Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Navtex savaşının ardından: Oruç Reis'i 15 savaş gemisi, F-16'lar ve SİHA'lar koruyor
Türkiye Doğu Akdeniz’deki haklarını korumaya kararlı. Yunanistan, Meis Adası civarında sismik araştırma için görevlendirilen Oruç Reis’e karşı ordusunu alarma geçirince Türkiye’den karşı hamle gecikmedi. TSK, çatışma riskine karşı 15’e yakın savaş gemisiyle bayrak gösterdi.



Türkiye, uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanarak Antalya’nın bin 300 metre uzağındaki Meis Adası civarında sismik araştırma yapmak için Navtex ilan edince Akdeniz’de tansiyon yükseldi. Lozan’a aykırı olarak Meis Adası’nı işgal edip silahlandıran Yunanistan, Türkiye’ye engel olmak için karşı Navtex yayınlayıp ordusunu alarm durumuna geçirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri, olası bir çatışma riskine karşı 15’e yakın savaş gemisi, SİHA’lar ve F16’larla bölgede bayrak gösterdi.

Yunanistan'da endişe

Akdeniz’deki çalışmalarını uluslararası hukuka uygun olarak devam ettiren Türkiye, önceki gün Meis ve Rodos arasında kalan bölgede sismik araştırma yapmak için Navtex ilan etti. 21 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında geçerli olmak üzere yayınlanan mesajda, bu bölgede Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han gemilerinin sismik araştırma yapacağı belirtildi. Bu Navtex’in ardından Yunanistan alarma geçti. Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, acil olarak ülkesine geri döndü. Tüm tatilleri askıya alıp orduyu ‘kırmızı alarm’ seviyesine geçiren Floros, “Kara, hava ve denizde gerektiğinde hakim olmayı hedefliyoruz” açıklaması yaptı.

15 gemi koruyor

TSK bu tehditler üzerine teyakkuza geçti. F-16’lar Meis Adası civarında alçak uçuş icra etti, İHA ve SİHA’lar da bölgede devriyeye başladı. Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han gemilerinin bölgeye hareketinden önce Deniz Kuvvetleri’ne ait 15’e yakın gemi bölgeye intikal ederek güvenlik önlemi aldı. Buna karşı Ege’de jet uçurmaya başlayan Yunanistan, Türkiye’ye karşı başka bir Navtex yayınladı. Deniz Kuvvetleri ise Yunanistan’ın ilanının geçersiz olduğunu, bölge ile ilgili Navtex’i sadece Türkiye’nin yayınlayabileceği belirtti.

Çağrı arıyorlar

Sahadaki yüksek tansiyon diplomasiye de yansıdı. Türkiye’deki Yunan Büyükelçiliği, Dışişleri’ne konuyla ilgili rahatsızlığını iletti. NATO ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de konunun gündeme getirilmesi için girişim başlattı. Yunan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos da ABD Savunma Bakanı Mark Esper’i aradı. Yunan basınına göre Yunan Bakan “Hükümranlık haklarını kullanmaya ve kendimizi korumaya hazırız” dedi.

Resmi bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye’ye duyurulan planları askıya alması ve bölgede tansiyonu arttıracak adımlardan kaçınması çağrısı yaptı. Almanya da gerilimde Yunanistan’a destek verdi. Atina’da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmede Yunanistan’a destek mesajı verdi. Miçotakis ise Türkiye’ye karşı yaptırım istedi. Ayrıca Yunan Başbakan’ın bugün ülkedeki tüm parti liderleri ile araya gelerek durum değerlendirmesi yapacağı ifade edildi. Öte yandan Yunan muhalefeti, hükümeti Türkiye’ye karşı pasif kalmakla suçladı. Eski Başbakan Aleksis Çipras, Türkiye’nin bölgeye 40 savaş gemisi gönderdiğini iddia ederek, “Miçotakis hükümeti çok pasif. Acil kriz masası kurulmalı” dedi.

Cem Gürdeniz'in açıklamaları

Türkiye’nin en son Ekim 2018’de bölgede araştırma yaptığını belirten emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “O dönem henüz kıta sahanlığı ilan etmemiş, Libya ile bir anlaşma imzalamamıştık. Bu nedenle de bölgede herhangi bir araştırma da yapılmadı. Libya anlaşmasından sonra bu bölgede ilk sismik araştırmamızı yapmış oluyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü açıklamasında da çok doğru bir şekilde vurguladığı, Yunanistan’ın 10 binlerce kilometrekare kıta sahanlığı ile bir hayal aleminde yaşadığının göstergesi olduğunu aktaran Tümamiral Gürdeniz, şunları kaydetti:



Navtex savaşı başladı

“Sorun da buradan kaynaklanıyor. Türkiye 29 Kasım 2019’da BM’ye kıta sahanlığını deklare ederek, ‘burası benim saham’ dedi. Aslında Türkiye üstüne düşeni yapmış olurken, Yunanistan’ın BM’ye resmen bildirerek ilan ettiği bir kıta sahanlığı da yok. Dolayısıyla Türkiye 1-0 önde.” Türkiye’nin sismik araştırma konusunda Navtex’ini Yunanistan’dan çok önce yayınladığını kaydeden Gürdeniz, şöyle devam etti: “Yunanistan bizim Navtex’e karşılık sahte bir Navtex yayınlayıp, adeta Navtex savaşı başlattı. Yunanistan iki tane uluslararası hukuka uygun hamleye karşılık, bölgede hukuksuzluk yaparak Türkiye’yi engellemeye kalkarsa, barış ve istikrarı bozan taraf olur.”

Çareleri yok

“Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında hiç istifini bozmadan sismik araştırmalara devam etmesi gerekiyor. Yunanistan ilk ateş açan, güçle mukavemet eden taraf olursa, çok önemli bir uluslararası hukuk ihlali gerçekleştirmiş olur. Bu durum yaşanırsa her egemen devlet gibi Türkiye’nin de kendini savunma hakkı mevcuttur. Zaten BM, yalnızca saldırıya maruz kalındığında kendini savunma hakkı veriyor. Yunanistan’ın AB ve ABD kartlarını kullanmadan Türkiye ile masaya oturmak zorunda. İki ülke karşılıklı diplomasi masasına oturarak pazarlığa başlar. Zaten Türkiye’nin nihai hedefi masaya oturtmak olmalı. Yunanistan masayı reddettiği sürece Türkiye’nin kendi çıkarlarını korumaktan başka çaresi yok.”




Kaynak: ortadogugazetesi
Eklenme tarihi: 25.07.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ONUR Makina San. ..
 GEMEK Denizcilik ..
 NEVMAR Denizcilik..
 DALYAN Denizcilik
 İMTRANS Denizcili..
 ARTI Gemi Kiralam..
 BABAYLON Hotel
 YILTUR Denizcilik
 MARİNMET Deniz İn..
 RANA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim