Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Zeytinburnu’nda esaret gemisi
Shovket Alekperova adlı gemi, aylardır Zeytinburnu’nda demirlemiş halde. Sekiz Azerbaycanlı mürettebat, kalan paralarını alabilmek için gemiyi terk edemiyor. Mahsur kalanlardan Badirov, “Paramızı almadan gemiyi terk edemeyiz” derken aşçı Rovşen, “Yağ yok, patates kalmadı. Deterjan bile yok” ifadesini kullanıyor.



MALTA bandıralı Shovket Alekperova adlı gemi, aylardır İstanbul Zeytinburnu açıklarında demirlemiş halde. Gemide çalışan sekiz Azerbaycanlı mürettebat mahsur. Kaderlerine terk edilen gemiciler, bir an önce evine dönmek istiyor, kendilerine yardım eli uzatılmasını talep ediyor.

Gemilerini terk edemiyorlar; zira hâlâ paralarını alamadılar. Geminin sahibi ise Azerbaycanlı iş insanı Mübariz Mansimov. Ancak Mansimov, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen bir FETÖ soruşturması nedeniyle 17 Mart’ta tutuklanarak cezaevine gönderildi.



O gemicilerden biri de Aziz Badirov. Tam 12 aydır denizde, 7 aydır ise Zeytinburnu açıklarında demir atmış gemide çaresizce bekliyor. Badirov, gemi mürettebatının Azerilerden oluştuğunu aktarıyor. “16 aydır gemide olan da var, 10 aydır olan da. Kaptan yok, çarkçıbaşı gitmiş; 12 kişi olmamız gerekirken 7 kişiyiz” diyor ve ekliyor: “Biz de gideriz ama paramızı almadan gemiyi terk edemeyiz. Ailemiz hasta, borçlarımız var, bunun için bekliyoruz.”

DOLAP TAMTAKIR

Badirov, kumanyanın bitmek üzere olduğunu belirtiyor: “Üç gündür dolap tamtakır. Yediğimiz yemek mercimek ve makarna. Gelecek kumanyayı bekliyoruz. Meyve yok. Deterjan ve temizlik malzemeleri de yok. Paramız yok.”



KUMANYA BİTTİ

Rovşen, kısıtlı imkânlarla mahsur kalan gemicilerin karnını doyurmaya çalışıyor. Aktardığına göre gemide ne yağ kalmış ne de başka bir şey. Rovşen, şöyle konuşuyor: “Pirinç pişirdim, bir şeyler karıştırdım. Et yok, yağ yok. Patates bile kalmadı. Deterjan bile yok. Kimyasal ürünlerle tabakları yıkamak zorunda kalıyorum.”



HAPİSHANE GİBİ

Rovşen’in şirketten en az 6 bin dolar alacağı var. Alacağı parayı istiyor. Sözlerini ise şöyle noktalıyor: “İnsanların sinirleri bozuk durumda. Kimse yanıt vermiyor. Ne kaptan var ne de başkası. Yardım etsinler bize, paramızı versinler ve gemiyi çeksinler, bizi bıraksınlar. Eve gidemiyoruz, okula gidemiyoruz. Ailelerimiz borç içinde. Toprağa hasret kaldık, hapishane gibi kaldık burada.”

***

200 bin denizci mahsur kaldı

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre, dünya çapında Covid-19’a karşı alınan önlemler nedeniyle gemilerde yaklaşık 200 bin denizci mahsur kaldı. BM’ye bağlı örgüt, durumun çok sayıda personel için her geçen gün ağırlaştığını, görev süreleri çoktan dolmasına rağmen aylardır evlerine dönemeyen mürettebatın kontrat süreleri uzatılarak çalışmaya devam ettirildiğini bildirmişti.




Kaynak: birgün.net (Uğur Şahin)
Eklenme tarihi: 26.12.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇAYELİ Shipping L..
 YAĞCI Denizcilik
 BKT RoRo İşl. A.Ş..
 DENAL Denizcilik
 TEB Denizcilik
 TEXPERT Teknoloji..
 EKŞİOĞLU Denizcil..
 KOÇ Topluluğu
 ATUNCO Shipping
 REGENCY Ship
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim