Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Tankerler Boğaz'dan 'altın frank'la geçecek!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Boğaz geçişlerinde Türkiye'nin Montrö Anlaşması'ndan kaynaklanan ve 'altın frank' olarak adlandırılan yüksek geçiş ücreti hakkını kullanabileceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TKİ tesislerinde enerji sektöründe 2010 yılı değerlendirmesi ve 2011 yılı beklentilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, zorda kalırsa Türkiye'nin Montrö Anlaşması'ndaki 'altın frank' maddesini işletebileceğini açıkladı. Boğazlardan geçişlerle ilgili bariyer görevi gören Montrö Anlaşması'ndaki 'altın frank' maddesinin uygulanması halinde mevcut geçiş ücretleri kat be kat arttırılabiliyor. Yoğun tanker geçişi konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerinin son noktaya geldiği uyarısını yapan Enerji Bakanı Yıldız, "İstanbul'u hiçbir şekilde riske atamayız" dedi.

'OPTİMUM YOL' ARAYIŞI

Yıldız, geçiş ücretindeki artışın Türkiye'yi rahatlatırken petrol şirketlerine maliyet getireceğini belirtti ve "Optimum yolu bulmalıyız" dedi.

YILDA 150 MİLYON DOLAR

Yıldız, Boğazlardan petrol taşımacılığı nedeniyle Türkiye'nin elde ettiği gelirin yıllık 150 milyon dolar, taşınan petrolün de 150 milyon ton olduğunu ifade ederek, "Bu miktar mutlak suretle azaltılmalı. Bunun için Çevre, Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlıkları olarak yeniden bir araya geleceğiz ve atılabilecek adımları değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

ALTERNATİF SAMSUN-CEYHAN HATTI

Boğazlardan petrol taşımacılığı trafiğinin azaltılması için gündeme gelen Samsun-Ceyhan hattına yönelik Rus yetkililerin bir teklif sunduğunu kaydeden Yıldız, "Özel sektör değerlendirmelerini sürdürüyor. Karşı teklif de gelecek hafta Rus tarafına iletilecek. Teklif, hatta verilecek petrol miktarından hissedarlığa kadar önemli bazı konuları içeriyor" dedi.

BOĞAZ'DAKİ TRAFİK

Dünyanın en önemli bir o kadar da tehlikeli doğal dar su yolu olan İstanbul Boğazı’ndan 2009 yılında 9 bin 299’u tanker olmak üzere 51 bin 422 gemi geçiş yaptı. Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, coğrafi yapısı, darlığı, kuvvetli akıntıları ve keskin dönüşleri ile dünyanın önemli fakat bir o kadar da tehlikeli doğal dar su yolu olan 17 mil uzunluğundaki İstanbul Boğazı’nda, günde 2 bin 500’ün üzerindeki bölgesel deniz trafiği ile 2 milyonu aşkın insan taşınıyor.

Deniz trafiğinin bu kadar yoğun yaşandığı İstanbul Boğazı’ndan 2009 yılında 32 bin 297’si uğraksız olmak üzere 51 bin 422 gemi geçiş yaptı. Bu gemilerin 3 bin 871’i 200 metreden daha büyük olurken, gemilerin 18 bin 588’i de geçiş sırasında kılavuzluk hizmetlerinden faydalandı. Çanakkale Boğazı’nda ise bu sayı 32 bin 559’u uğraksız olmak üzere 49 bin 453 olarak gerçekleşti. Bu gemilerin 5 bin 177’si 200 metreden daha büyük olurken, 25 bin 73 gemi geçiş sırasında kılavuz aldı.

İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan gemilerin yüzde 18’ini, Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapan gemilerin de yüzde 19,3’ünü tehlikeli yük taşıyan tankerler oluşturdu. İstanbul Boğazı’nda 2009 yılı boyunca geçiş yapan 9 bin 299 tanker, başta petrol olmak üzere toplam 144 milyon 660 bin 44 ton tehlikeli madde taşırken, 9 bin 567 tankerin geçiş yaptığı Çanakkale Boğazı’ndan da 152 milyon 105 bin 494 ton tehlikeli madde nakledildi. Buna göre, İstanbul Boğazı’ndan günlük ortalama 141 gemi, 25 tehlikeli madde taşıyan tanker geçişi olurken, Çanakkale Boğazı’ndan ise günlük 135 gemi, 26 tanker geçişi gerçekleşti.


Kaynak: Radikal
Eklenme tarihi: 07.01.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KONVOY Denizcilik
 HAY Shipping
 ATUNCO Shipping
 DİPMAR Gemi Kurta..
 İSTKUM Denizcilik
 NOVA Shipping
 V.SHIPS Inc. Turk..
 AVMAN Deniz Tic. ..
 RTS Denizcilik Sa..
 FENWICK MARITIME
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim