Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Boğaz'daki tankere egzoz ayarı
Sayıları her geçen gün artan ve olası bir kaza ihtimali nedeniyle İstanbul'u diken üstünde yaşatan dev gemiler havayı da zehirliyor.

Denizcilik Müsteşarlığı ve İTÜ, Boğaz'dan geçen dev bir tankerin 45 bin araç kadar egzoz kirliliğine neden olduğunu tespit etti. Tankerlere çevreci yakıt zorunluluğu gündemde.

Türk Boğazları'ndaki tanker trafiği çevre felaketi riski kadar hava kirliliğinin hangi boyutlara ulaştığını çarpıcı rakamlarla ortaya koydu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Denizcilik Müsteşarlığı, her gün Boğaz'ları felaketin eşiğine getiren tanker trafiğinin yol açtığı hava kirliliği konusunda ortak bir rapor hazırladı. Rapora göre, Boğaz'dan geçen her 1 tankerin yol açtığı kirlilik 45 bin aracın çıkardığı egzoz salınımına eşdeğer.

UYDUDAN İZLENİYOR

Raporla ilgili bilgi veren İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Doç. Dr. Alper Ünal, Boğazlar'dan yıl içerisinde on binlerce tanker geçtiğini hatırlatarak, "Büyük tonajlı bir tankerin ortaya çıkardığı kirlilik, trafikteki 40- 45 bin aracın yarattığı kirlilikle aynı seviyeye denk geliyor. Bu, küçük tonajlı gemilerde ise birkaç bine eşit. Tehlikenin büyüklüğü ortada. Geminin hızı ve motor büyüklüğü de kirlenmede önemli. Bir geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişi saatlerce sürebiliyor" dedi. İTÜ ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın raporu önümüzdeki sene uluslararası platformlara sunulup Boğazlar'daki çevre kirliliği riskine dikkat çekilecek. Bir yıldır yapılan çalışmalar uydu verileriyle de destekleniyor. Boğaz'dan geçen gemilerin yol açtığı kirlilik tespit ediliyor. Bunun için Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın gelişmiş uyduları ile radar sistemlerinden de faydalanılıyor. Çalışmayla İstanbul Boğaz'ı temiz deniz ilan edilecek. İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan gemiler, Türkiye'nin istediği yakıt türünü kullanmak zorunda kalacak. Her yıl ortalama 50 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı, deniz kirliliğinin önlenmesi için Baltık Denizi'ndeki gibi 'kontrollü bölge' haline getirilecek.
Kontrol bölgesi oluşturulacak

DOÇ. Dr. Ünal, Uluslararası antlaşmalar çerçevesinde Türkiye'nin her gemiyi Boğaz'dan geçirmek zorunda olduğunu hatırlatarak, "Bu çalışma yapıldığında 'Ben şu tür yakıt kullanan, kirletici gemileri almıyorum' diyebilirsiniz. Boğaz'dan geçen gemilerin istediğimiz yakıtı kullanmasını sağlayabiliriz" dedi. Doç. Dr. Tayfun Kındap da, Avrupa'nın kuzeyinde Baltık Denizi'nde buna benzer bir çalışma yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Kontrol emisyon bölgesi dedikleri bu bölgeden geçen gemiler, yakıtlarını değiştirip, emisyon için kükürt oranı düşük yakıt kullanmak zorunda. Boğaz da kontrollü bölge ilan edildikten sonra isteyen gemi, istediği yakıtla geçemeyecek. Kontrol bölgesi oluşturulup, gemilere sıkı düzen gelecek" dedi.

Kaynak: Gazeteport
Eklenme tarihi: 25.12.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BODRUM Denizcilik
 BÜYÜKHANLI KARDEŞ..
 EMRE Denizcilik
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 KARYA Shipping & ..
 ERLER denizcilik ..
 AYANOĞLU Denizcil..
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 ULUSOY Denizyolla..
 ÇİFÇİLER Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim