Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İzmir'e 4 liman yapılacak
İzmir'in 4 limana daha kavuşması için çalışmalar hızlandırıldı. Ulaştırma Bakanlığı, tamamlandığında dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak Çandarlı Limanı için 24 Mart'ta ihaleye çıkıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da hafta sonu İzmir'de müjdesini verdiği dev liman, Türkiye'yi taşımacılıkta doğu batı hattının en önemli üslerinden biri konumuna getirecek. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğini de taşıyacak Çandarlı Limanı'nın ön fizibilite, ÇED ve imar planı hazırlıkları tamamlandı.

Dalgakıran ve yol bağlantıları kamu kaynaklarıyla gerçekleştirilen Çandarlı Limanı'nın YİD modeliyle yapılacak ihalesi, 24 Mart'ta gerçekleştirilecek. Bakanlık Mart ayı içinde ayrıca Seferihisar Ürkmez, Yeni Foça ve Şifne yat limanları için yap-işlet-devret modeliyle ihale açacak. İhalelerde, altyapısı hazır limanlar 25 yıla, hazır olmayanlar ise 40 yıla varan işletme süreleri ile yarıştırılacak.

4.5 MİLYAR DOLARA

Toplam 4.5 milyar dolara mal olacak Çandarlı Limanı, 15 bin kişiye istihdam sağlayacak. Türkiye'yi enerjinin ardından taşımacılıkta da doğu-batı hattının en önemli üslerinden biri haline getirecek limanın inşaat çalışmalarının 2011 yılı içinde başlaması öngörülüyor. Mendirek ve altyapı çalışmaları DLH tarafından yaptırılan limanla çok sayıda uluslararası firma yakından ilgileniyor.

Liman Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olan 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin dış pazarlara açılmasında kilit rol oynayacak. Edinilen bilgiye göre limana ilk gemi 2013 yılında yanaşacak. Çandarlı'ya yılda 4 milyon gemi giriş çıkış yapabilecek. Liman inşaatında ilk aşamada 125, işletme aşamasında ise 130 kişi istihdam edilecek. Limanın tamamlanmasından sonra ise yaklaşık 15 bin kişinin çalışabileceği yeni iş sahaları açılacak. Liman inşaatı İzmir ve çevresinde önemli bir ekonomik hareketlilik yaratacak. İnşaatta kullanılacak 250 bin metreküp hazır beton İzmir, Aliağa ve Bergama'daki fabrikalardan temin edilecek.

RAKİBİ PİRE

Dalgakıran uzunluğu 800, su derinliği 40 metre olacak Çandarlı Limanı'na 200 bin tonun üzerindeki gemiler de yanaşabilecek. Liman, İzmir-Akdeniz havzasındaki transit yükler açısından Yunanistan'ın Pire Limanı'na da rakip olacak. Yunanistan'ın, Pire Limanı'ndan yılda yaklaşık 57 milyar dolar gelir elde ettiği belirtiliyor. Pire Limanı'ndan dört kat daha büyük olacak Çandarlı Limanı'nın ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanlığı bir yandan deniz ticaretinde önemli rol oynayacak "dev" limanların yapımını gerçekleştirirken, bir yandan da yat sayısı 1 milyona yaklaşan Akdeniz'de marina kapasitesini artırmak için yeni yat limanlarının inşasına hız veriyor. İzmir'de Yeni Foça, Şifne ve Seferihisar Ürkmez yat limanları için bu ay YİD modelli ihale ilanına çıkılacak. YİD modeliyle yaptırılacak Karaburun yat limanının planlama çalışmaları ise devam ediyor. Akdeniz çanağında marina kapasitesinin yüzde 75'ini elinde tutan Fransa, İspanya ve İtalya'nın yeni yatırımlara kapalı olması, Türkiye'yi yat turizminde cazip ülke haline getirdi. Türkiye, Akdeniz'de 500 bin olan yat bağlama kapasitesinin, kısa vadede yüzde 10'una, uzun vadede yüzde 20'sine erişmeyi hedefliyor.

30 TURİSTE BEDEL

İstatistiklere göre Türkiye'ye yat kiralamaya gelen bir yatçının, ortalama kalış süresi 11 gün, günlük ortalama harcaması ise 51 dolar. Özel yatı ile gelen yatçının ülkemizde kalış süresi ise ortalama 31 gün ve günlük harcaması 104 dolar olarak hesaplanıyor. Bu rakamlar bir yatın getirdiği dövizin, 30 turistin harcamalarının toplamına eşit olduğunu ortaya koyuyor.

TÜRKİYE'DE HEDEF KAPASİTE, 50 BİN YAT

Mevcut yat limanları / Kapasite
Yapımı tamamlanhmış yat limanları 14 bin
İhalesi yapılmış yat limanları 11 bin 200
İhalesi yapılacak yat limanları 3 bin
Özel sektörün yapacağı limanlar 4 bin
Toplam 32 bin 200
2023 hedefi 50 bin

Yeni Asır

Eklenme tarihi: 09.03.2011




Share |




YORUMLARINIZ


gemici
boş yere limanları çoğaltacağınıza önce gemicilerin sorunlarına çare bulun liman sonraki iş harcanılan o paralara yazık nede olsa milletin sırtından çıkıyor onlara göre bişe yok

Yazan: atila arkan - 8.10.2013 02:48:15




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKAR Deniz
 ATUNCO Shipping
 GÜLNAK Denizcilik
 LALE Denizcilik
 AQUANAUT Diving
 ETA Petrol A.Ş.
 TRIMORYA Denizcil..
 KAPTAN Denizcilik
 LİKİTGAZ gemicili..
 DENAK Depoculuk v..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim