Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
İDO'nun başarısı İran ve Mısır'a model oldu
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)'nun şehiriçi ve şehirlerarası feribot seferleri Arap ülkelerine örnek oldu. Mısır, Nil Deltası ve Süveyş Kanalı arasında deniz otobüsü seferi başlatmaya hazırlanırken, İran ise Körfez Denizi'nde benzer bir uygulama için düğmeye bastı.

Dünyanın en büyük deniz ulaşımı şirketi İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (İDO) başarısı Arap ülkelerine model oldu. Şirketin, şehir içi ve şehir dışındaki feribot seferlerini ilgiyle izleyen Mısır ve İran, bu uygulamayı kendi ülkelerine taşımak için Türk yetkililerin kapısını çaldı. Mısır, feribot seferlerini Nil Deltası ve Süveyş Kanalı'nda, İran ise körfezde uygulamayı devreye sokacak. Anlaşmaların hayata geçirilmesi halinde Türk gemi ve yat üreticileri için iyi bir pazarın oluşacağını belirten İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (İGYİB) Başkanı Başaran Bayrak, sektörün yaptığı ihracatın da ciddi oranda artış göstereceğini söyledi.

Dünyada yaşanan ekonomik krizin ardından Türk ihracatçılar, Avrupa pazarı yerine Or tadoğu ve Körfez ülkelerine yöneldi. Türk müteşebbisler, söz konusu ülkelere üst düzey çıkarmalar yaparak ihracatın artmasını sağladı. İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (İGYİB) Başkanı Başaran Bayrak, Türk müteşebbislerin dünyanın her köşesine mal sattığını belirterek, "Türkiye'nin ekseninin kayması diye bir durum yok. Biz kimsenin rengine ve ırkına bakmayız. Söylenenlerin aksine en fazla gemi ve yatı, İsveç, Norveç, İtalya ve Yunanistan'a satıyoruz." dedi. Denizcilik sektörünün son dönemde ölüm ve kaza haberleriyle gündeme geldiğini belirten Bayrak, yaşanan bu olayların ardından işletme sahiplerinin daha duyarlı hale geldiğini itiraf etti. Yapılan denetimlere kadar sektörün bir tüzüğünün olmadığını belirten Bayrak, bu sayede ruhsatsız çalışan birçok firmanın da tespit edildiğini açıkladı. Bayrak'ın verdiği bilgilere göre; sektör son 5 yılda hızlı bir artış ivmesi yakalayarak 2008 yılında 2,65 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Ancak, 2009 yılında küresel krizin etkilerinin derinleşmesiyle bu oran 1,83 milyar dolara geriledi. 2010 yılının ilk 7 ayında gemicilerin yaptığı ihracat ise sadece 823 milyon dolar. İhracatın eski rakamlarına dönmesi için sektör temsilcileri, önceki yıllarda uygulanan yüzde 40'lara varan teşvik sisteminin yeniden verilmesi talebinde bulunuyor.

Bayrak, bunun sağlanması halinde, sektör ihracatının 2015 yılına kadar 5 milyar doları bulacağını iddia ediyor. Sektörün, 2023 hedefi ise yaklaşık 15 milyar dolar ihracatın altına imza atmak. Türkiye ile komşu ülkeler arasında vizelerin kaldırılması ve 'sıfır sorun' politikasının meyvelerini iş çevrelerinin topladığını kaydeden işadamı, bu sayede ticari hacmin ciddi artış gösterdiğine dikkat çekti.


Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 16.08.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DALYAN Denizcilik
 BANDIRA Maritime ..
 KALYONCU Denizcil..
 FORSA Uluslararas..
 KURUOĞLU Denizcil..
 AY İnşaat Turizm ..
 KOÇLAR Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 CAMUZLAR Sea Prod..
 MUÇO Yatçılık San..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim