt. Jaquelyn Burton, Hindistan Denizcilik Birliği Kadın Kolları Başkanı Saleha Shaikh... denizcilik sektörüne giriş hikayelerini anlattılar.



SeaThon Beyin Fırtınası

Düzenlenen etkinlikte son olarak “SeaThon Beyin Fırtınası” bölümüne geçildi. Gruplara ayrılan katılımcılar, moderatörler eşliğinde “denizde yaşam: Gemide çalışırken annelik, sosyal haklar, kadın sağlığı”, “kotalı veya kotasız? Denizcilikte cinsiyet eşitliği”, “kadın stajyerler”, “cinsiyet eşitliği savunucuları: Kadınları destekleyen erkekler”, “denizcilik sektöründe kadın girişimciliği”, “kadın denizciler için mentörlük, kariyer rotası ve istihdam olanakları” konularını masaya yatırdılar ve ardından birer sunumla paylaştılar.





Kaynak: denizcilikdergisi
Eklenme tarihi: 09.03.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YAREN Denizcilik
 İSKETE Deniz Taşı..
 İYEM Asya Denizci..
 ORTAKS Shipping c..
 ALFEKS ALESTA Den..
 GLOBUS Uluslarara..
 BORLU Çevik Akary..
 NUR Denizcilik
 ÖZSAY Deniz nakli..
 NAKLET Ticaret Lt..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim