Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Deniz korsanlarına karşı 'Lazer Topu' geliştirildi
İngiliz uzmanları, Somalili deniz korsanlarını yıldırmak için kullanılacak, imha aracı olmayan lazer topu geliştirdi. Lazer topunun sahra şartlarındaki denemeleri yapıldı. Ancak insan üzerinde denemeleri daha yapılmadığından aracın ne kadar efektif olduğunu söylemek, şimdilik zor.

Lazer topu bir metre genişliğindeki yeşil ışık demeti veriyor. Güneş gözlüğü insanı bu ışığın etkisinden korumadığı gibi etkisini daha da arttırıyor. Uzmanlara göre, lazer topunun ışığı l, 5 kilometre mesafede bulunan deniz korsanları için bir uyarı olabilir. Korsanlar daha yakın mesafede bulunursa yeşil ışık gözünü kamaştırdığından, nişan alamayacaklar. Lazer ışınının gücü sınırlı olduğundan insanı körletmez, görme yeteneği yitirmesine sebep olmaz. Rusya Bilimler Akademisi Devlet ve Hukuk Enstitüsü Deniz hukuku görevlisi Vasiliy Gusulyak, geliştirilmiş lazer topunu olumlu değerlendirerek şunlar söyledi:

Lazer topu deniz korsanlarının gözünü kamaştırmakla üzerine ayıltıcı etki yapacak.. En önemlisi de şudur ki, lazer topu insanı öldüren bir silah değil. Ama Somali’nin açıklarındaki günümüzün şartlarında her çeşit araçlar korsanlara karşı koymaya yararlı olur.

Eksperlerin kaydettikleri gibi, lazer topunun etki menzili oldukça büyük. Kulak zarının kopmasına yolacan ultrases aracı da korsanlara karşı kullanılabilecek efektif bir araçtır. Gerçi etki menzili yalnızca onlarca metredir. Lazer topu ve ultrases aracının üretimine başlanmadan, ticaret gemilerinin ekipleri, kendilerini korsanların saldırılarından korumak için dikenli tel, köpük, gürültü bombaları, işaret fişekleri, basınçlı suyu kullanacak. Kaydetmek gerek ki, basınçlı su makinası, sıcak su fışkırtması icin yetkinleştiriliyor. Sivil gemilerin ekipleri böyle yollara başvurmak zorundadır. Çünkü sivil gemilerin silahlı olması, bir sıra sorunlarla karşı karşıya gelmesine yolaçabilir. Vasiliy Gusulyak bu konuyu dile getirerek şunları söyledi:

Sivil gemilerin silahlı olması prensip bakımından kabul edilebilir. Ancak silahlı gemi her limana girmez. Birtakım ülkelerin yasalarına göre, limanlarına böyle gemilerin girmeleri yasak. Devletlerarası hukukta bu soruna çözüm şimdilik getirilmedi. Lazer topu ve buna benzer araçları kullanma yoluyla deniz korsanlığına son verilmez. Birleşmiş Milletlerin güçleri tarafından korsanların üslerine karşı gerçekleştirilecek operasyon, istenilen sonuçları verebilirdi. Fakat böyle operasyona katılmak isteyecek ülkelerin sayısı az. Hint okyanusunda ticaret gemilerini korsanlardan koruma görevi yapan gemiler ise 2 milyon kilometre karelik bölgede durumu kontrol edecek halde değil. Korsanlara karşı eylemlerde bazı olumlu sonuçlar elde edilmişse de, şimdi ellerinde 30 dan fazla gemi var.

Deniz korsanları, cezalandırılmaktan kaçamayacaklarını bilirse, birçok eylemlerine herhalde son verecek. Bunun için deniz korsanlarını yargılayacak Uluslararası Mahkemenin kuruluşuna büyük umutlar bağlanıyor. Rusya böyle bir mahkemeyi kurma girişiminde bulunarak hayata geçirilmesi için var gücüyle çalışıyor. Çabaları önde gelen ülkeler tarafından olumlu değerlendiriliyor.

Rusya'nın sesi

Eklenme tarihi: 14.03.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 USTAOĞLU Denizcil..
 LİDER Gemi San.Tu..
 TSC Denizcilik
 UNİCORİMAN
 BEYKİM Petrolcülü..
 NİKEL Denizcilik
 LALE Denizcilik
 DENTA Denizcilik
 MAK Denizcilik Ti..
 ORSA Tanker İşlet..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim