Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
'Uzaklar' teknesinde talihsiz kaza
Güney Amerika'da yelken açarken kaza geçiren Sibel Karasu'nun durumu denizci arkadaşı Osman Atasoy tarafından maille duyruldu. Mesajın denizcilik sitelerinde yayınlanmasının ardından çifte yardım için birçok kişi seferber oldu.

’Yedi Denizlerin Everesti’ olarak kabul edilen Güney Amerika’nın ucundaki Horn Burnu’nu 14 metrelik Uzaklar II teknesiyle dönmeyi amaçlayan Osman Atasoy’un İzmirli yol arkadaşı Sibel Karasu, kaza geçirdi. Ana yelken açıkken bumbanın altında kalan Karasu’nun başına halatlar çarptı. İki denizci, teknedeki ilk yardım imkanları, mail ile ulaştıkları denizci arkadaşları ve doktorlar sayesinde tedavi uyguladı. Karasu kısa sürede toparlandı.

’Uzaklar’ adlı teknesiyle 1992-1997 yılları arasında dünya turu yapan Osman Atasoy, Güney Amerika’nın ucundaki Horn Burnu’nu dönmek için İzmirli denizci arkadaşı Sibel Karasu ile Uzaklar II teknesiyle 22 Ekim 2008’de Marmaris Netsel Marina’dan hareket etti. Cebelitarık, Kanarya Adaları, Brezilya, Arjantin, Horn Burnu, Şili, Peru, Panama Kanalı, Bermuda, Cebelitarık rotasında gerçekleştireceği 19 bin 500 millik seyirden sonra Türkiye’ye dönmeyi planlayan Atasoy ve Karasu, 30 Aralık 2010’da Arjantin’in Puerto Deseado liman kentine ve demirleme yeri olan Deseado nehrine ulaştı.

Burada, havanın düzelmesini beklemeye başlayan Atasoy ve Karasu, teknede eksik olan işlerini tamamlamaya çalıştı. Çift, 9 Ocak’ta 500 mil güneydeki Estados adasına ulaşmak üzere demir aldı. Oldukça sert hava nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftten 11 Ocak’ta denizci dostlarına ulaşan mail ise herkesin yüreğini ağzına getirdi. Osman Atasoy attığı mesajda şöyle diyordu:

"Bu mail’i Ersan Erkol’a da yolluyorum. Siteye koyması için. Orada da takip eden doktorlar var. Yardımcı olabilirler. Biraz önce anayelken istemeden kavanşa (yelkenin bir taraftan diğer tarafa alınması) oldu. Bumbanın (teknelerdeki yatay direk) altında Sibel vardı. Başını eğdi ama bumbanın ucundaki halatlardan kurtulamadı. Hızla kafasına çarptılar. Sol alt göz kapağı ve üst göz kapağı derisi açıldı. Açılma şakağına kadar 2 santim devam ediyor. Yarayı dezenfektan ile sildik. Antibiyotikli krem sürdük. Şakağa doğru uzayan yırtığı telli yara bandıyla tutturduk. Göz altına (tutturacak yer olmadığı için) bant yapıştıramadık. Gazlı bezle tampon yaptık. Kanama dindi. Şimdi iyi. Çok soğukkanlı davrandı, paniğe kapılmadı. En yakın liman üç günlük (hava müsade ederse tabii) yolda. Nasıl bir tedavi izleyelim. önerilerini bekliyoruz."

Bu mailin hem kendi sitesinde hem de arkadaşları tarafından diğer denizcilik sitelerinde yayınlanması üzerine, tüm denizciler seferber oldu. Atasoy ve Karasu’nun yapması gerekenler arkadaşı Ersan Erkol aracılığıyla Uzaklar II’ye ulaştırıldı. 12 Ocak’ta gelen mail ise yürüklere su serpti:

"Doktorlardan gelen önerileri Ersan Erkol bize iletti. Hepsi çok yararlı oldu. Sevgili Ömer Karahan ve diğer hekim arkadaşlara teşekkür ederiz. Tıbbi önerileriniz kadar yalnız olmadığımızı hissettirdiğiniz ve moral destek verdiğiniz işin de sağ olun. Sibel istirahat ediyor. Göz kapağının altındaki yarayı (yeterli yer olmadığı için) ucuca getirip dikememiştik. Ancak çarpmanın etkisiyle (birkaç saat sonra) yüzünün o tarafı yumruk yemiş boksör gibi şişti. Bu şişlik yara uçlarını biraraya getirdi. Böylece yaranın daha çabuk kapanacağını umuyoruz. Macellan Boğazı’nın girişine yaklaşıyoruz."

Uzaklar II’den 13, 15 ve 17 Ocak günlerinde gelen maillerde ise Sibel Karasu’nun durumun gayet iyi olduğu belirtildi. Karasu’nun ateşinin olmaması, yarada iltihaplanma, şişkinlik ve kızarıklık gibi belirtilerin de bulunmamasının kendilerini rahatlattığını ifade eden Atasoy, yaranın iyileşme sürecine girdiğini kaydetti. Çift 17 Ocak’ta Estados adasına demirledi.

Yelkencilerin sınavı

Horn Burnu, Panama Kanalı’nın 1914 yılında açılmasına kadar, yelkenli tekneler için Atlantik’den Büyük Okyanus’a geçiş için tek alternatifti. Zira Magellan’ın 1520’de keşfettiği, kendi adıyla anılan Boğaz’dan, hem şiddetli fırtınaları, hem de İspanya’nın yasaklaması dolayısıyla her gemi geçemiyordu. 29 Ocak 1616’da, Hollandalı denizciler Willem Cornelisz Schouten ve Jakob Le Maire’in yeni bir arayış sonucu Horn Burnu’nu ilk kez geçmelerinin ardından yelkenli tekneler bu rotayı izlemeye başladılar. Günümüzde, zorlu şartları nedeniyle Horn Burnu’nu dönmek dünya denizcileri arasında önemli bir başarı olarak sayılıyor. Osman Atasoy ve Sibel Karasu Horn Burnu’nu dönmeyi başaran denizciler arasına Türklerin de adını yazdırmayı amaçlıyor.


Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 26.01.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GARANTİ Denizcili..
 DEVAL A.Ş.
 INTERTRANS Denizc..
 KOÇ Topluluğu
 MONO Denizcilik
 DESAS A.Ş.
 APM Denizcilik Na..
 CENGİZ Denizcilik
 ATLAS Gözetim ve ..
 T&O Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim