Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Avustralya'da 43 şehir sular altında
Avustralya'da sel felaketi yayılırken, ülkenin güney bölgelerinde bugün etkili olan seller kırsal kesimlerde hasarlara yol açtı. Artık 4 eyalette felakete yol açan seller sonucu can kaybının ise 17'e ulaştığı bildirildi.

Avustralya'nın kuzeyinde selin vurduğu şehir ve kasabalarda yaşayan 10 binlerce kişi ev ve ofislerini temizlemeye çalışırken, şiddetli yağışlar ve seller güneydeki ülkenin en çok nüfusuna sahip Victoria eyaletinde yeni felaketlere sebep oldu.

Victoria'da 4 nehrin taşması sonucu 43 şehir seller altında kalırken, 3 bin 500 kişi ile bin 400 mülkün de su altında kaldığı kaydedildi. Yüzlerce kişinin evlerini terk ettiği aktarılırken, henüz can kaybı yaşanmadığı ifade ediliyor.

Avustralya'da seller geçtiğimiz ay sonu kuzeydeki Queensland eyaletinde başlarken, milyarlarca dolar hasara yol açtı. 2 milyon nüfuslu eyaletin başkenti Brisbane de oluşan hasar sonucu hayat felç oldu.

Seller Queensland eyaleti sonrası Yeni Güney Wales ve Tasmania eyaletlerine de yayılmıştı. Şiddetli yağışlar bugün ülkenin güneyine kayarken, Victoria eyaleti de selden etkilenen 4. eyalet oldu. Seller sonucu can kaybının ise 17'e ulaştığı bildirildi.

Römorkörün sel sularında sürüklenmesini Türk gençler görüntüledi

Avustralya'da sel suları artık 4 eyalette hayatı olumsuz etkilerken, selin şiddetini gösteren bir görüntü Türk gençler tarafından amatör bir kameraya kaydedildi. Görüntülerde sel sularında akıntıya karşı yüzen bir römorkörün, bir müddet sonra dayanamayarak sel sularına kapıldığı görülüyor.

Avustralya'nın kuzeyindeki Queensland eyaletinin başkenti Brisbane'de nehirdeki sel sularını çeken Türk gençler ilginç bir olaya şahitlik etti. Amatör kamera görüntülerinde sel sularında akıntıya karşı yüzen bir römorkörün, bir müddet sonra dayanamayarak sel sularına kapıldığı görülüyor. Sel ile ilgili sanki bir belgesel çekiyormuşcasına konuşma yapan ancak görüntülerde görünmeyen gençlerin konuşmaları da bir hayli ilginç.

Şiddetli yağışlar ve sel suları ile taşan Brisbane nehrinin görüntüsünü çeken gençler, nehirde sel sularına karşı yüzen bir römorkörü gördükten sonra, "Akıntıya karşı da yüzülmez. Ama sağlam motoru var ayriyeten." yorumunda bulunmayı da ihmal etmiyor.

Avustralya'daki sel felaketi ile ilgili de bilgi vermeyi ihmal etmeyen Türk gençler, bir müddet sonra akıntıya karşı yüzen römorkörün dayanamayarak sel sularına kapılması karşısında hayretlerini dile getiriyor. "Neler oluyor, gemi gidemiyor, geri geri gidiyor, sürükleniyor." ifadelerini kullanan gençler, "Gemi ayvayı yedi... Belki de motoru hararet yaptı." yorumunda da bulunuyor.

Avustralya'da seller geçtiğimiz ay sonu kuzeydeki Queensland eyaletinde başlarken, milyarlarca dolar hasara yol açtı. 2 milyon nüfuslu eyaletin başkenti Brisbane de oluşan hasar sonucu hayat felç oldu. Seller Queensland eyaleti sonrası Yeni Güney Wales ve Tasmania eyaletlerine de yayılmıştı. Şiddetli yağışlar bugün ülkenin güneyine kayarken, Victoria eyaleti de selden etkilenen 4. eyalet oldu. Seller sonucu can kaybının ise 17'e ulaştığı bildirildi.

KANGURU, KOALA VE YILANLAR DA ACI ÇEKİYOR

Yüzen eşyaların üzerine sığınmış yılanlar, çamurlu suda bata çıka yürüyen kangurular, hatta şiddetli akıntıyla Brisbane sokaklarına savrulmuş bir köpekbalığı, Avustralya'nın zengin doğasının da ülkenin kuzeydoğusunu vuran sel baskınlarından payını alıyor.

Hayvan hakları savunucusu derneklere göre, Fransa ve Almanya'nın toplamı kadar geniş bir alanı etkileyen ve Queensland'de en az 16 kişinin ölümüne yol açan sel baskınları büyük çoğunluğu ölen ya da çok zayıf düşen vahşi hayvanların yaşadığı ortamı da harap etti.

Artık ülkenin güneyini etkilemeye başlayan sel baskınlarının koalaların, kertenkele ve hatta kurbağaların üzerlerinde yaşadığı ağaçları önüne kattığını, bunun da fauna üzerinde kalıcı olumsuz bir etkisi olacağını belirten dernekler, ilk belirlemelere göre çoğu hayvanın öldüğünü ama uzun vadeli sorunun, hayatta kalan hayvanların zayıf düşmesi ve yiyecek bulamaması olduğunu belirtirken, bunun nedeninin de yaşam alanlarının yok olması olarak açıkladı.

Birçok türün önümüzdeki aylarda parazitler ve yiyecek azlığı yüzünden öleceği uyarısında bulunan yetkililer, felaketin başlamasından bu yana hayvanları koruma derneği RSPCA'nın, bu hayvanları geçici barınaklarda topladığını belirtti.

Bu arada, binlerce insanın acil tahliye edilerek merkezlerde toplandığı Brisbane'de hayvan sahiplerine beraberlerinde hayvanlarını getirme yasağının kaldırıldığı ifade edildi.

Köylerin tamamen yok olduğu Lockyer Valley bölgesindeki veteriner kliniği sahibi Bob Doneley, çamura bulanmış ancak şaşırtıcı şekilde pek az yaralanmış hayvanları toplandığını söyledi ve toplanan hayvanların en az 15 dakika yemek yediğini ve bütün gün uyuduklarını anlattı. Doneley, bu hayvanlar için ''Açlık ve korkudan ölmüşler'' ifadesini kullandı.

Doğal felaket yüzünden bazı vahşi hayvan türlerinin evlere sığındığı da belirtiliyor. Avustralya'da dünyanın en zehirlilerinin de aralarında bulunduğu yılan türlerinin bu yüzden özellikle Queensland'de tehlike yarattığı, tehlikeli tuzlu su timsahlarının ise sellerden faydalanıp Rockhampton gibi kıyı kentlerine yaklaştıkları ifade ediliyor.


Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 17.01.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LİDER Gemi San.Tu..
 UMDE Denizcilik
 MARİN Römorkör ve..
 TOLGA Denizcilik ..
 SOLAR Gemi Kurtar..
 BOCA Denizcilik v..
 AVŞA ADASI Deniz ..
 MARİNTEK Danışman..
 ERTUĞ Nak. Taah. ..
 FURUNO Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim