Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İngiliz Uçak Gemisi, söküm için Aliağa'ya geldi
İngiltere Kraliyet Donanması'na yıllarca hizmet ettikten sonra 'emekli' edilen 'HMS Invincible' adlı uçak gemisi, sökülmek üzere İzmir'in Aliağa İlçesi'ne geldi.

İngiltere Kraliyet Donanması'na yıllarca hizmet ettikten sonra 'emekli' edilen 'HMS Invincible' adlı uçak gemisi, sökülmek üzere İzmir'in Aliağa İlçesi'ne geldi. Geçen ay İngiliz donanmasının üssü Portsmount Limanı'ndan yola çıkan gemi, Leyal Gemi Söküm Tesisleri'nde 8 ayda sökülecek.

İngiltere'nin Arjantin ile girdiği Falkland Savaşı'nda kullanılan 22 bin grostonluk 210 metre uzunluğundaki 'HMS Invincible' gemisi bugün 5 romorkör eşliğinde geldiği Aliağa'da karaya oturtuldu. Leyal Gemi Söküm Ltd. Şti. Genel Müdürü Asım Özdoğan, İngiltere'den daha önce de bazı gemilerin kendileri tarafından söküldüğünü belirtti. Özdoğan, 'HMS Invincible' uçak gemisinin sökülmesi için Türkiye'nin seçilmesinin nedeni de daha önceki çalışmalardan memnun kalınması, 30 yıldır sektördeki güvenilirlik ve söküm aşamasında çevreye verilen önem olduğunu söyledi.

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek de uçak gemisinin 25 günlük bir seyirden sonra Aliağa'ya ulaştığını söyledi. İngiliz kraliyet donanmasının emekliye ayrılmış gemilerinden olan HMS Invincible'i Türkiye'ye kazandıran firma Leyal Gemisöküm ile gurur duyduklarını ifade eden Şimşek, bu iş için dünyanın çeşitli ülkelerinden 18 firmanın teklif verdiğini ve Türkiye'nin tercih edilmesinin hem kendilerini hem de sektör temsilcilerini sevindirdiğini kaydetti. Şimşek, "İngiltere Savunma Bakanlığı yetkilileri yeterlilik konusunda burada bir araştırma yaptılar. Çevreye uygun söküm yapılabileceği inancı doğduğu için Türkiye tercihte en üst sırada yer aldı. Leyal gemi söküm firması, 30 yıllık bir firma ve birkaç yıl içinde buna benzer Avrupa menşeli 5 savaş gemisi getirdi ve başarı ile söktü. Türk gemi geri dönüşüm firmaları bu sınavdan da başarı ile geçti" dedi. Aliağa'nın dünyanın en iyi gemi söküm bölgesi olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

"Pakistan, Bangladeş, Hindistan veya Çin gibi ilkel şartlar gemi söküm yapılan ülkeler arasında değiliz. En son teknoloji ve duyarlılık ile gemiyi bertaraf eden yeşil sektörüz. Dernek olarak dünyaya örnek olduğumuzu bir kez tekrarlamakta ve dünyada sökülecek olan tüm gemilere talip olacak bilgi deneyim ve kapasitede olduğumuzu belirtmek isterim. "

HMS INVINCIBLE'IN HİKAYESİ

1977 yılından bu yana İngiliz Kraliyet Donanması'na hizmet veren uçak gemisi HMS Invincible, daha önce jilet olmaktan son anda kurtuldu. Uçak gemisi 1980'lerin başında Avusturalya'ya 175 milyon sterline satıldı. Ancak Arjantin Kuvvetleri Falkland adalarını işgal edince satış iptal edildi. Harrier jetleri ve helikopterler taşıyan Invincible, Falkland Savaşı'na katıldıktan sonra Balkanlar'da ve Irak'taki operasyonlarda da görevlendirilmişti. Geçen ay İngiliz Donanmasının üssü olan Portsmouth Limanı'ndan ayrılan uçak gemisini uğurlamaya gelenler, geminin bordasına büyük beyaz harflerle boyanmış 'Satıldı' sözcüğünü görmüş ve Guardian Gazetesi muhabirine şoka uğradıklarını söylemişlerdi. Gemiyi 2 milyon sterline Türk gemi söküm şirketi Leyal'ın satın alması ise İngiltere'de tepki ile karşılandı. Geminin bir müze olarak limana demir atmasını isteyen İngilizler, 'Gemi Türkiye'ye gitmesin, limanlarımızda demirlesin' kampanyası başlattı.

İNTERNETTEN İLANLA SATILDI

Bir internet sitesinde yayınlanan ilanla İzmir'deki Leyal Gemisöküm firmasına 2 milyon sterline satılan Invincible aslında son yolculuğunda İngiliz gemileri için çok yabancı olmayan bir yere geldi. Aynı söküm tesisinde daha önce başka savaş gemileri de sökülmüştü. İngiliz Deniz Kuvvetleri'nde 25 yıl görev yapan ve 2005 yılında limana çekilen İnvincible'ın sökülmesinin en az 8 ay süreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 12.04.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GİSAN Gemi
 MARİN Römorkör ve..
 ÖZSTAR Denizcilik
 ÇAKIROĞLU Denizci..
 BİSTEK Gemi Elekt..
 STATU Gemi Kirala..
 TRANSPASİFİK deni..
 GÜRMAR Denizcilik..
 BAYRAMOĞLU Denizc..
 YIGIT Shipping Co..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim