Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Antalya'da kayıp denizci aranıyor
Antalya'da İçindeki 18 Mürettebatıyla Falezlere Çarpan 8 Bin 91 Grostonluk 'seabright' İsimli Kuru Yük Gemisinin Tekrar Yüzdürülme Şansının Zayıf Olduğu Belirtildi.

Antalya'da içindeki 18 mürettebatıyla falezlere çarpan 8 bin 91 grostonluk 'Seabright' isimli kuru yük gemisinin tekrar yüzdürülme şansının zayıf olduğu belirtildi.

Yetkililer, 'vasat' kısmı olarak tarif edilen orta bölgesinden ağır yara alan geminin sökülerek alınması ihtimali üzerinde duruyor. Kayıp aşçı Kotb ABD El Lah Mohamed Hoseen'i arama çalışmaları havadan ve denizden devam ediyor.

Antalya'da, önceki gece hızı saatte zaman zaman 124 kilometreyi bulan fırtınada sürüklenerek falezlere çarpan Bolivya bandıralı 'Seabright' isimli kuru yük gemisinde hasar tespit ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü başkanlığında, Antalya Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Çevre İl Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu komisyon bugün kaza yerinde ve gemide incelemelerde bulundu.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı'ndan yetkili gemi kurtarma şirketi, içinde denizaltı kameraları ve üç dalgıcın bulunduğu zodyak botlarla kazanın olduğu bölgede çalışma yaptı. Dalgıçlar, yakıt sızıntısı, yakıt tanklarının durumu ve hasar belirleme çalışmaları için daldı. Fakat denizdibi görüşünün sıfır olması dolayısıyla inceleme kısa sürede noktalandı.

İlk belirlemelere göre vasat kısmı olarak isimlendirilen orta noktasından ağır yara aldığı ve buradan su alan geminin makine ve kazan dairelerinden akan yağ ve yakıtın toplandığı sintinesinden sızıntı olduğu belirlendi. İçinde 20 ton fuel oil ve mazot, 5 ton makine yağı bulunduğu belirlenen Seabright'te olası bir çevre faciasının önüne geçilmesi için geminin Türk acentası Agamar Denizcilik yetkilileri ve geminin çarkçıbaşı da çalışmalara dahil edildi. 108 metrelik geminin 5 ayrı noktasında yakıt tankı bulunduğunu anlatan çarkçıbaşı, geminin falezlere çarptığı kanatta bulunan iki tankta yakıt miktarının az ve diğer tankların da kilitli olduğunu söyledi.

KİRLİLİK İÇİN ÖNLEM

Tahminlere göre Seabright'tan şu ana kadar 2 tona yakın petrol ve türevi denize döküldü. Denize dökülen maddenin cinsini belirlemek için mumune alındı. Çevre kirliliğinin daha fazla yayılmaması için geminin etrafı bariyerle çevrildi. Antalya tarihi Kaleiçi Yatlimanı'na çok yakın bir noktada karaya oturan Seabright'ın etrafına, 'U' şeklinde 300 metre uzunluğunda yüzeyde biriken kirliliğin yayılmasına engelleyen bariyer gerildi. Bariyerin içine ise deniz yüzeyindeki petrol ve türevlerini Emen simit ve pedler bırakıldı. Deniz yüzeyindeki petrol kirliliği ise 'skimmer' isminde özel bir cihazla çekilerek kaldırılacak.

GEMİ İKİYE AYRILABİLİR

Denizcilik Müsteşarlığı Antalya Bölge Müdürü Caner Arseven, geminin kurtarma için çok zor bir noktaya çarptığını söyledi. Öncelikli olarak mevcut deniz kirliliği ve olası deniz kirliliği ihtimallerini ortadan kaldırmak için çalışma yaptıklarını kaydeden Arseven, yakıt tanklarındaki mazot ve fuel oilin gemiden alınacağını söyledi. Geminin bulunduğu noktadan alınması çalışmalarının daha sonra başlatılacağını kaydeden Arseven, Seabright'ın tekrar yüzdürülme ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi. Orta noktasında yara alan geminin falez kayalıkları üzerinde asılı şekilde durduğunu belirten Arseven, geminin ikinci bir fırtınada ya da çeliklerin direncini kaybetmesi halinde ikiye ayrılması ihtimali bulunduğunu söyledi.

ARAMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Kazada, çarpışma anından kısa süre önce gemiden atlayarak kurtulmak isteyen 47 yaşındaki Mısır uyruklu aşçı Kotb ABD El Lah Mohamed Hoseen'ı arama çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Sahil Güvenlik Gurup Komutanlığı'na ait helikopter tüm falez bandını havadan tararken, deniz polisi ise denizden falez bandında ve mağaralarda kayıp aşçı Mohammed Hoseen'i aradı ancak sonuç alınamadı.

BÖLGEDE KAZA TURİZMİ

Diğer yandan gemi kazası, Kaleiçi Yat Limanı'ndan tekne turu yapan yatçılar için durak noktası oldu. Fırtına sonrası hava sıcaklığının 22 derece olarak ölçüldüğü Antalya'da bugün gezi teknelerinin limandan çıkışına izin verildi. Yat Limanı'ndan hareket edip Düden Şelalesi'ne kadar turu yapan tekneler önce kaza yerine uğramaya başladı.

ADRASAN'DAKİ KAZA

Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Arseven, Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı Adrasan Koyu açıklarında 9 mürettebatıyla karaya oturan Bolivya bandıralı 'Rand' adlı kuru yük gemisinin de kurtarma çalışmaları açısından zorlu bir bölgede olduğunu söyledi. Geminin İskenderun'dan Aliağa Limanı'na söküme gittiğini hatırlaran Arseven, bu nedenle gemide yatık miktarının az olduğunu belirterek deniz kirliliği açısından tehdit bulunmadığını kaydetti.

26 MÜRETTEBAT KURTARILMIŞTI

Antalya'da önceki gece etkili olan fırtına nedeniyle 15'i Mısır, 2'si Suriye ve 1'i Sudan vatandaşı 18 mürettebatı bulunan 'Seabright' adlı Bolivya bandıralı kuru yük gemisi sürüklendikten sonra Yavuz Özcan Parkı önünde falez kayalıklarına çarparak yan yatmış, içerisindeki mürettebattan 17'si operasyonla kurtarılmış, aşçı Kotb ABD El Lah Mohamed Hoseen ise çarpmadan hemen önce denize atlamıştı. Aynı gece Kumluca'nın Adrasan Beldesi açıklarında Bolivya bayraklı 'Rand' isimli bir başka kuru yük gemisi, fırtına nedeniyle sürüklenerek karaya oturmuş, gemideki 9 personel Sahil Güvenlik tarafından helikopterle kurtarılmıştı.

Eklenme tarihi: 18.12.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DMY Denizcilik A...
 BAYRAKTAR Denizci..
 KAPTANOĞLU Denizc..
 DİZMAN Denizcilik
 ÖZSAY Deniz nakli..
 SEAHORSE Shipping..
 BURTRANS Shipping
 AMİRAL Maritime
 MARİN Römorkör ve..
 IDE Yachting
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim