Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye, Yunanistan'ın Uçak ve Gemilerine el koyabilir!
BOTAŞ, iflasın eşiğine gelen Yunanistan'dan alacaklarının peşine düştü.

Sabah'tan Mehmet Nayır'ın haberine göre; BOTAŞ, 300 milyon dolarlık borcu bulunan Komşu'yu uluslararası tahkim mahkemesine vermeye hazırlanıyor.

Türkiye, iflasın eşiğindeki Yunanistan'dan yaklaşık 300 milyon dolarlık doğalgaz alacaklarını garantiye almak için ilk hamleyi yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, "Yunanistan'dan alacaklarımızda kolaylık gösteriyoruz" açıklamasına rağmen Yunanistan'ın milli doğalgaz şirketi DEPA, borç ödeme takvimini belli bir aşamaya getirmedi. BOTAŞ, iflas etmek üzere olan Komşu'dan alacaklarının peşine düştü. Sözleşme gereği İsviçre Tahkim Mahkemesi'ne dava dilekçesinin sunulduğunu aktaran BOTAŞ yetkilileri, "Alacaklarımızı garanti altına almak için bu hamle gerekliydi" açıklamasını yaptı.

300 MİLYON $'LIK TAHKİM

Türkiye, 2007'den 2011'e kadar Azerbaycan'dan satın aldığı doğalgazın bir kısmını Yunanistan'a ihraç ediyordu. Yunanistan'ın doğalgaz ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığı bu alışverişte Türkiye, 2008 yılında 443 milyon metreküp, 2009 yılında 721 milyon metreküp, 2010 yılında ise 660 milyon metreküp doğalgaz ihraç etti.Türkiye ile Azerbaycan arasında geçen yıl geriye dönük fiyat revizyonuna gidilince, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgaz ortalama 120 dolardan yaklaşık 300 dolara çıktı. Bu revizyon, Türkiye'nin Yunanistan'a sattığı Azeri gazına da uygulandı. Türkiye Azerbaycan'a 1.1 milyar dolar ödeme yaparken, Yunanistan'a yaklaşık 300 milyon dolarlık ek fatura çıktı.

Ödeme yapılmadı

Müzakerelerde Yunanistan borcunu kabul ederken, kriz nedeniyle son bir yıldır ödeme yapılmadı. Bakan Yıldız, bugüne dek Yunanistan'a gösterilen kolaylık çerçevesinde tahkime gitmediklerini açıklamıştı. Yetkililer, gaz alışverişi kapsamında Türkiye'nin alacaklarının kesin olduğunu ve ellerinde güçlü veriler bulunduğunu savundu.

Yunanlardan DEPA iddiası

TÜRKIYE'NİN Yunanistan'dan alacaklarını ertelemesi haberlerine Yunan basını ilginç yaklaşım getirmişti. Elefteros Tipos, "Türkler, enerji konusunda egemen olmak için DEPA'yı istiyor" başlığı ile verdiği haberde, BOTAŞ'ın borcunu erteleyerek rakamı yükselttiği ve 2011 sonuna kadar özelleştirilmesi gereken DEPA'yı satın almayı hedeflediğini iddia etmişti.

Gemi ve Uçağa bile el konur

Tahkim mahkemelerinin kararları uluslararası icrai nitelik taşıyor. Davayı Türkiye'nin kazanması ve Yunanistan'ın ödemeleri yapmaması durumunda BOTAŞ, Türkiye'ye gelen Yunan bayraklı uçak, gemi ve bu ülkenin yurtdışındaki mallarına el koyma hakkına sahip olacak.

Haber27

Eklenme tarihi: 14.09.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEKO Ticaret A.Ş.
 DİPMAR Gemi Kurta..
 AKSAY
 ERTUR Yatçılık
 KARE Eğitim Ltd v..
 KÖKSALANLAR Deniz..
 KALYON Denizcilik..
 GÜNDEM Denizcilik..
 CEO Maritime Co.
 ICM Havacılık A.Ş
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim